Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljeto u latici

U Gerontološkom klubu »Centar II« u Subotici u utorak, 10. travnja, otvorena je izložba perlica nastalih u tehnici slame autorice Ivane Dulić pod nazivom »Ljeto u latici«. Subotička umjetnica u tehnici slame predstavila je izbor radova od ukupno 200 perlica, koje će resiti odijela gostiju na jednoj subotičkoj svadbi. 
Izložbu je otvorila novinarka tjednika »Subotičke« Tatjana Mandić, ujedno i autorica teksta u brošuri koja prati izložbu. »Razmišljajući o tome što da kažem na otvorenju ove izložbe, prisjetila sam se jednog događaja s natjecanja risara prije nekoliko godina. Kao novinar, u rano nedjeljno jutro, otišla sam na salaš Jelice i Pere Kujundžić u Aleksandrovu. Bilo je to prvo natjecanje risara kojemu sam prisustvovala i dobro se sjećam brojnih detalja: fijakera, konja, doručka na slami, šarenih rubaca... Sve mi je to ostalo u sjećanju, ali jedna stvar, točnije jedan predmet, nije samo dio uspomena, već ga i dan-danas mogu opipati, pogladiti, skoro i pomirisati! Riječ je o perlici od slame koju mi je na ljetnu vestu, koju sam tada nosila, zakvačila jedna žena, a Augustin Juriga, koji se tu zatekao, odmah je fotografirao i perlicu i mene i ta se fotografija našla na stranicama njegove monografije.
Danas, nekoliko godina poslije, opet sam u društvu i Jurige i perlica. Zahvaljujući Ivani Dulić imamo priliku da ova mala-velika umjetnička djela doživimo na poseban način, svjesni činjenice da nam dolazi ljeto koje sobom toliko toga donosi. Zanimljivo je da u samo jednu perlicu nekim, usudila bih se reći, magičnim zahvatom – stane veći dio i prošlogodišnjeg i nekog budućeg ljeta. Ili u množini – ljeta«, rekla je prigodom otvorenja Tatjana Mandić.
Izložba je otvorena do 20. travnja.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika