Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uspješan povratak

Zasigurno jedan od najtalentiranijih subotičkih nogometaša u posljednjih dvadesetak godina Ivica Francišković (28.), nekadašnji igrač Spartaka, Partizana, Vojvodine i svih mlađih državnih selekcija, uspješno se vratio na nogometne travnjake. Zaigravši u mađarskom prvoligašu ZTE iz Zalaegerszega (bivši prvak) nadomestio je godinu dana odsustva s nogometnog terena i nastavio svoju profesionalnu nogometnu karijeru. Tijekom njegovog kratkog posjeta rodnom gradu zabilježili smo neke od njegovih »mađarskih« dojmova.
4Što ima novo u mađarskom klupskom nogometu i kako se osjećate u novoj sredini?
ZTE za koji nastupam završio je kao treći na polusezoni ovogodišnjeg nacionalnog mađarskog prvenstva, iza MTK-a i Debrecena, koji nam bježe sedam, odnosno šest bodova. Ipak, velika borba za jedno od prva dva mjesta koje vode u »Europu« se nastavlja i vjerujem, ukoliko nastavimo s dobrim igrama, kako nisu nedostižna.Glede života i rada u novoj sredini posve sam zadovoljan, osobito sada u drugom dijelu prvenstva kada mnogo više igram.
4Na kojoj poziciji igrate i kakva Vam je aktualna statistika?
Igram na poziciji veznog igrača, organizatora igre, iza dva špica, a uspio sam postići nekoliko važnih zgoditaka i učvrstiti svoje mjesto u startnoj jedanaestorici.
4Kako biste ocijenili kvalitetu današnjeg mađarskog nogometa i usporedili je sa srbijanskim, u kojemu ste dugo godina igrali na prvoligaškoj sceni?
Kada bi gledali samo nogometaše mislim kako je naš nogomet mnogo kvalitetniji, ponajprije zbog izraženijeg talenta, dok gledajući obje lige mislim kako je mađarska u mnogome bolje organizirana. Pritom mislim na opći dojam nogometne igre, kojoj se u Mađarskoj pridaje mnogo više značaja, primjerice u tehničkom i tjelesnom smislu. Opet, tamo je problem u zastarjelim stadionima i infrastrukturi, ali se i na tome sve više radi, ponajprije zbog borbe za dobivanje organizacije EP 2112. godine zajedno s Hrvatskom.
4Koliko bude publike na utak-micama Vašeg ZTE-a?
Publike ima znatno više nego kod nas, na obični domaći susret dođe minimalno 4000 gledatelja, dok na većim, derbi susretima, bude čak i 8000 gledatelja.
4Kakav je grad Zalaegerszeg u kojemu trenutačno živite?
To je jedan manji grad s oko 70.000 stanovnika, koji se nalazi nedaleko od granice sa Slovenijom, najpoznatiji je po jakoj mesnoj industriji, koja je dugo godina i bila glavni sponzor kluba, dok je sada to EON, inače sponzor i Borussije iz Dortmunda.
4Ostajete li i nakon isteka jednogodišnjeg ugovora u Zalaegerszegu?
Sve je još uvijek otvoreno, o svemu ovisi rasplet tekućeg šampionata i moje igre u majici ZTE-a.
4Zbog čega mađarski nogomet uvijek ima talentirane mlađe selekcije koje, kada stasaju u seniorski pogon, redovito ne uspjevaju polučiti zapaženiji rezultat na velikoj sceni?
To je jamačno veliki problem mađarskog nogometa i toga su svi svjesni, ali se ipak nadaju kako bi upravo dobivanje Europskog prvenstva pomoglo u razbijanju tog kompleksa igranja na velikoj sceni. Čak, oni to smatraju i svojevrsnom posljednjom šansom za »nagli skok« u tom smjeru, sa sjetom se sjećajući legendarne selekcije predvođene velikim Puskasem.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika