Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veliki uspjeh recitatora na hrvatskom jeziku

Iako se recitatori na hrvatskom jeziku na smotri recitatora »Pjesniče naroda mog« u Srbiji natječu tek nekoliko godina, svake se godine postižu sve bolji rezultati. Možda bismo mogli reći da je to i rezultat rada Hrvatske čitaonice koja već pet godina organizira Pokrajinsku smotru recitatora na hrvatskom jeziku. U Subotici su rezultati bolji nego u drugim sredinama, što je vjerojatno posljedica odvijanja nastave na hrvatskom jeziku.
Ovogodišnji nastup recitatora bio je vrlo zanimljiv jer su naši recitatori pokazali veliku ljubav prema govorenju poezije. Veći broj učenika nastupio je na općinskoj smotri recitatora nego inače, a čak ih se petero plasiralo na zonsku smotru.
Općinska smotra održana je u petak, 16. ožujka u Gradskoj knjižnici u Subotici i na daljnje natjecanje plasirali su se na hrvatskom jeziku: Karla Rudić (OŠ »Ivan Milutinović«, Mala Bosna), Marko Stantić (OŠ »Matija Gubec«, Tavankut), Ivan Kovač (Hrvatska čitaonica), Ivana Stipić (OŠ »Ivan Milutinović« Subotica) i Nevena Mlinko (Hrvatska čitaonica). 
Sljedećega petka, 23. ožujka, također u Gradskoj knjižnici, koja je uz Kulturno-prosvjetnu zajednicu i organizator smotre, među 84 recitatora iz općina: Subotica, Apatin, Sombor, Bačka Topola Ada, Senta, Bečej i Mali Iđoš, u pokrajinski rang plasirali su se Karla Rudić, Marko Stantić i Ivan Kovač, uz napomenu da maturantica Nevena Mlinko, naša najbolja recitatorica, nije nastupila zbog pripreme za studij.
Recitatore je pratio i ocijenio žiri u sastavu: Branka Jakšić-Provči, prof. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Arpad Černik, glumac Narodnog kazališta u Subotici. Također, smotru je pratila i Slobodanka Nikolić iz Novog Sada iz Zavoda za kulturu Vojvodine. Najbolji recitatori nagrađeni su diplomom i ponovno će se natjecati u kazivanju poezije na pokrajinskoj smotri u Sečnju, 20., 21. i  22. travnja 2007. godine.
                                        
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika