Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odluka pripada roditeljima

Ovogodišnji upis djece u prvi razred počinje 2. travnja i trajat će sve do 31. svibnja. Iako to nije nikakva novina, željeli smo roditeljima skrenuti pozornost da pri upisu u prvi razred imaju mogućnost izabrati u koji će odjel ići njihovo dijete.
U svim se školama nudi ista mogućnost da djeca slušaju nastavu na hrvatskom, mađarskom ili srpskom jeziku. S obzirom da su djeca još mala i nemaju pravo sami se upisati u školu, ova velika i iznimno važna odluka pripada roditeljima što žele za svoju djecu i kakve će posljedice ova odluka imati jednoga dana. Po zakonu svatko ima pravo slušati nastavu na materinjem jeziku i praksa je pokazala kako djeca koja već pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku nisu ništa izgubila, dapače, samo su dobila. Roditelji koji su upisali svoju djecu u hrvatski odjel nisu zbog toga zažalili, nego s radošću žele svoje iskustvo podijeliti i s drugima.
BEZ DILEME: Obitelj Marine i Ivana Piukovića broji četiri člana, oni imaju dvije kćerkice. Starija kćer Marija, učenica je drugog razreda, hrvatskog odjela u OŠ »Ivan Milutinović« u Subotici, a mlađa, Ana, sada je predškolarka i priprema se za polazak u školu. Kako je ispričala Marina Piuković, nisu ni jednoga trenutka dvojili po pitanju, hoće li i Ana slušati nastavu na hrvatskom jeziku. »Dvojbe oko upisa u prvi razred i naše starije kćeri nije bilo. Čim se otvorila mogućnost da djeca pohađaju nastavu na svom materinjem jeziku, suprug i ja smo odlučili kako će naša djeca  svakako pohađati nastavu na hrvatskom jeziku. Mislim da je to stvar nacionalne svijesti i da s time naša djeca mogu postići puno više. Imamo iskustvo sa starijom kćerkom i mogu reći kako je ono samo pozitivno, te je to bio još jedan razlog da i mlađu kćer upišemo u hrvatski odjel«, pojasnila je Marina. Mnogi roditelji u kombiniranim odjelima vide veliki problem, za što, kako je pojasnila i Marina, nema mjesta. »Marija je u kombiniranom odjelu i tu doista nema nikakvih poteškoća. Djece ima manje nego u drugim odjelima, primjerice u srpskom odjelu, ali to vidim samo kao pozitivnu stranu, jer se učiteljica može posvetiti svakom djetetu, može pratiti djetetov napredak ili mu pružiti pomoć ako mu je potrebna. S obzirom da radim kao odgajateljica u dječjem vrtiću ‚Marija Petković‘, gdje se radi po programu Marija Montessori i gdje su mješovite skupine, iz prakse sam shvatila koliko je to dobro za dijete. Mlađa djeca se uče gledajući stariju i žele napredovati, a starija obnavljaju naučeno i mogu pomagati mlađima«, kaže Piukovićeva. 
TEMELJ ZA CIJELI ŽIVOT: U vrtiću u kojem radi Marina, kako je i sama pojasnila, radi se na hrvatskom jeziku i djeca već u tom najmlađem uzrastu dobiju neku osnovu. Ove će godine iz ovoga vrtića šestero prijeći u prvi razred i to u OŠ »Ivan Milutinović«, djeca će i dalje biti skupa, poznavat će se i na taj će način lakše prebroditi početak. U ovome vrtiću djeca dobivaju i vjerski odgoj, a isto se tako čuvaju i običaji bačkih Hrvata, kao i tradicija, a svakako se štuju i blagdani. Kako je Marina naglasila, djeci je od velikog značaja da i dalje tijekom školovanja mogu njegovati svoju kulturnu baštinu i svoj identitet.
»Dok su djeca mala, treba im postavljati temelje o svemu u životu, jer ti temelji ostaju za cijeli život. Ono što živi u nama jest naša nacionalna svijet i ona nastavlja živjeti u našoj djeci i koliko se njeguje, toliko će se i razvijati. Po iskustvu iz vrtića često imam dojam kako roditeljima nedostaje upravo nacionalna svijest, da ne znaju kome pripadaju, a djeca su mala da biraju i odluka je ipak na roditeljima«, rekla je Marina Piuković.
Obitelji koje imaju stariju djecu nisu imale do sada prigodu upisati ih u hrvatski odjel, no mnogi su upisali svoju djecu na predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, kako bi i ta djeca imala prigodu upoznati svoj jezik i kulturu.
KOMBINIRANI ODJEL: Takav primjer imamo u obitelji Anđelke i Željka Nađ Kanas. Oni imaju troje djece, Elizabetu (osmi razred), Antuna (četvrti razred) i Kristinu, koja je sada pred školarka. »Kada smo saznali kako se otvara i odjel na hrvatskom jeziku i da će naše dijete imati tu mogućnost, odmah smo odlučili upisati ga u hrvatski odjel. Antun je to dobro prihvatio, upisali smo ga u OŠ ‚Ivan Milutinović‘, a korijene je ponio iz vrtića ‚Marija Petković‘, koji je pohađao. Prve ih je godine u odjelu bilo malo, no već u drugom su im se pridružili novi prvaši i tada je to postao kombinirani odjel. Mnogi su roditelji tu vidjeli problem, ali mi smo to prihvatili i sada vidim kako apsolutno nema problema što se tiče kombiniranih odjela. Učiteljica se svima posveti i radi s njima, mislim da je to jedna sasvim normalna sredina koju se djeca izuzetno prihvatila. Oni se međusobno druže i paze jedan na drugoga«, rekla je Anđelka.  
ZDRAVA SREDINA: Njihova je starija kćerka sada osmi razred i pohađa predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a najmlađa Kristina još je u vrtiću, no ona će od jeseni biti đak prvaš. Kako je ispričala Anđelka Nađ Kanas, Kristina će također ići u OŠ »Ivan Milutinović« u hrvatski odjel. »Djeca u školi osim znanja i lijepih udžbenika, dobivaju i ono o čemu često niti ne razmišljamo: jezik sredine, tu mislim na ekavicu, svakako će naučiti, ikavicu njegujemo u obitelji, a u školi mogu naučiti hrvatski jezik, što znači da time mogu samo obogatiti svoj rječnik i biti svjesni svoga jezika. No, pokraj svega toga, u školi imaju i vjerski odgoj, a tu su i razni blagdani i običaji koje njeguju skupa s učiteljicom. Tako djeca žive u jednoj normalnoj sredini, ono što živimo u obitelji i ono čemu ih suprug i ja potičemo i učimo, mogu nadograditi onim što u školi uče i doživljavaju sa svojim prijateljima. Iako su mali odjeli, mi u tome vidimo prednost, te se često i mi roditelji posjećujemo i družimo«, kaže Anđelka.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika