Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljepota riječi

I ove je godine Stara Pazova primila najbolje recitatore srijemskih općina na drugu razinu natjecanja. Natjecalo se 106 recitatora. Tradicionalni naziv ove manifestacije »Pjesniče naroda mog« okupio je 1. travnja i najstariju skupinu (26) među kojima i 6 recitatora iz Srijemske Mitrovice. 
Među 10 najboljih Srijemaca plasirala su se na pokrajinsku razinu čak 4 mitrovačka učenika. Dokaz je to da se u Srijemskoj Mitrovici vrlo brižljivo njeguje ovaj vid govorne stilistike. Poznate su recitatorske skupine studija »Kaliope« iza kojih stoje vrijedni profesionalci, kao i ništa manje sposobni profesori  jezika srijemskomitrovačkih osnovnih i srednjih škola, koji pokraj natjecanja u  gramatici, literarnim radovima, kazališnim umijećima i dr. nađu dovoljno entuzijazma i za ovu najsuptilniju formu iskazivanja ljepote riječi. 
Za pokrajinsku razinu natjecanja plasirala su se dva učenika, koji su ljepotom svog govora pokazali odgovornost  prema svojemu srpskom jeziku, jedna učenica je to učinila prema ukrajinskom, a naš se Slaven legitimirao svojim materinskim hrvatskim jezikom. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Branka Jakšić Provči, profesorica Filozofskog fakulteta iz Novog Sada, Milina Florijanova, novinarka iz Novog Sada,  te predsjednik Saveza amatera Stara Pazova gospodin Dudić, istaknuli su znalački interpretiranu vrlo tešku pjesmu  ponajboljeg pjesnika u Hrvata. »Pobratimstvo lica u svemiru« Tina Ujevića već je uvježbavalo više recitatora, no Slaven Španović, učenik IV. razreda  »Mitrovačke gimnazije« - društveno- jezičnog smjera, uspio je donijeti svojstvenu i sugestivnu interpretaciju. 
Slaven ima želju ove godine nastupiti na republičkom natjecanju u Valjevu, a pratit ćemo ga i 22. travnja, kad se njegova dobna skupina natječe u Sečnju. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika