Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavak suradnje

Suradnja Izvršnog vijeća AP Vojvodine i Republike Hrvatske proteklih je godina intenzivirana, premda Izvršno vijeće AP Vojvodine nema potpune ingerencije nad uspostavljanjem odnosa s dužnosnicima u Republici Hrvatskoj, već je to na razini Republike Srbije. Ipak, predsjednik IV AP Vojvodine mr. Bojan Pajtić i drugi dužnosnici pokrajinske administracije čine korake k produbljenju i poboljšanju odnosa i suradnje s prvim susjedima. Tako je sredinom prošlog mjeseca izaslanstvo iz Vojvodine bilo u uzvratnom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji, a tjedan dana kasnije, 24. ožujka, potpredsjednik IV AP Vojvodine Dušan Jakovljev i član IV AP Vojvodine zadužen za regionalnu i međunarodnu suradnju Predrag Grgić, bili su u četverodnevnom posjetu glavnom gradu Republike Hrvatske Zagrebu i Rijeci. Prema riječima Grgića, koji je proveo tri godine u Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu na mjestu savjetnika za ekonomske odnose, rezultati posjeta su višestruki i obuhvaćali su teme iz oblasti kulturne i gospodarske suradnje. 
GOSPODARSKA SURADNJA: Glede gospodarske suradnje, kako nas je izvijestio Grgić, planirana je prezentacija Luke Rijeka na proljetnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kao i sudjelovanje IV AP Vojvodine na Jesenskom velesajmu u Zagrebu ove godine. »Od kako je Srbija postala samostalna država otvorila se nova mogućnost za korištenje luka, s jedne strane luke Bar, s druge mogućnost suradnje s lukom u Rijeci. Kako su i jedna i druga luka sada u inozemstvu, naša je obveza, kao pokrajinske administracije, našim gospodarstvenicima ponuditi mogućnost suradnje s lukom Rijeka, koja je bliža Vojvodini u odnosu na luku Bar, s jedne strane, a s druge, luka Rijeka je suvremenija i ima neke druge pogodnosti i mogućnosti koje naši gospodarstvenici mogu koristiti«, objasnio je Grgić jedan od važnijih dogovora postignutih tijekom posjeta. 
KULTURNA SURADNJA: Iako je razina kulturne suradnje između djelatnika i institucija kulture Republike Hrvatske i Vojvodine do sada već uspostavljena, potpredsjednik IV AP Vojvodine Dušan Jakovljev mišljenja je kako dobre volje i prostora, s obiju strana, za proširenjem suradnje ima i da se na tomu radi. Kako je kazao Jakovljev, povod nedavnom posjetu Rijeci bila je postavka izložbe »Rubne posebnosti – Avangardna umjetnost prošlog stoljeća na prostorima ex Jugoslavije« iz privatne kolekcije Marinka Sudca u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU). Kako je objasnio potpredsjednik IV AP Vojvodine za »Hrvatsku riječ«, MSU u Rijeci i MSU u Novom Sadu već su ostvarili suradnju, koju planiraju nastaviti i proširiti, a kako smo saznali, riječ je o mogućoj stručnoj pomoći riječkih kolega glede funkcioniranja i organiziranja MSU u Novom Sadu, budući da pokrajinska administracija i novosadski MSU planiraju u dogledno vrijeme napraviti odgovarajući objekt za MSU ovdje. Po riječima Jakovljeva, MSU se u Rijeci trenutačno nalazi u fazi adaptiranja i renoviranja, dok novosadske kolege čeka zidanje potpuno novog objekta, što su obje strane vidjele kao novi prostor u kojem stručna pomoć i suradnja mogu biti realizirani. Osim ovoga, potpredsjednik IV AP Vojvodine je tijekom susreta s članom gradskog poglavarstva Grada Zagreba zaduženim za kulturu Duškom Ljuštinom, dogovorio da se u dolazećem razdoblju uprizori na nekom od hrvatskih kazališta jedan od tekstova suvremenog dramskog pisaca iz Srbije i obrnuto, da se hrvatski suvremeni dramski tekst postavi na daske nekog od vojvođanskih kazališta, rekao je Jakovljev. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika