Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Squash osvaja

Sve je počelo kao čisti entuzijazam, zahvaljujući agilnosti Zorana Vojnić Tunića, potom je, početkom prošle godine, nastao prvi subotički squash klub »Votuzo« i malena gumena loptica se počela odbijati od zidova »Mecosano« centra. A danas, za nešto više od godinu dana, Subotica ima blizu 400 »squashera« i zasigurno će ih biti još i više...
O fenomenu ovog dinamičnog sporta koji je osvojio Subotičane, porazgovarali smo s »glavnim krivcima« za njegov uspjeh među sugrađanima, trenerom Goranom Šomođijem i predsjednikom kluba Zoranom Vojnićem Tunićem.
»Kao trener momčadi i osoba koja vodi školu squasha u našem klubu, izuzetno sam zadovoljan velikim interesiranjem naših sugrađana za ovaj sport. Trenutačno imamo oko 400 stotine članova kluba, koji aktivno ili rekreativno igraju na našim terenima. Glede natjecateljskog pogona, u kojemu razvijamo budućnost »Votuza«, trenutačno imamo 40 registriranih mladih igrača i igračica i primjerice u srijedu (11. travnja, razgovor je vođen prije, op.a) gostujemo u Novom Sadu, gdje ćemo odigrati prijateljski susret protiv tamošnjeg kluba »Adut«. Ako kažem da oni raspolažu sa samo 8 registriranih mladih natjecatelja, onda ću najbolje ilustrirati koliko je Subotica, po interesiranju, ispred ostalih gradova. Ovim putem pozivam, ponovno, sve mlade i ne samo mlade, koji bi se željeli oprobati na squash terenu, da dođu u »Mecosano« centar, uzmu reket i pokušaju. Osnove squasha se mogu svladati za otprilike 3 mjeseca, a potom slijedi pravi užitak igranja uz dinamiku koju nosi ovaj lijepi sport«, kaže u kraćoj izjavi trener momčadi Goran Šomođi.
»Tijekom predstojeća dva mjeseca, travnja i svibnja, očekuje nas nekoliko sportskih natjecanja u kojima će naši članovi i natjecatelji imati prilike pokazati svoju kvalitetu. Ponajprije bih izdvojio Državno prvenstvo u Squashu (IV. muško i II. žensko), koje je na programu 12.-13. svibnja, a igrat će se u Novom Sadu u organizaciji tamošnjeg kluba »Adut«. Smotra najboljih igrača squasha u zemlji je i ujedno izborno natjecanje za sastav squash reprezentacije Srbije. U međuvremenu glede natjecateljskih događanja 4. ligaškim kolom  nastavlja se I. Vojvođanska liga, u kojoj se natječu: »Votuzo«, »Subotica« i novosadski »Adut«. U ovom sustavu natjecanja igraju po tri igrača i jedna igračica, a pobjednik susreta dobiva se zbrajanjem osvojenih pobjeda. Glede rekreacijskih aktivnosti našeg kluba uskoro započinjemo amatersku ligu u kojoj je već prijavljeno više od 30 natjecatelja, a najbolji iz ovog ranga kandidiraju se za mjesto u našoj »B« momčadi, squash timu »Subotica«. Na koncu, najavio bih i jedan zbilja veliki događaj, I. Balkanski momčadski kup, koji  bi se koncem svibnja trebao igrati u Ljubljani, a na kojemu bi uz momčadi iz Hrvatske trebao nastupiti i sastav »Votuza«, istaknuo je Zoran Vojnić Tunić, predsjednik squash kluba »Votuzo«.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika