Arhiv tekstova Arhiv tekstova

HNV – servis za potrebe zajednice

»Hrvatske udruge dugi niz godina njeguju i promoviraju naš kulturni i nacionalni identitet i one moraju imati istaknuto mjesto u našoj hrvatskoj manjinskoj zajednici. Znamo da mnoge hrvatske udruge imaju financijskih problema. Hrvatsko nacionalno vijeće je institucija koja može pomoći udrugama da se iz određenih izvora stvore bolji uvjeti za rad udruga. Vijeće će pomoći udrugama preko projekt menadžera, koji će pomagati udrugama u izradi projekata za razne natječaje, kako bi naše udruge mogle konkurirati na što više natječaja i na taj način osigurati financijska sredstva za svoje aktivnosti«, rekao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat na sastanku s predstavnicima hrvatskih udruga iz južnog Podunavlja.
Na sastanku koji je održan 29. ožujka u Sonti bili su nazočni predsjednik KPZH »Šokadija« iz Sonte Zvonko Tadijan, tajnik Zajednice Ivan Andrašić i član predsjedništva Zajednice Stipan Lukić, vijećnik HNV-a Andrija Ađin, predsjednik HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani Pavle Pejčić i član predsjedništva Društva Josip Kovač, predsjednik HKUPD »Mostonga« iz Bača Stjepan Čoban i tajnik Društva Krešimir Šimudvarac, potpredsjednik HNV-a Stipan Šimunov, članica Izvršnog odbora HNV-a Antonija Čota i sonćanski župnik vlč. Željko Augustinov. 
Predstavljajući rad svojih udruga, dužnosnici udruga su istaknuli financijske probleme i napomenuli kako se u udrugama ne treba forsirati politika, a Zvonko Tadijan je konstatirao da je prilikom nedavnih izbora, kandidat hrvatske zajednice za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije izabran za kandidata mimo HNV-a. 
Članica IO HNV-a Antonija Čota je rekla da će najvjerojatnije tijekom ove godine biti izbori za novi saziv HNV-a i da se hrvatske udruge iz Podunavlja trebaju što bolje pripremiti za te izbore, kako bi i udruge iz ove regije putem elektora bile ravnomjerno zastupljene u novom sazivu Vijeća, dok je Branko Horvat naglasio da se sve hrvatske udruge trebaju uključiti u raspravu o izmjenama i dopunama Statuta HNV-a.
»Vijećnicima je poslan važeći Statut Vijeća, kao i prijedlog izmjena i dopuna Statuta koji je uradio Izvršni odbor HNV-a. Vijećnici trebaju s dužnosnicima i članovima udruga otvoriti raspravu o Statutu Vijeća i dostaviti primjedbe, koje će razmotriti Odbor Vijeća za Statut. Hrvatsko nacionalno vijeća treba biti servis za potrebe hrvatske zajednice«, zaključio je Branko Horvat.  
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika