Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Subotička ponuda i potražnja

S prvim proljetnim mjesecima i sve stabilnijim ljepšim vremenom, ali i uskršnjim blagdanima, tijekom kojih u naše krajeve stiže veliki broj osoba koje se nalaze na privremenom radu u inozemstvu (gastarbeiteri), na tržištu nekretnina dolazi do povećanja prodajno-kupovnih aktivnosti. Vlastiti krov nad glavom i dalje predstavlja problem velikom broju ljudi, osobito mlađima, koji se tek pripremaju za zasnivanje svojih obiteljskih zajednica. Dugogodišnja ekonomska kriza u državi, akutna besparica oličena u minimalizmu osobnih primanja, te »iscrpljenost« nekadašnjih ušteđevina za »premošćavanje« proteklog turbulentnog razdoblja (posljednjih petnaest godina), uveliko onemogućavaju potencijalne kupce »stambenog prostora« u finalnoj realizaciji personalnih želja. Novca uvijek nedostaje, i često puta nastaje »nepremostivi« jaz između zatražene cijene (od strane često puta nerealnoga prodavatelja) i konkretnih mogućnosti (također, često puta, nerealnog kupca). No, u posljednjih nekoliko godina brojne transakcije na tržištu nekretnina obavljaju se uz pomoć poslovnih banaka i raznovrsnih kreditnih aranžmana, pa se na ovaj način nekako uspije doći u posjed željenog stana ili kuće. U nastojanju dobivanja nekih odgovora na konkretna pitanja u svezi s aktualnim stanjem na subotičkom tržištu nekretnina zamolili smo Miodraga Kujundžića iz agencije »Piramida« za asistenciju u razradi ove teme.   
TRŽIŠTE I CIJENE NEK-RETNINA: »Na aktualnu situaciju lokalnog tržišta prometa nekretnina u velikoj mjeri utječe i situacija u samoj državi, jer velika većina ljudi, bilo kupaca ili prodavača, još uvijek nije sigurna u kom smjeru će ići njezin rasplet. Stoga je prisutna određena rezerviranost u oba ‚tabora’, osim kod ljudi koji se nalaze u već započetim kreditnim aranžmanima. Trenutačno se najviše traže manje stambene jedinice, jednosobni ili manji dvosobni stanovi čija se cijena kreće od 20.000 – 30.000 eura. Naravno, svaki potencijalni kupac uvijek inzistira na što nižoj, tzv. optimalnoj visini od 1 do 3 kata. Najatraktivnije lokacije su i dalje one na Radijalcu, u Tokiju i u strogom centru grada, a cijena četvornog metra varira ovisno o katu i mjestu. S obzirom kako se u posljednjih nekoliko godina uveliko grade veće stambene zgrade privatnih investitora cijena četvornog metra stana u tim objektima ovisi od vremenu kupnje i stadiju završenosti objekta, pa u pretplati četvorni metar stoji oko 550 eura, dok se na koncu penje i do 700 eura« kaže Kujundžić i dodaje, kako se s dolaskom proljeća uveliko traže i pogodna građevinska zemljišta za potencijalnu izgradnju kuća ili stambenih zgrada. »Ovisno o lokaciji na kojoj se nalaze placevi imaju i raznoliku cijenu četvornog metra, no; kako je u samom centru i okolici sve manje raspoloživog slobodnog prostora za gradnju, najviše ih ima na obodu grada i, primjerice; za 400–600 m2 se treba izdvojiti od 6–8.000 eura. No, mnogi pribjegavaju drugoj, zaobilaznoj varijanti, i kupuju stare kuće za rušenje, dobivajući tako idealan plac za novogradnju. Novije manje kuće (do 150 m2), osobito na traženijim lokacijama kao što su Novi Grad i Kertvaroš kreću se od 40.000 – 50.000 eura. Na koncu; potencijalne zamjene kuće za stanove i obratno, bez i uz određenu novčanu doplatu često bivaju teže realizirane zbog nerealnih zahtjeva prodavatelja, koji ovakvom transakcijom žele riješiti buduće stambeno pitanje i dodatno zaraditi«, kaže na kraju Miodrag Kujundžić.
VREMENSKI ROK ODRE-ĐENE TRANSAKCIJE: Zbog svih navedenih faktora, a ponajprije akutnog manjka financijskih sredstava namijenjenih rješavanju životnog prostora, sve je duži vremenski rok u kojemu se realiziraju određene, namjeravane transakcije na tržištu nekretnina. Potencijalni kupci dugo razgledaju, analiziraju, merkaju i konačno cjenjkaju se glede tražene cijene, dok s druge strane prodavači često puta ne žele odustati od svoje prvobitno istaknute cijene. Pa tko dulje izdrži. Ipak, na koncu se brojne kuće, stanovi, poslovni prostori i placevi prodaju ili mijenjaju. S doplatom ili bez nje. Jer svaka »roba« ima svoga kupca, samo je pitanje za koju cijenu i kada...    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika