Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Seminar »Stvaranje kazališta«

Hrvatska matica iseljenika i u 2007. godini (od 24. lipnja – 2. srpnja), održava seminar za voditelje kazališnih (dramskih) skupina koje djeluju izvan Hrvatske, zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu; tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja čut ćete mnogo korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja možete lako primijeniti. Očekivani broj polaznika je dvadeset.
Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Početnički seminar posebno je namijenjen ljubiteljima kazališne umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskog kulturnog identiteta i razvijati kulturu izgovora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama. Snaga tog Matičinog projekta je u kazalištu kao mediju, jer je ono kao sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja. Ovim seminarom HMI također pomaže profesionalnomu hrvatskom glumištu, pobuđujući interes za kazališnu umjetnost u iseljeništvu i za reprezentativne uzorke naše kazališne umjetnosti. Seminar će, kao i proteklih osam godina, voditi redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kao iskusan redatelj, koji iza sebe ima pedesetak režija, ali i kao prokušani pedagog i predavač (predavala je glumu i režiju i na sveučilištu Carrnegie Mellon u SAD), ona će vas predavanjima i pokusima provesti kroz sve faze nastanka jedne kazališne predstave.
PROGRAM RADA: U jutarnjemu dvosatnom teoretskom bloku voditeljica će proći sve važne teme vezane uz stvaranje kazališta. Predavanja će biti popraćena ilustracijama, fotografijama, te video i audio zapisima. Poslijepodnevni blokovi zamišljeni su kao probe na kojima će grupa, konkretnim radom, prolaziti ono što se obrađivalo u teoretskom dijelu. Scenski će se postaviti jedan kraći domaći, suvremeni komad, prilagođen potrebama seminara, pa će svaki sudionik dobiti priliku da glumi i osjeti kako se realizira uloga i kako se rješavaju problemi na tom putu.
Seminar završava izvedbom male predstave, veselim događajem kojeg lokalno stanovništvo i turisti  rado posjete. Nakon priredbe, sudionici dobiju potvrdu o sudjelovanju na seminaru.
SMJEŠTAJ: Seminar će se odvijati na  otoku Braču, u idiličnom mjestu Pučišća. Sudinici će biti smješteni u domu Klesarske škole u dvokrevetnim sobama s kupaonicama gdje će u miru škole za klesare bračkog kamena poznatog diljem svijeta, u neposrednoj blizini mora, imati idealne uvjete za rad, upoznavanje i iniciranje budućih kontakata njihovih grupa. U sklopu programa planirani su književni susreti te nastup lokalne folklorne grupe.
Troškove boravka na Braču – participiraju sudionici (25 eura po danu – puni pansion), dok ostale troškove snosi HMI.
Prijavnice se primaju do 1. lipnja.
 
HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
Odjel za kulturu:
Nives Antoljak
E-mail: nives@matis.hr
Trg Stjepana Radića 3
10000 Zagreb
HRVATSKA / CROATIA
tel:  (+385 1) 61 15 116
fax: (+385 1) 61 11 522
www.matis.hr
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika