Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odlazak poznate slamarke

U Subotici je u petak, 30. ožujka blago u Gospodinu preminula, okrijepljena svetim sakramentima, Marga Stipić, uzorna vjernica i poznata kulturna djelatnica.
Marga Stipić je rođena 3. studenog 1913. godine u Tavankutu, u siromašnoj poljodjelskoj obitelji. Otac joj je poginuo u Prvom svjetskom ratu i to je odredilo njezin životni put. Iako željna učenja i odličan đak, završila je samo četiri razreda osnovne škole, »dalje nije išlo«. Kao samouka slikarica pripada grupi Hrvatica – Bunjevaka koje su izrađivale slike od slame, a slikala je i s uljanim bojama na lezonitu. Od 1961. godine bila je članica Likovne kolonije u tehnici slame pri HKPD »Matija Gubec« u Tavankuktu. Izlagala je u zemlji i inozemstvu na gotovo stotinjak izložbi. Bila je i počasni član Katoličkog institutu za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«.
Pjesme piše od 1945. godine. Napisala je oko 400 pjesama a objavljivala ih je u vjersko-informativnom listu »Bačko klasje« te u kalendaru »Subotička Danica« kao i u raznim drugim publikacijama. Hrvatsko književno društvo Sv. Ćirila i Metoda objavilo joj je u Zagrebu 1989. godine zbirku pjesama pod naslovom »Moje tuge«.
Pokopana je u obiteljsku grobnicu u Donjem Tavankutu u subotu, 31. ožujka. Dragu tetu Margu ispratili su na vječni počinak uz njezinu rodbinu i članovi HKPD »Matija Gubec«. Troje mladih oprostilo se od tete Marge obučeno u narodnu nošnju a jedna je djevojka pročitala njezinu pjesmu Srcu Marijinu, u kojoj je ona zapravo opisala svoj susret s milosrdnim Bogom i Marijinim Srcem, koje je žarko štovala.                                 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika