Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Inicirano uspostavljanje policijske postaje

Predsjednik Općine Inđija Goran Ješić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić,  predstavnici policije i predsjednik Mjesne zajednice Novi Slankamen Dragan Krivošija poručili su kako neće dopustiti da se u tom dijelu Srijema ponove devedesete godine prošlog stoljeća. 
Naime, prije desetak dana u ovome srijemskom mjestu posjet dužnosnika HNV-a i predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, 20. ožujka, bio je povod za jednog mještanina, da javno vrijeđa Hrvate u klubu Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Stjepan Radić« nazivajući ih »ustašama« i upućuje razne prijetnje.
U Novom Slankamenu, mjestu poznatom po prisilnom iseljavanju Hrvata početkom i sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, danas živi mali broj Hrvata, dok su nekada činili većinu, ali koji pokušavaju održati svoju nacional-nu svijest djelujući u HKPD »Stje-pan Radić«, koje postoji više od 100 godina.
BRZA REAKCIJA: Hrvatsko nacionalno vijeće je odmah nakon incidenta reagiralo i apeliralo na tijela državnih vlasti da sankcioniraju svaki oblik nacionalne diskriminacije i primjereno kazne počinitelje. Policija je uhitila mladića koji je izazvao incident i protiv njega podnijela kaznenu prijavu, dok mu je istražni sudac odredio pritvor do 30 dana, a kako je rečeno na  konferenciji za novinare, sastanak je organiziran kako bi se javnost na pravi način obavijestila o incidentu i adekvatnom reagiranju policije i pravosuđa. 
Na  sastanku je inicirano da se uspostavi policijska postaja u Novom Slankamenu, s obzirom da ovo nije jedini incident te da se često događaju tuče i da jedna policijska ophodnja nije dovoljna za pružanje zaštite stanovništvu i osiguravanje mira u ovome mjestu.
Predsjednik Općine Ješić je podsjetio kako se, tijekom protekloga desetljeća, veliki broj Hrvata pod pritiskom iselio iz Novog i Starog Slankamena, zbog čega »pojedinci danas odgovaraju pred Haškim tribunalom«,  te je uslijed toga drastično promijenjena i etnička slika Slankamena. On je ocijenio kako su međunacionalni odnosi na uzlaznoj putanji, ali i da će se ovakve stvari vjerojatno događati i ubuduće, te je pohvalio brzu akciju MUP-a i pravosuđa. On je kazao kako svaki incident budi nezarasle rane i strah među manjinskim stanovništvom i da je »brzo uhićenje ujedno poruka svima onima, koji budu imali sličan poriv i da Srbija postaje moderna europska država, u kojoj se moraju poštivati zakoni«.
S druge strane, on je opomenuo članove HKPD »Stjepan Radić« i Hrvatsko nacionalno vijeća da ubuduće o visokim posjetima obavijeste i Općinu i policiju, kako bi se na vrijeme osigurao skup, te je zamjerio HKPD-u, što mu se odmah nakon incidenta nisu obratili za pomoć. 
OČEKUJE SE SUĐENJE: Predsjednik HNV-a Branko Horvat i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić također su pohvalili adekvatno reagiranje policije i izrazili očekivanje da će i pravosuđe biti efikasno. »Zadovoljni smo što je u Novom Slankamenu sve funkcioniralo u zakonskim okvirima. Ponudit ćemo pomoć u budućnosti gdje god možemo da se situacija smiri, a posebno se zahvaljujem inđijskoj policiji, koja je veoma brzo reagirala. To nas ohrabruje, kao poruka svim nacionalnim manjinama u ovoj zemlji da mogu biti sigurne. Nažalost, ne možemo utjecati na pojedinačne slučajeve, ali dobro je da hrvatska nacionalna manjina u Novom Slankamenu zna kako o njima netko brine«, istaknuo je Horvat. Narodni zastupnik jedine parlamentarne stranke hrvatske manjine Petar Kuntić kazao je da je brza reakcija policije putokaz svima drugima kako treba raditi u budućnosti i štititi manjinske zajednice, te je poručio kako se nada i »da će sudska tijela biti tako brza.«
Suđenje je zakazano za 10. travnja u Srijemskoj Mitrovici, a kao svjedoci pozvani su predstavnici HKPD »Stjepan Radić«.
Sastanku su još prisustvovali načelnik Policijske uprave u Srijemskoj Mitrovici mr. Goran Milanović, komandir policijske postaje Inđija Branislav Bošnjaković i zamjenik predsjednika Općine Inđija Siniša Filipović.
Predsjednik HKPD »Stjepan Radić« Ivan Rukavina kazao je za »Hrvatsku riječ«, nakon sastanka, kako su »očekivali da će i predstavnici Društva biti pozvani na sastanak«,  ali i da »do sada, iako je bilo sličnih incidenata, nije bilo ovako pozitivnog reagiranja od strane policije«.  Oni su izrazili očekivanje da će ubrzo biti formirana policijska postaja, kao i da će sastav policije u tom mjestu biti adekvatan nacionalnoj strukturi u mjestu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika