Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dinamo na korak od naslova

Porazom od Pule (0-1) na svom »Poljudu«, splitski je Hajduk čini se izgubio svaku realnu nadu u potencijalnoj utrci za ovogodišnji naslov najbolje momčadi Hrvatske nogometne lige. Minimalnom pobjedom  (1-0) protiv Osijeka na Maksimiru, Dinamo je uvećao prednost na golemih i čini se nedostižnih 11 poena, te će po svemu sudeći naslov stanovati u Zagrebu i tijekom sljedećih godinu dana.
ZAHUKTALI DINAMO: Za razliku bljedila koje je pokazao na međunarodnoj sceni, zagrebački klub br.1 suvereno »sjaji« na hrvatskom nogometnom nebu i drugu godinu zaredom igra najbolji i najefikasniji nogomet. Sa 60 postignutih zgoditaka u 25 ligaških susreta, »Dinamovci« su uvjerljivo najubojitija navala momčadska navala, čak 17 golova manje postigli su drugoplasirani Hajduk (43) i trećeplasirani Zagreb (43). Uz impresivni golgeterski skor, još je upečatljivija statistika zabilježenih pobjeda (22), uz 2 neodlučena i samo jedan izgubljeni susret. Stopostotni statistički učinak jedino kvari broj primljenih golova (20), u kojemu su »Modri« jedino iza »Bilih« (14). Na koncu, Edurado da Silva, bez premca najbolji hrvatski nogometaš današnjice, ujedno je i kralj liste strijelaca s 25 postignutih pogodaka u isto toliko ligaških okršaja. A gol po susretu prosjek je najvećih goleadora nogometne povijesti. Nakon svega nabrojanog, ali prije svega i kvalitetnog odabira igrača na svim pozicijama (uz opće poznato najveći klupski proračun), nije uopće iznenađujuće aktualno stanje na ligaškoj tablici Prve HNL. Plus, plasman u finale Hrvatskoga kupa i, čini se, lagani posao protiv iznenađujućeg finalista Slaven Belupa iz Koprivnice, na koncu donose osvajanje respektabilne »duple krune« i dobar naboj pred još jedne kvalifikacije za Ligu prvaka.
POSUSTALI HAJDUK: Elimi-nacija u polufinalu Hrvatskoga kupa upravo od Dinama (0-1, 2-2), čini se definitivno je iscrpla ovosezonske resurse splitske momčadi. Sve do prije nekoliko ligaških kola, Hajduk se ravnopravno nosio s liderom tablice, prateći ga gotovo u korak. Ali »šira klupa« i već spomenuti veći financijski potencijal za dovođenje novih igračkih pojačanja, učinili su svoje i 8 kola prije konca sezone 2006/07. »Bilima« ostaje braniti drugu poziciju (7 bodova prednosti ispred ove sezone izvrsnog Zagreba koji predvodi Ćiro Blažević) i mjesto koje vodi u kvalifikacije kupa Uefa.
JOŠ MALO STATISTIKE: Iako će mnogi kazati kako brojke i statistički podatci ne moraju vjerno očitavati stvarno stanje (prema onoj, statistika – velika laž), ipak jedan detalj vrijedi izdvojiti iz ovosezonske »igre brojki«. Za razliku od prijašnjih sezona u kojima je bilo zbilja i previše neodlučenih susreta, aktualni šampionat je, barem za sada, vrlo borben i s minimalnim brojem utakmica bez pobjednika. Izuzev Osijeka (8) i Pule (7), niti jedna druga prvoligaška momčad nema više od 4 neodlučena susreta, a dosada je svaka odigrala po 25 utakmica HNL-e. Primjerice Dinamo i Zagreb imaju samo 2 neodlučena susreta, što samo potvrđuje činjenicu kako se ove sezone na hrvatskim travnjacima igra beskompromisan nogomet.  Ili se pobjeđuje ili gubi, istina je prava!     
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika