Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Književnik i skladatelj

Prošle subote, 30. ožujka, u organizaciji HKPD »Jelačić« u Petrovaradinu održana je tematska večer, posvećena znamenitom pjesniku i skladatelju, Petrovaradincu Franji Štefanoviću.
Franjo Štefanović je rođen u Petrovaradinu 12. ožujka 1879. godine. Umro je od tuberkuloze u 45. godini života, također u Petrovaradinu, 26. siječnja 1924. godine. Pokopan je u Petrovaradinu na Novom Staromajurskom grob-lju. U svom relativno kratkom životu uspio se upisati kao znameniti Petrovaradinac, Srijemac, Hrvat, koji je ostavio značajan trag svojim stvaralaštvom. Školovao se u Petrovaradinu, Zemunu, Osijeku i Zagrebu, a svoj je radni vijek proveo uglavnom u podunavskim srijemskim mjestima Slankamenu, Čereviću i Petrovaradinu. Bio je književnik i skladatelj, ali i veliki domoljub. Proslavio se mnogim skladbama koje su izvođene i dugo poslije njegove smrti, diljem bivše države, od Zagreba do Pančeva. I mlađe generacije Petrovaradinaca sjećaju se njegovih djela koja su izvođena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu osamdesetih godina prošlog stoljeća. 
ZNAMENITI SRIJEMAC:U Petrovaradinu je 1969. godine, na devedesetu godišnjicu njegova rođenja, u Osnovnoj školi »Vladimir Nazor« (danas »Jovan Dučić«), u kojoj je on radio, postavljena njegova bista. Generacije Petrovaradinaca odrastale su uz djela ovog znamenitog Srijemca, pa je tako i general JNA Kosta Nađ, također Petrovaradinac, jednom prilgodom istaknuo kako su mu u najranijem djetinjstvu u osnovnoj školi prva prirasla srcu djela ovog autora. Veliki broj tekstova Franje Štefanovića od zaborava je sačuvao također poznati Petrovaradinac Stanislav Preprek. Usprkos velikom broju djela koja je ostavio za sobom, ovaj je Petrovaradinac slabo poznat široj javnosti. Jednim dijelom je tomu razlog i što u svoje vrijeme nije bio baš shvaćen od svih Petrovaradinaca, ali su mu se generacije Petrovaradinaca odužile nakon smrti. Njegovi su rukopisi danas pohranjeni u povijesnoj knjižnici u Zagrebu.
Na tematsku večer u Petrovaradinu, o književniku i skladatelju Franji Štefanoviću, došli su brojni Petrovaradinci, osobito su brojni bili članovi HKPD »Jelačić«. Večer je započela jednom skladbom ovog autora u izvedbi Elizabete Rot i Marije Rajković uz asistenciju prof. Đure Rajkovića. Potom je Branka Dačević pozdravila sve nazočne i najavila cjelovečernji program. Životni put Franje Štefanovića, njegov radni vijek ali i privatnost, podrobno je predstavio prof. povijesti Dominik Deman. Između njegovih izlaganja, pjevački zbor HKPD »Jelačić« je izvodio skladbe ovog Petrovaradinca. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika