Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potpisana deklaracija o Paneuropskom naftovodu

Jugoistočna Europa potencijalna je poveznica energetski bogate kaspijske i uralske regije i europskog tržišta, ali i prostor s velikim mogućnostima razvoja vlastite energetike i na njoj temeljenog gospodarstva, istak-nuto je na Forumu o energetskoj sigurnosti i suradnji koji se održao u sklopu hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u Jugoistočnoj Europi, 3. travnja u Zagrebu.
U okviru Foruma potpisana je Ministarska deklaracija o Paneuropskom naftovodu – PEOP.  Deklaraciju su potpisali predstavnici Hrvatske, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Italije i Europske komisije.
PEOP je projekt opskrbe europskog tržišta naftom iz kaspijske regije, odnosno od rumunjske luke Constanze na Crnom moru do naftovoda TAL (Trans Alpine Line) kod Trsta.
Ruta PEOP-a prolazila bi kroz Rumunjsku, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Italiju u dužini od oko 1.856 kilometara, od čega na Hrvatsku otpada 435 kilometra i slijedi koridor Jadranskog naftovoda.
Predsjednik Vlade Ivo Sanader, koji je prisustvovao potpisivanju Deklaracije, ocijenio je da je PEOP strateški projekt za Hrvatsku i druge zemlje koje su uključene u njegov razvoj.
Hrvatska bi izravna ekonomska koristi iznosila između 1,3 i 2,2 milijarde dolara, rekao je Sanader. Prema njegovim riječima, ulaganja u dio PEOP-a kroz Hrvatsku bila bi, ovisno o kapacitetu, između 550 milijuna i 980 milijuna dolara.
Sanader je istaknuo i ekološku komponentu projekta, zbog znatnog smanjenja tankerskog prometa u Jadranu.
Ukupni troškovi uspostave cijelog sustava procjenjuju se na 2,62 milijardi dolara za slučaj transporta 60 milijuna tona godišnje, odnosno na 3,96 milijardi za transport od 90 milijuna godišnje.
Na konferenciji, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, istaknuto je kako europski jugoistok izlazi iz razdob-lja sukoba i ekonomskog nazadovanja i sve bolje artikulira svoje interese, pa i u energetici.
Više stope gospodarskog rasta u regiji traže više energije, a Europska unija sve više računa na energetske potencijale jugoistočne Europe, istaknuto je.
To je potvrdio i povjerenik Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs, koji je rekao da jugoistočna Europa razvojem vlastitih energetskih projekata može postati jedan od glavnih elemenata sigurnosti europskog energetskog tržišta.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika