Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ućutkani TV Divani

Poslije nešto više od tri godine postojanja Uredništva na hrvatskom jeziku Radio Subotice, hrvatskoj zajednici na sjeveru Bačke bio je omogućen pristup i najmoćnijem mediju današnjice – televiziji. Odmah nakon 5. listopada 2000. godine, uslijedili su pregovori s ondašnjim glavnim i odgovornim urednikom Subotičke televizije Boškom Krstićem. U onom poletnom početku novog političkog ozračja od kojega se mnogo očekivalo u svakom pogledu, rodila se i prva televizijska emisija na hrvatskom jeziku u SCG. Bio je to »TV tjednik« koji je trajao pola sata i svakoga se tjedna bavio pitanjima vezanim za hrvatsku zajednicu u Općini Subotica, kao i za brojne gradske aktualne teme. Otpočele su ubrzo smjene na mjestu uredničke dužnosti u ovoj medijskoj kući, a to je promijenilo i odnos prema ovoj emisiji, odnosno samo potvrdilo da je puno toga do dobre volje pojedinaca. Poslije točno 20 »TV tjednika« (ili polugodišnje suradnje) emisija je skinuta iz programske sheme uz obrazloženje da slijedi ljetna shema i da se treba pričekati jesen za nastavak programa na hrvatskom jeziku.
POČETAK SURADNJE: Naslućujući sasvim drugačiju poruku ovoga čina, (što se kasnije i pokazalo točnim), ondašnji urednik »TV tjednika« Josip Stantić je stupio u pregovore s Televizijom Novi Sad nastojeći održati kontinuitet u radu ekipe i emitiranju programa. Zahvaljujući blagonaklonosti ondašnjeg rukovodstva TV Novi Sad, 20. srpnja 2001. godine zaživjeli su »TV divani«. Rukovodstvo ove medijske kuće predvođeno Aleksandrom Kravićem imalo je razumijevanja za ovo pitanje i omogućilo korektne termine s reprizama za emitiranje programa na hrvatskom jeziku.
    Bilo je to u vrijeme kad se tek čekalo da hrvatski jezik dobije status službenog jezika u Pokrajini i kad su Hrvati čekali da im se prizna manjinski status. Susretljivost je bila na zavidnoj razini, mada zbog tih »čekanja« na priznanja od strane države, nisu postojali formalni preduvjeti za formiranje uredništva na TV Novi Sad. Utemeljenje uredništva trebalo je prema tadašnjem dogovoru omogućiti ekipi honorare za rad, te korištenje opreme kao što to čine sve druge manjinske zajednice na ovoj pokrajinskoj televiziji. Prije no što su Hrvati postali manjina u Srbiji, smijenjeno je rukovodstvo Televizije Novi Sad, a novo pristiglo (Petar Jovanović, Drahomir Grnja) ubrzo je donijelo svoje »novine«.
POČECI CENZURE: Uslijedila prva cenzura. Bilo je to 6. travnja 2002. godine zbog izjave subotičkog franjevca, patera Marijana Kovačevića koji je u izjavi rekao da su Bunjevci Hrvati. To je bilo dovoljno da se emisija skine s programa i ne emitira ni naknadno. Odmah zatim zatraženo je da se promijeni osoba na dužnosti urednika »TV divana«. Umjesto Josipa Stantića, urednica je postala Dušica Dulić. Zatim, promijenjen je i termin emitiranja ove jedine emisije na hrvatskom jeziku. Umjesto popodnevnih sati, gledatelji su za praćenje sadržaja iz svoje zajednice trebali izdvojiti kasne večernje ili rane jutarnje. Naime, emisiji su počinjale između 23 sata i 1 sat ujutro. Uz činjenicu da termin nikada nije bio fiksan i da je »TV divane« trebalo loviti, jasno je koliko je to utjecalo na gledanost emisije te kako su tu simboličnu »terminsku« poruku Hrvati mogli shvatiti. Samo oni najuporniji i najbudniji Hrvati znali su da emisija još postoji. Svakako, ukinuta je bila i repriza.
    Četiri mjeseca poslije prve cenzure, točnije 9. kolovoza 2002. uslijedila je i druga. U emisiji je, između ostalog, bila otpraćena proslava jubileja od sto godina postojanja Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Stjepan Radić« u Novom Slankamenu. Dok je ovo najstarije hrvatsko društvo u Srijemu, u konačno vraćenim prostorijama, uz kulturno-umjetnički program (tamburašku glazbu, nastupi folklornih skupina) proslavljalo stoljeće svojega postojanja, okupila se skupina mladih s kokardama i drugim sličnim obilježjima koja je željela ući unutra i prekinuti program. U željama ih je spriječila policija koja se tijekom tog dana okupila u većem broju i stajala uz cestu, razdvajajući Hrvatski dom i okupljene protivnike proslave. Sve je bilo začinjeno bacanjem petardi i na veleposlanika RH u Beogradu Davora Božinovića, te na sve okupljene, pa i novinare.
    Poučeni prvom cenzurom, novinari »TV divana« u emisiji nisu komentirali ove incidente nego su ga gledateljima predstavili samo autentičnim tonom i slikom iz Slankamena. To je bilo dovoljno za drugo skidanje s programa TV Novi Sad. Rukovodstvo Televizije je reklo da se iz Slankamena može pustiti kulturno-umjetnički program, ali da se mora izostaviti incident i prikazane provokacije. Ekipa je smatrala nekorektno od te proslave emitirati samo zabavni program, osobito s toga što je Slankamen toga dana bio u znaku policije i ne prikrivenih tenzija. Treba spomenuti i da su o događajima ovoga 5. kolovoza 2002. pisali i drugi mediji te da je javnost za njih znala i prije noćnog termina »TV divana«. Zbog svega ovoga, ekipa »TV divana« je imala upriličen i sastanak u Izvršnom vijeću AP Vojvodine na kojemu je bilo riječi o lošim terminima i cenzurama hrvatskog programa
    Od 29. lipnja 2003. godine Hrvati su za svoju emisiju dobili novi, korektan termin, svake druge nedjelje od 18.30 na drugom kanalu TV Novi Sad. Bolji termin nije bio rezultat nekih pregovaranja, nego činjenice da su svi manjinski programi prebačeni na taj drugi program TV Novi Sad.
ŠTO NAM SE ZAMJERA: Tek pola godine zatim, uslijedilo je i treće skidanje s programa koje se dogodilo u nedjelju 25. siječnja 2004. godine. Budući da se »TV divani« emitiraju dvotjedno, tek se u ovoj nedjeljnoj emisiji našlo prostora za incidente i prijetnje »Hrvatskoj riječi«. Drugim riječima, za teme koje su drugi već otpratili i predstavili javnosti. Ovoga puta, problematična je bila izjava člana Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Tomislava Žigmanova, odnosno njegov osvrt na incidente i na to koliko su mediji u Srbiji i Hrvatskoj dali prostora u svojim emisijama ili listovima. Treba reći i da, za razliku od prethodnih cenzura ova nije bila najavljena prije termina emitiranja emisije, nego se za nju saznalo tek pošto se vidjelo da u predviđenom terminu idu drugi sadržaji.
    Tomislav Žigmanov je u posljednjoj emisiji »TV divani«, izjavio među ostalim da su državni RTS »pa i njihov studio u Novom Sadu pokazali neku vrstu nesenzibiliteta, i uopće ignoriranja« problema vojvođanskih Hrvata. Također je istaknuo da su ti mediji malo učinili »u svojim uređivačkim politikama da se transformiraju ili pokažu interes«. Žigmanov je govoreći o genezi najnovijih antihrvatskih ispada u Vojvodini spomenuo da je jesenas na TV NS gost emisije »Otkopčano« povjesničar Jovan Pejin izjavio da Hrvati u Vojvodini uopće ne postoje.
    Pomoćnik ravnatelja Televizije Drahomir Grnja izjavio je na poziv novinara ekipe »TV divana« da emisija nije emitirana zbog toga što je jedan od sugovornika »TV divana« Televiziju Novi Sad »doveo u vezu s incidentima koji su se dogodili na sjeveru Vojvodine«. »Strašno je to što se dogodilo u Subotici i okolici, ali TV NS nije odgovorna za međunacionalne odnose«, rekao je Grnja.
    U povodu ovih najnovijih događanja, u ponedjeljak je u »Hrvatskoj riječi« održana konferencija za novinstvo na kojoj je urednica »TV divana« Dušica Dulić upoznala javnost s trećim slučajem skidanja s programa. U cilju potpune informacije, na konferenciji je emitirana sporna izjava u cijelosti, a urednica je istaknula: »Ovakav odnos rukovodstva TV NS prema programu koji je posvećen problemima, životu i položaju vojvođanskih Hrvata nije više prihvatljiv«, konstatirajući kako bi toj medijskoj kući očito pogodovalo da se život ovdašnjih Hrvata prikazuje samo kroz folklor. Ona je tom prigodom najavila mogućnost prekida suradnje s TV NS i gašenja televizijskog programa na hrvatskom jeziku poslije gotovo tri godine postojanja, jer se očigledno (za razliku od načina primanja kritike drugih medijskih kuća) na račun TV Novi Sad ne može ništa reći u javnosti. Naime, 12. veljače 2004.bilo bi točno tri godine od emitiranja prve televizijske emisije na hrvatskom jeziku u SCG. Dodala je kako su sve tri emisije koje su bile skinute s programa TV Novi Sad bile reemitirane bez cenzure na drugim televizijama, koje očigledno nisu prepoznale »sporne« sadržaje.
A ŠTO KAŽU NADLEŽNI: Ekipa »TV divana« je kao odgovor na svoj zahtjev da se u cilju rješavanja statusa programa na hrvatskom na televiziji Novi Sad oformi uredništvo, uvijek dobivala odgovor da će to uslijediti nakon rješavanja imovinsko-pravnog statusa Televizije. Taj proces nije završen ni danas.
    »Transformiranje TV Novi Sad ide sporo i ona i dan danas funkcionira kao organizaciona jedinica u okviru RTS-a. Ali bez obzira na to mi ćemo reagirati i ja ću posebnu notu u povodu ovoga događaja poslati pokrajinskom tajniku za informiranje Rafailu Ruskovskom. Za sada su naše mogućnosti prilično ograničene, ali svakako mislim da nije suvišno da ste nas obavijestili. Pokušat ću utjecati na situaciju, ali ovo je čisti dokaz toga kakve sve negativne efekte ima ova spora transformacija TV Nosi Sad u pokrajinski servis, i to u odnosu na ostvarivanje prava na informiranje«, kazao je u povodu trećeg skidanja »TV divana« s programa TV Novi Sad pokrajinski tajnik za upravu, propise i ostvarivanje prava nacionalnih manjina dr. Tamás Korhecz.
KRAJ?: U gotovo tri godine ovo je bila jedina televizijska ekipa koja je intenzivno i u skladu sa sredstvima koja je osiguravala od raznih fondacija (od TV Novi Sad nije dobiven niti dinar) pratila svakodnevni život Hrvata od Kotora, Tivta, preko Janjeva na Kosovu, Beograda i njegove okolice, te Srijema i Bačke. Ukoliko državne institucije, prije svega one pokrajinske, ne budu mogle izvršiti utjecaj na TV Novi Sad da promijeni svoj pristup i odnos spram programa na hrvatskom jeziku, njega više neće biti. To će biti zatvaranje jednog velikog medijskog prostora od kojeg će štetu imati samo Hrvati, jer će, poput nekih u Srijemu i šokačkom Podunavlju godinama čekati (ako i dočekaju) da na televizijskom ekranu nađu nešto i iz života svoje zajednice… Baš kao nekada…

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika