Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Unikatne i prepoznatljive rukotvorine

Tridesetak autora predstavilo je svoje rukotvorine – uskršnja jaja (pisanice), darove i čestitke – na Uskršnjoj izložbi, koja je u utorak, 27. ožujka, otvorena u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici. Riječ je o već tradicionalnoj, četrnaestoj po redu izložbi koju organiziraju Likovno-slamarski odjel  HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta i Likovni odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. 
Ispred Likovnog odjela nazočne je pozdravio predsjednik Josip Horvat, dok je voditeljica spomenuta Likovno-slamarskog odjela Jozefina Skenderović, naglasivši kako se ne želi ponavljati u pozdravnim govorima, pročitala pripovijetku »Polivači vraćaju vodu« iz zbirke »Zlatni prag« Balinta Vujkova. 
Izložbu je otvorio član Uprave Hrvatskog akademskog društva dr. Slaven Bačić, koji je osvrćući se na izložene radove, među ostalim, naglasio kako oni imaju svoje umjetničko i duhovno značenje, nasuprot onima tržišno-serijske proizvodnje, namijenjenim jedino prodaji. 
»Većina ovih rukotvorina jesu unikati, rezultat ručne izrade, kako bi rekli ekonomisti. To znači da su njihovi stvaratelji unijeli mnogo više sebe, vlastitih ideja i vizije u svako od ovih jaja, čestitku ili poklon. Na koncu, svaka slamarka ima svoj stil, koji se nerijetko i na prvi pogled prepoznaje. Sve dok se ovakva uskršnja jaja i čestitke ne budu proizvodili serijski, a i to će se dogoditi jednoga dana, bit će prepoznatljiva, u njih će stvaratelji utkati i Uskrs u svojem duhovnom značenju«, rekao je Bačić.
Kao i na prijašnjoj izložbi priređenoj u subotičkom Hrvatskom kulturnom centru, i ovoga puta nastupio je učenik petog razreda OŠ »Matko Vuković« Ivan Kovač, koji je kazivao stihove pjesme Zvonimira Baloga. 
Izloženi radovi mogu se pogledati (ali i kupiti) do utorka 3. travnja, od  10 do 13 i od 16 do 19 sati, osim nedjelje. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika