Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sezona počinje već u travnju

U okviru promotivnog posjeta Subotici i marketinških djelatnosti u svezi predstavljanja turističkih potencijala Makarske, Omiša i Trogira, najveći grad na sjeveru Bačke posjetio je i Blaško Barbarić, diplomirani turizmolog i predstavnik Turističke zajednice Makarske. U kraćem razgovoru nakon same prezentacije, pojasnio je prednosti turističke ponude ovog dijela Jadrana.
4Koliko dugo radite u turizmu?
U neposrednom turističkom angažmanu, na različitim poslovima vezanim za ovu gospodarsku djelatnost, radim već više od 30 godina. Počeo sam, što se kaže, kao »mali od kužine« tj. kao recepcionar, potom stigao do pozicije direktora hotela i nakon privatizacije postao vlasnikom turističke agencije iz Makarske.
4U vremenima zajedničke države Makarska i njena rivijera predstavljali su izuzetno popularnu turističku destinaciju brojnih žitelja Vojvodine. Od tada je prošlo već punih petnaest godina i puno se toga promijenilo. S kakvim kapacitetima, danas, raspolaže vaš grad i što se nudi potencijalnim gostima?
Generalno gledano, kvaliteta ponude naše rivijere se u međuvremenu podigla za najmanje jednu zvjezdicu. Primjerice, nekadašnjih radničkih odmarališta, u kojima je ljetovalo najviše ljudi iz Vojvodine, gotovo da i više nema. S promjenama i restrukturiranjem turističkih kapaciteta, te ponajviše privatizacijom ovog sektora, uvedeni su novi, moderni standardi ponude, a samim tim se promijenio i profil gostiju koji ljetuju na našem dijelu obale. U prvom redu to su Talijani, potom Česi, Mađari, koji u najvećoj mjeri pune privatne kapacitete, te Nijemci, koji pak najviše ljetuju u hotelskom aranžmanu. 
4Kako biste, ponajprije onim mlađima koji još nisu bili gotovo ni rođeni u vrijeme Jugoslavije, opisali i približili Makarsku rivijeru?
Makarska rivijera se proteže od Brela, mjesta Dubci, pa sve do Gradca, to znači okruženje od 46 kilometara. Karakteristična odlika ove rivijere, što je nama izuzetno drago, je činjenica kako sve više postajemo privlačni mlađim naraštajima i sukladno tome tijekom sezone kod nas se radi puna 24 sata. Cijeli grad i okolna mjesta žive praktički do »jutra«, a i mi skupa s »mladošću« koja ljetuje kod nas. 
4S obzirom na blizinu južnog Jadrana i idealne vremenske uvjete i turistička sezona ima mogućnost znatno ranijeg početka u odnosu na ostala turistička središta. Kada točno »otvarate vrata« potencijalnim gostima?
Kod nas u Makarskoj sezonu otvaramo 1. travnja i ona traje sve do desetog mjeseca, opet ovisno o broju gostiju i tadanjim vremenskim uvjetima. Zahvaljujući naklonosti vremena, mogu reći kako su svibanj i lipanj sada veoma topli i predstavljaju idealno vrijeme za godišnji odmor, pružaju mogućnost izbjegavanja onih najvećih gužvi tijekom srpnja i kolovoza. Samim tim uspijevamo kvalitetno produljiti i vrijeme turističke sezone.
4Što biste poručili potencijalnim vojvođanskim gostima Makarske i njene rivijere?
Poručio bih im kako ih nismo zaboravili, osobito one koji su nekada ljetovali i dolazili kod nas, da dođu i obnovimo stara prijateljstva. A novima, i posebice mlađima, da dođu i sami se uvjere u ljepote našeg dijela obale. Želim im dobrodošlicu na Makarskoj rivijeri.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika