Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crteži i grafike slavnih španjolskih slikara

Novosadski Centar za vizualnu kulturu »Zlatno oko« je od 2. travnja domaćin izložbe djela triju velikana katalonskog slikarstva Pabla Ruiza Picassa (1881.–1973.), Juana Miróa (1893.–1983.) i Salvadora Dalija (1904.–1989.). Riječ je o crtežima i grafičkim listovima trojice slavnih španjolskih slikara iz privatnih kolekcija u Vojvodini, točnije kolekcionara iz Novog Sada, Subotice, Petrovaradina i Sombora. Pred velikim brojem okupljenih izložbu je otvorila gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković.
Picasso, Miró i Dali našli su se u ovom komornom izložbenom prostoru zahvaljujući ravnatelju galerije Savi Stepanovu, koji je, saznavši za nekoliko primjeraka radova slikara u privatnim kolekcijama u Novom Sadu počeo tragati i za ostalim, mogućim, nakon čega su sami kolekcionari ponudili djela kako bi publika mogla uživati u ljepoti crteža ova tri velika umjetnika koji su tijekom 20. stoljeća stvorili opus koji je izmijenio povijest svjetskog slikarstva. Sama po sebi izložba nema koncepciju niti je treba tražiti, kaže Stepanov, dodajući kako postavljenja u komornom prostoru galerije, izložba dobiva svoju specifičnu formu, koju joj daje činjenica da radovi potiču iz privatnih kolekcija. Osim crteža i grafičkih listova na zidovima galerije postavljeni su i faksimili iz 30-tih godina prošlog stoljeća nastali između beogradskih nadrealista tog vremena i Dalija i Miróa.
Životopisi Picassa, Miróa i Dalija puni su podudarnosti: sva trojica su Katalonci, sličnog staleškog podrijetla, rano su započeli stvaralačke opuse, školovali se u Španjolskoj, a nastavili raditi u Francuskoj i Parizu. U glavnom gradu Francuske slikari su ostvarili svoja najznačajnija djela koja su pokretala umjetnička strujanja tog vremena. Sva trojica su se ogradila od Španjolskog građanskog rata kao i prema zbivanjima tijekom Drugog svjetskog rata. Također, sva trojica su bili dugog vijeka – Picasso je živio 92, Miró 90 a Dali 85 godina. 
Izložba je otvorena do 16. travnja, svakim danom od 10 do 20 sati, a vikendom od 10 do 18. sati. Ulaz je slobodan. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika