Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rad s djecom

Boris Godar je završio trogodišnju tehničku školu i stekao zvanje elektro-mehaničara za termičke rashladne uređaje. Od zanata ga je uvijek više privlačilo aktivno članstvo u HKPD »Matija Gubec« u Tavankutu, jer je plesao još od malih nogu. Kada je stekao dovoljno znanja i iskustva počeo je voditi srednju skupinu folkloraša u HKPD-u, a sada vodi veliku skupinu. 
Kako se mogu uskladiti probe folklora i putovanje do Subotice, te školske obveze? Boris kaže kako se sve može, kad se voli. To on uvijek ističe, jer se za ono što čovjek voli, uvijek nađe vremena. »Nikada mi nije bilo teško nakon škole navečer ići u devet sati na probe, dapače, uvijek sam to s radošću čekao, znajući kako ću se tamo naći sa svojim prijateljima. Nažalost, ne ustraju svi u pohađanju folklora, što zbog odlaska na studij ili zbog posla, posebice oni koji rade u smjenama. Veliku skupinu sada pohađaju mladi od prvog razreda srednje škole, pa nadalje, malo je starijih od dvadeset godina, a bili bi nam od velike koristi«, kaže Boris Godar. 
FOLKLOR: Prisjećajući se vremena kada je on igrao, Boris priznaje kako u ponašanju nije bio  baš »cvjećka«, opisujući sebe kao »živog« mladića, a današnja skupina koju predvodi, po njegovim riječima, upravo je takva kakav je i on bio. S obzirom da je tu dob prošao,  posve ih može i razumjeti. 
»Nekad to zna biti jako naporno, pa bude i vikanja, ali sve to u radu prođe. Mladi mi kažu kako me se ne plaše, jer me osobno poznaju i prijatelj sam im. To mi u radu stvara male probleme, jer me moraju shvaćati kao voditelja kada su na bini, a u slobodno vrijeme  uvijek se možemo šaliti«, ističe Boris Godar. 
Na feštama ga nikad ne treba gurati u ples, često prvi krene, pa mu se »folkloraši« pridružuju, a najradije pleše bunjevačke igre. Osim u zabavama, Boris uživa i u turnejama, a s HKPD-om najčešće gostuju u Hrvatskoj i Mađarskoj. 
OSTALE AKTIVNOSTI: Pokraj folklora Boris već treću godinu svira na probama orkestra koje predvodi Stipan Jaramazović u Tavankutu. Rado posjećuje te probe, jer svira skupa sa svojim prijateljima, a  sebe je pronašao u sviranju bas prima.
Aktivan je član crkvenog zbora, a išao je i na festivale.  »Bio sam na Festivalu bunjevački pisama na kojem sam prije tri godine osvojio treće mjesto«. Voli se angažirati oko kićenja crkve pred blagdane i organiziranja čuvara Božjeg groba za predstojeći Uskrs. Budući da Boris nema stalan posao, a doma se obitelj bavi poljoprivredom, najčešće ispomaže u vožnji traktora i u drugim poslovima na njivi.
ZABAVA: »Noćni život u Tavankutu ne mogu baš pohvaliti, mladi se najviše okupljaju u disku, koji je u dvorani pokraj prostorija HKPD »Matija Gubec« i tamo dolaze poglavito oni mlađi. Nisam tip za gužve i skakanja, najviše volim opuštenija druženja u kafićima, pa se često organiziramo s jednim ili dvojima kolima i odemo do Subotice, gdje ima mnogo više izbora. Manifestacije Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva mladi iščekuju, jer to podrazumijeva i dobre zabave. Upravo smo u poslu oko pripreme godišnjeg koncerta,  koji će biti 22. travnja ove godine. Volim rad s djecom, sada mi je žao što se prije  profesionalno nisam tako usmjerio. Vjerojatno je kasno za to, ali nikad se ne zna«, komentar je Borisa Godara. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika