Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Ženidba i udadba« najbolja predstava

Dodjelom nagrada u Ljutovu prošloga je petka, 30. ožujka, završen jedanaesti po redu Festival amaterskog teatra, na kojem je od 17. ožujka (u tri vikenda) prikazano ukupno pet predstava.
Inače, ovo je prvi puta da je festival pratio žiri, a njega su činile – Marta Aroksalaši, umjetnička voditeljica Dječjeg kazališta iz Subotice i Zorica Sloboda, učiteljica odjela tavankutske OŠ »Matija Gubec« u Ljutovu. 
NAGRADE: Za najbolju predstavu proglašena je »Ženidba i udadba« Jovana Sterije Popovića u režiji Ninoslava Šćepanovića (koji je nagrađen za najbolju režiju) u izvođenju HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. U istoj predstavi nagrađena je i Bernardica Ivanković (za najbolju žensku ulogu), kao i scenografija. 
Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Ivan Bukvić za lik kojega tumači u predstavi »Klupče« Pere Budaka, u režiji Nandora Klinockog (nagrađenoga za scenografiju) u izvođenju HKUD »Ljutovo« iz Ljutova. Iz ove predstave nagrađena je i Marija Bajić (za najbolju sporednu žensku ulogu), dok je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio Josip Klobučar, glumac u predstavi »Ljubavni ultimatum starog gospodina« Pučke scene Hrvatske čitaonice iz Hercegovca. 
Najbolji kolektivni nastup, prema ocjeni žirija, bio je nastup HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, koje je zadnje festivalske večeri prikazalo dječju predstavu »Bijeli jelen« prema djelu Vladimira Nazora i scenariju Luke Paljetka, a u režiji Marije Šeremešić. Za najbolji glazbeni nastup (glazbu) nagrađena je predstava »Nije kako je suđeno nego kako je rečeno« autora teksta i redatelja Ivana Andrašića, u izvedbi KPZH »Šokadija« iz Sonte. 
VJERNA PUBLIKA: Organizator festivala je HKUD »Ljutovo«, a njegovo održavanje financijski su podržali Vlada Republike Hrvatske (sredstva dobivena na natječaju kojeg je raspisao HNV) i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu. 
Predsjednik Organizacijskog odbora Festivala Antun Bajić kaže kako je zadovoljan odzivom publike. »To je uglavnom ovdašnja, naša draga i vjerna publika. Za naše malo mjesto od oko tisuću stanovnika, posjet od 100-150 gledatelja po večeri nije malo. Dramska sekcija u Ljutovu ima tradiciju dugu 25 godina, prvo kao samostalna, pa kroz AKUD ‘Bratstvo’ do današnjeg HKUD ‘Ljutovo’ koje je osnovano 2003. godine«, kaže Bajić.
Festival je utemeljen 1997. godine, a posljednjih godina na njemu gostuju pretežito hrvatska kulturno-umjetnička društva iz Vojvodine koja se u okviru svoje djelatnosti bave dramskim stvaralaštvom. S obzirom da na Danima pučkog teatra u Hercegovcu svake godine gostuje jedna hrvatska dramska skupina iz Vojvodine, kako ističe Bajić, dogovoreno je da i idućih godina na festivalu u Ljutovu gostuje Pučka scena Hrvatske čitaonice iz Hercegovca.
D.B.P.
 
Izložba slika Ivana Balaževića otvorena 
u Zagrebu
 
U srijedu 4. travnja, u Galeriji Forum Kulturno informativnog centra u Zagrebu otvorena je izložba slika akademskog slikara Ivana Balaževića. Izložbu čini 17 radova, nastalih u tehnici akrila na platnu i akril kolaža na papiru. 
Podsjećajući kako se upravo u slikarstvu najsugestivnije prepoznaje Balaževićeva autorska individualnost, autor teksta u katalogu izložbe Milan Bešlić zapisao je sljedeće:  »Naime, pred nama se rastvara to slikarsko djelo u seriji radova u kojima problematizira na postmodernističkim premisama estetiku apstraktne provenijencije u kontekstu njezina bogata naslijeđa. Na velikoj površini platna, u sugestivnim varijacijama, najčešće triptisima i diptisima Balažević  koncipira ritmički dinamičnu strukturu u kojoj će naročito doći do izražaja njegova sposobnost asimilacije različitih tehnika i materijala.« 
Izložba se može pogledati do 25. travnja.
 
Subotička promocija romana »D« 
Dražena Prćića
 
Nakon zagrebačke promocije, novi roman Dražena Prćića »D« bit će predstavljen i u Subotici, u četvrtak 12. travnja, u Amfiteatru Otvorenog sveučilišta. Početak promocije osmog romana ovog subotičkog pisca zakazan je za 18 sati, a u prigodnom programu bit će upriličena izložba modnih fotografija Igora Palotaya (autora naslovnice knjige), dok će u glazbenom dijelu nastupiti komorni zbor »Collegium Musicum Catholicum« pod ravnanjem Miroslava Stantića.
 
»Put lubenica« osvojio zlato 
u Maroku 
 
Hrvatski film redatelja Branka Schmidta »Put lubenica« osvojio je u petak »Grand prix« na 13. festivalu mediteranskog filma koji je od 24. do 31. ožujka održan u marokanskom gradu Tetouanu, doznaje se iz hrvatskog veleposlanstva u Rabatu. Dramatična ljubavna priča između bivšeg hrvatskog branitelja i mlade Kineskinje, koja pokušava ilegalno emigrirati u Zapadnu Europu, izazvala je nepodijeljene simpatije i priznanja publike i žirija u Maroku, zemlji kroz koju prolazi jedna od najvećih ruta emigracije iz Afrike i Azije prema Europi. Osim za najbolje filmsko ostvarenje na ovom festivalu, na kojem je prikazano 60-ak filmova iz desetak mediteranskih zemalja, »Put lubenica« je nagrađen i za najbolju mušku ulogu, koju je dobio mladi hrvatski glumac Krešo Mikić.
Hina
Novi svezak »Klasja naših ravni«
 
U novom svesku »Klasja naših ravni«, dvobroju 3-4, 2007. Zdenko Samaržija piše o djelovanju istaknutog hrvatskog pjesnika i kulturnog djelatnika Ante Evetovića Miroljuba na Valpovštini, gdje je bio dugogodišnji župnik, a nakon smrti je i pokopan. Pod naslovom »Škripa kamilice« objavljen je izbor iz novijih pjesama Vojislava Sekelja, nadalje stihovi Mirka Kopunovića pod zajedničkim naslovom »Kaplje« i pjesnički izbor Branimira Miroslava Tomlekina »Kraj drugačiji«. Uz ulomke iz romana Tomislava Ketiga »Velebitski orao«, nadalje romana Vladimira Bošnjaka »Šesta grana« i romana Ivana Balenovića »Princ Humorabi od Plusopotamije«, tiskana je i pripovijetka Milivoja Prćića »Gospodin Heim Tulli, ložač peći«. Jasna Melvinger napisala je jezikoslovni rad pod naslovom »Frazeologija u pridikama i homilijama Antuna Mihalića«, Svjetlana Ivka prikazuje djelovanje časopisa »Hrvatska misao«, a Vesna Krajinović ocjenjuje rad časopisa »Klasje naših ravni«. Đuro Vidmarović osvrće se na suradnju hrvatskih manjina iz Boke kotorske i Gradišća, a Alojzije Stantić napisao je rad pod naslovom »Bunjevci i vino«. Stevan Mačković prikazuje djelovanje »Hrvatskog katoličkog orla u Subotici kroz arhivsku građu«, a Olga Šram piše o značenjima bogatog fotografskog opusa Augustina Jurige. U redovitoj rubrici Baština tiskan je ulomak iz »Kulturne povijesti bunjevačkih i šokačkih Hrvata« dr. Matije Evetovića.
J. Basch
 
Nastupi Puhačkog kvinteta za Uskrs
 
Pod svečanim svetim misama za Uskrs, u nedjelju 8. travnja, u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske (8 i 30 sati) i Franjevačkoj crkvi (10 sati) nastupit će Puhački kvintet iz Subotice.
 
Koncert za trubu i orgulje u Katedrali
 
U četvrtak 12. travnja, u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici održat će se koncert za trubu i orgulje. Nastupaju: László Csanádi (orgulje) i Bálint Sáfrán (truba),  obojica iz Segedina. Na programu će biti djela Bacha, Vivaldija, Albinonija, Boellmana i Mozarta. Početak je u 19 sati.
 
Završen natječaj za »HosanaFest«
 
Natječaj za prijem skladbi za ovogodišnji Festival hrvatskih duhovnih pjesama »HosanaFest« u Subotici, završen je u nedjelju, 1. travnja, priopćili su organizatori. Kako se dodaje, rezultati natječaja bit će objavljeni 20. travnja. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika