Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Heterogenost likovnih izraza

Prošloga petka, 23. ožujka, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici otvorena je izložba slika nastalih na prošlogodišnjem, 10. sazivu Međunarodne likovne kolonije »Bunarić«, koja se održava u okviru subotičke žetvene svečanosti »Dužijanca«. 
Kako je u uvodnoj riječi istaknuo predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« i član Organizacijskog odbora »Dužijance 2006.« Josip Horvat, ovaj je saziv pokraj 35 članova Likovnog odjela okupio i 22 umjetnika iz osam zemalja Europe (Srbija, Hrvatska, Češka, Slovačka, BiH, Crna Gora, Mađarska, Njemačka) a nastalo je blizu stotinu djela u raznim tehnikama, od kojih je skoro polovica (45) predstavljena na ovoj izložbi. 
Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Olga Šram, naglasivši, među ostalim, kako je prošlogodišnji saziv bio veoma raznolik po strukturi slikara te da je donio različita djela, među kojima i ona »sasvim drukčija i svježa«. »Posebno bih istaknula radove mlađih autora kao što su Spartak Dulić, Goran Kujundžić i Lea Vidaković. Radi se o akademskim slikarima, našim Subotičanima, koji donose sasvim nove i moderne izraze«, rekla je Olga Šram, dodavši kako je poseban izraz i onaj gostiju iz Češke i Slovačke, dok su članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« u svojim likovnim opredjeljenjima prikazali kontinuirani napredak.
Prigodom otvorenja nastupio je učenik petog razreda OŠ »Matko Vuković« Ivan Kovač, koji je recitirao pjesmu »Šeširi se šeširaju« Zvonimira Baloga (s kojom se upravo toga dana plasirao na Pokrajinsku smotru recitatora), dok su za glazbeni dio programa bili zaduženi tamburaši Glazbenog odjela HKC »Bunjevačko kolo«.
Na otvorenju su, između ostalih, nazočni bili generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, predsjednik HKC »Bunjevačko kolo« Mirko Ostrogonac i predsjednik Organizacijskog odbora »Dužijance 2006.« Grgo Kujundžić.
Izložba se može pogledati do sutra (subote, 31. ožujka) u terminima od 10 do 12 i od 16 do 19 sati.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika