Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uskrsnu kako je rekao!

Uskrs je radosni dan za svakog kršćanina, za čovjeka koji vjeruje kao i za onoga koji ne vjeruje, samo što se ovaj drugi ne zna radovati. Ta, zar nije Krist došao za sve ljude, da sve ljude spasi? Ovo je najveći i najslavniji događaj u povijesti Crkve, događaj Isusova uskrsnuća. To je najveća proslava Kristova, najsjajniji i neoborivi dokaz njegova božanstva, ujedno i najsigurniji temelj naše vjere. Vjera u uskrsnuće je vjera apostola, to je vjera prvih kršćana, to je vjera kršćana kroz dvadeset i jedno stoljeće.
Prvi koji su osjetili važnost Isusova uskrsnuća u svome životu bili su Isusovi učenici. No, zahvatila ih je u jednom trenutku panika. Nisu niti pomišljali da bi njihov Učitelj, koga su prije tri dana položili u grob mrtva s probodenim srcem, oživio i ustao iz groba. Doista, govorio im je o svom uskrsnuću, ali su bile samo riječi za koje čovjek uvijek može misliti da znače nešto drugo i da ih ne treba doslovno shvatiti. I Židovi, koji su bili puni mržnje prema Isusu, nisu imali mira ni onda kad su Isusa pogubili. Zato su na njegov grob postavili vojničku stražu. Nemir i strah ulazi u čovjeka koji Isusa odbaci, koji ga osudi, koji ga čak i dadne pogubiti u sebi i oko sebe. Ne može biti miran.
Uskrsnu kako je rekao! Isus opet živi u našoj stvarnosti. Do kraja nas je ljubio i do kraja otkupio. Ali ponajprije mu je po uskrsnuću trebalo uvjeriti apostole. Nije im bio dovoljan prazan grob. Trebao im je progovoriti, trebali su ga vidjeti. U više navrata i u raznim zgodama im se ukazivao. Ispočetka su bili nepovjerljivi. Bojali su se da ih oči ne varaju, ali im je uskrsli Isus dao mnogo dokaza po kojima su vidjeli da je živ i stvaran, da je opet među njima. S njim su razgovarali, doticali ožiljke njegovih rana i jeli s njime. Tako su se i razumom i očima i ušima i opipom uvjerili u nepobitnu istinu Isusova uskrsnuća. Po ovom čudu je kršćanstvo postalo i ostalo živa stvarnost do danas. Kršćanstvo se rodilo na istini uskrsnuća. I mi vjernici smo se čudesno preporodili. I za nas je ovo velika istina: Isus je uskrsnuo, živ među nama i s nama. Za ovu istinu apostoli i učenici Isusovi podnesoše tamnice i mučenje. Za ovu istinu dadoše oni i svoje živote.
I mi vjerujemo u njegovo uskrsnuće. Nismo tako nisko pali da nas netko novcem može kupiti, kao što su novcem kupovali vojnike na grobu Isusovu, niti smo tako naivni da nas mogu laži smutiti. Mi znamo da je raspeti Isus treći dan uskrsnuo, znamo da uskrsnuli živi. U njega vjeruju milijuni po čitavome svijetu.
Zato: Vjerujmo u njega i njemu vjerujmo! Očistimo stari kvasac svega onoga što je u nama loše, da budemo novo tijesto čistoće i istine. Tražimo ono što je gore, gdje Krist sjedi s desna Bogu. Ne dajmo se zavesti. Ostanimo vjerni Kristu. Širimo vijest o Isusu koji je uskrsnuo u svijetu i u nama. Neka po nama uskrsne i u drugima!
Svim svećenicima, redovnicima i časnim sestrama redovnicama, svim Kristovim vjernicima laicima, svakoj obitelji, svakoj župnoj zajednici čestitam: Sretan Uskrs!     
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika