Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Živo mjesto kulturne i umjetničke razmjene

Odlukom Skupštine Općine Subotica usvojenom na sjednici 16. ožujka, na dužnost ravnatelja Zavičajne galerije »dr. Vinko Perčić« imenovan je Spartak Dulić, diplomirani akademski slikar – grafičar iz Subotice. Podsjetimo, Zavičajna galerija »dr. Vinko Perčić« prošle je godine (odlukom SO Subotica na sjednici od 27. lipnja) postala samostalna ustanova kultura, čime se odvojila od Gradskog muzeja Subotica pri kojem je dotad djelovala. 
Od osnutka Galerije kao samostalne ustanove kulture do Dulićeva imenovanja, dužnost v. d. ravnateljice obnašala je dipl. ing. Đurđica Orčić. U razgovoru za naš list, novoizabrani ravnatelj Spartak Dulić kaže kako su u navedenom razdoblju urađeni uobičajeni pripremni poslovi. »Neposredno po osnutku (12. srpnja 2006.) imenovan je privremeni Upravni odbor, koji je izradio Statut, Pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta, kao i ostale opće akte sukladno zakonu. Nadalje, 24. srpnja prošle godine formirano je povjerenstvo od četiri člana u svrhu primopredaje pokretne i nepokretne imovine legata dr. Vinka Perčića, a primopredaja je obavljena 3. kolovoza. Primopredaja je obuhvatila cjelokupan fond slika i predmeta primijenjenih umjetnosti, dok se namještaj iz kuće dr. Vinka Perčića još uvijek nalazi u Općini i ostaje za iduće poslove«, kaže Dulić.
PLANOVI I CILJEVI: Prema Statutu, glavna djelatnost  Zavičajne galerije »dr. Vinko Perčić« je čuvanje, obrada, izlaganje i promoviranje umjetničkih predmeta dr. Vinka Perčića i prezentacija likovnih umjetnika različitih umjetničkih praksi. Kao prve planirane ciljeve novoimenovani ravnatelj navodi opremanje prostora i formiranje baze za promociju i prezentaciju kulture, moderne i suvremene umjetnosti u cilju modernizacije Galerije. Također, cilj je, kako napominje, organiziranje galerijske mreže i razmjene sadržaja sličnih profila, podizanje kvalitete komunikacija i programskih aktivnosti, uvođenje novih mehanizama kulturnih promjena u cilju suradnje bliskih umjetničkih asocijacija, ali i poticanje svijesti o potrebi konstantne edukacije unutar lokalne zajednice i nadvladavanja uskih okvira nerazumijevanja u nedostatku komunikacija, gdje bi, kako ističe, novi aktualni sadržaji privlačili pozornost šire publike. Ravnatelj važnim ciljevima smatra nastavak tradicije dr. Vinka Perčića u prikupljanu i otkupu umjetničkih djela, ali i detaljnije prikupljanje informacija o djelima iz fundusa galerije, podatcima o formatima, tehnikama i razdoblju njihova nastajanja, te priređivanje samostalnih izložaba umjetnika čija se djela nalaze u stalnom postavu Galerije.
»Jedan od ciljeva je i mogućnost upoznavanja hrvatske zajednice u Srbiji, odnosno Vojvodini, s umjetničkim i  kulturnim sadržajima iz Republike Hrvatske, budući da je Subotica grad u kojem živi znatan dio ovdašnje hrvatske populacije«, kaže naš sugovornik.
NOVI SADRŽAJI: Premda se Galerija nalazi u središtu grada, Dulić smatra kako je ona trenutačno  nedovoljno afirmirana kao galerija stalnog postava. U tom kontekstu ističe kako bi jedan od prvih koraka aktualiziranja galerije bilo dizajniranje web-stranica, gdje bi svi zainteresirani građani dobili točne informacije o radu i djelu Vinka Perčića, fundusu umjetnina, životopisima umjetnika, ali i o ponudi novih aktivnosti koje se planiraju u okviru rada galerije.
Prema njegovim riječima, u Subotici osim Moderne galerije »Likovni susret« ne postoji niti jedna druga institucija koja se bavi modernom umjetnošću, a propitivanje polja kritičke percepcije u suvremenoj vizualnoj likovnoj kulturi nije dovoljno zastupljeno. Govoreći o tomu što bi ova Galerija mogla donijeti kulturnom životu grada, Dulić kaže kako svojim programom ima želju potaknuti i ponuditi nove i zanimljive sadržaje. »Za sve te aktivnosti istaknuta je ideja stvaranja živog mjesta razmjene, jakog središta kulture, umjetnosti i edukacije. Program je usmjeren na pojam komunikacije, podržava različite tipove kreativnih razmjena između kulturnih žanrova i  drugih disciplina umjetničke prakse«, objašnjava Dulić.
Inače, zbog tehničke pripreme za rad, u ustanovi dulje vrijeme nije bilo mogućnosti organizirati kulturne aktivnosti. Ipak, od početka idućeg mjeseca, napominje Dulić, stalni galerijski postav (koji sadrži oko 130 slika) bit će ponovno otvoren za javnost i moći će se pogledati utorkom, srijedom i četvrtkom od 10 do 13 sati. Međutim, do prve autorske izložbe, kako kaže, proći je još neko vrijeme. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika