Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Leteći vlak

Prošlog tjedna svijet je dobio novi rekord u željezničkom prometu, jer je francuski superbrzi vlak TGV (Train Grand Vitesse), jureći brzinom od 574,8 km/h, postavio novi brzinski rekord u vožnji na tračnicama. Za postizanje ove impresivne brzine TGV-u je bilo potrebno cijelih 11 minuta.
OD »ĆIRE« DO TGV-A: Ostavimo li na stranu prve vlakove koji su premostili Europu i divlji Zapad, na našim su se prostorima ljudi isprva počeli voziti tzv. »Ćirom«, sporim vlakom koji je na uskotračnoj pruzi prema Gabeli (dio pruge od Bosanskog Broda) 1901. godine  »jurio« u prosjeku 24 km/h, dok bi na najbržoj dionici znao dostići i nevjerojatnih 50 km/h. Dionicu pruge u dužini od 543 kilometra prelazio je za »solidnih« 23,30 sata, ali su zato putnici u vagonima od prvog do četvrtog razreda imali plinsko osvjetljenje i parno grijanje. Ali tako je bilo nekada, na početku 20. stoljeća...
Danas, pak, na početku 21. stoljeća TGV juri spomenutom brzinom i za otprilike 2,5 sata uspijeva prevaliti nevjerojatnih 700-800 kilometara.
VOŽNJA TGV-om: A kako to izgleda u zbilji ispričao nam je Ivan Sabanov s Palića, koji je tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, skupa s obitelji, putovao TGV iz Pariza za Beordeaux.
»Razdaljinu između ova dva francuska grada, koja iznosi otprilike 700 kilometara, vozeći se u TGV-u uspjeli smo prevaliti za nevjerojatna dva i pol sata, točnije iz Pariza smo krenuli u podne i već u 14,30 smo bili na kolodvoru u Bordeauxu. Tadašnja cijena karte bila je oko 100 njemačkih maraka, a osim rekordno brzog stizanja na željenu destinaciju vlak pruža i solidan komfor, u klasi svih poslovnih vlakova, što podrazumijeva mogućnost gledanja televizije (filmovi), slušanja glazbe, uz kontinuiranu poslugu hrane i osvježavajućih pića. Tijekom vožnje TGV se zaustavljao na nekoliko usputnih postaja, ali nas je najviše dojmio ulazak u grad, kada imate osjećaj sličan onome pri slijetanju zrakoplova.«       
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika