Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kritički o uređivanju »TV Tjednika«

»U posljednjoj emisiji na hrvatskom jeziku ‘TV Tjednik’, koja se emitira na subotičkoj YU ECO televiziji, prikazan je prilog o književniku Vojislavu Sekelju, kojim se hrvatska nacionalna zajednica predstavlja u vrlo ružnom svjetlu. Prikazane su i nekontrolirane emocije književnika, što narušava etiku novinarske profesije, a u takvom stanju sugovornik je bio manipuliran i iznio je niz netočnih tvrdnji o aktivnostima hrvatske zajednice. »Prosvjedujem što se na ovakav način predstavlja jedan hrvatski književnik«, rekao je predsjednik Odbora HNV-a za informiranje Milovan Miković na sjednici ovog tijela, koja je održana 4. travnja u Subotici.
Na sjednici su bili nazočni i članovi Odbora HNV-a za informiranje Lazar Merković i Slaven Dulić, kao i predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić.
»Možemo li dopustiti da se u emisiji koju producira Hrvatsko nacionalno vijeće, stvara ružna slika o našoj zajednici? Tvrdnja književnika Sekelja u prikazanom prilogu, kako hrvatska zajednica nema nikakav intelektualni kapacitet, jednostavno nije točna. Primjerice, Hrvatsko akademsko društvo ima preko 130 članova. Nije točna ni njegova tvrdnja da NIU ‘Hrvatska riječ’ nema kvalitetnih kadrova. Od početka izlaženja tjednika ‘Hrvatska riječ’ 2003. godine, do sada je objavljeno 214 brojeva tjednika, objavljuje se list za djecu ‘Hrcko’, a u sunakladništvu s ogrankom Matice hrvatske Subotica objavljuje se časopis za književnost, umjetnost i znanost ‘Klasje naših ravni’. U okviru sustavne nakladničke djelatnosti ove novinsko-izdavačke ustanove do sada je objavljeno 15 naslova. Objavljena djela promovirana su u Subotici, Vojvodini, Republici Hrvatskoj i Republici Mađarskoj. O djelima su govorili poznati i ugledni književnici i znanstvenici«, rekao je Miković.
Lazar Merković iznio je ocjenu da takav prilog nema mjesta u bilo kojoj profesionalno urađenoj TV emisiji, a Slaven Dulić je istaknuo kako su u spornom prilogu prezentirane neargumentirane tvrdnje.
Milovan Miković je predložio da se na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora Vijeća tragom informacija koje su predočene na sjednici Odbora Vijeća za informiranje raspravlja o uređivanju emisije »TV Tjednik« i da se na sljedećoj sjednici HNV-a predloži povjeravanje produkcije ove emisije Novinsko-izdavačkoj ustanovi »Hrvatska riječ«, koja je emisiju producirala pune dvije i pol godine, do konca prošle godine. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika