Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Analiza povijesnih odnosa

U Zagrebu je, u Hrvatskoj matici iseljenika, 23. ožujka predstavljena najnovija knjiga dr. Dinka Šokčevića »Hrvati u očima Mađara, Mađari u očima Hrvata« u kojoj se autor razračunava s brojnim stereotipima koji su obilježili međusobne odnose ovih dviju susjednih i prijateljskih država. Organizatori predstavljanja bili su Hrvatska matica iseljenika, Udruga za potporu bačkim Hrvatima i Hrvatsko-mađarsko društvo, a o knjizi su govorili povjesničar i književnik prof. Đuro Vidmarović, povjesničar dr. Željko Holjevac i sam autor dr. Dinko Šokčević. Program je vodio Naco Zelić iz Udruge za potporu bačkim Hrvatima. 
Dr. Dinko Šokčević mađarski je povjesničar hrvatske nacionalnosti, koji radi kao sveučilišni profesor na Katedri za hrvatski jezik i književnost u Pečuhu i kao gost profesor na Zagrebačkom sveučilištu, gdje predaje mađarsku povijest. Do sada je objavio tri knjige s temama iz hrvatske povijesti, a pisao je i uređivao knjige o prošlosti i sadašnjosti hrvatske manjine u Mađarskoj. Šokčević je objavio mnogobrojne znanstvene studije i članke u stručnim časopisima o hrvatsko-mađarskim odnosima i o prošlosti i kulturi hrvatske manjine u Mađarskoj. 
MAĐARSKO-HRVATSKI ODNOSI: U ime Hrvatske matice iseljenika nazočne je pozdravila ravnateljica, prof. Katarina Fuček, a knjigu je prvi predstavio prof. Đuro Vidmarović i odmah ustvrdio kako ona baca posve novo svjetlo na ustaljenu spoznaju Hrvata u doživljavanju svojih susjeda Mađara, kao i Mađara u doživljavanju Hrvata, u razdoblju od kraja 18. stoljeća do početka 20. 
»U mojoj Slavoniji još smo kao djeca imali uzrečicu ‘briga me što Mađarska mora nema’, a ti i takvi brojni stereotipi provlačili su se, i još se uvijek provlače, u hrvatskoj i mađarskoj svagdašnjici. Autor dr. Dinko Šokčević uložio je veliki trud proučavajući brojne povijesne dokumente, a u knjizi ih ima do sada i neobjavljenih, i na temelju izbora iz najrelevantnijeg pisanog materijala dao pregled slike onog drugog naroda, kao i osnovne tendencije i promjene koje su nastale u razvoju političkih odnosa dvaju naroda«, rekao je prof. Vidmarović. 
Dr. Željko Holjevac je pohvalio namjeru dr. Šokčevića da čitateljima predoči povijesne, političke (nacionalne i državnopravne), gospodarske i kulturne veze Hrvata i Mađara o kojima postoji bogata literatura u mađarskoj historiografiji, a u hrvatskoj povijesnoj znanosti knjiga i studija koje se bave tom tematikom još i više. »Ova knjiga stoljetne mađarsko-hrvatske odnose proučava s drugačijeg motrišta pokušavajući predočiti nastanak, oblikovanje i razvoj slike drugog, to jest stvaranje onih nacionalnih stereotipa o Mađarima kod Hrvata i obratno, koji su u pojedinim razdobljima zajedničke povijesti obilježavali javno mišljenje i u Hrvatskoj i u Mađarskoj, ponajprije s obzirom na razdoblje od formiranja hrvatskih i mađarskih nacionalnih pokreta u prvoj polovici 19. stoljeća do raspada ugarsko hrvatske državne zajednice 1918. godine«, rekao je dr. Holjevac. 
UKLANJANJE NEGATIVNIH STEREOTIPA: Autor knjige dr. Dinko Šokčević prvo se zahvalio nakladniku P.I.P. Pavičiću, Udruzi za potporu bačkim Hrvatima, Hrvatsko-mađarskom društvu, Hrvatskoj matici iseljenika i svima koji su na bilo koji način pomogli da knjiga izađe, a zatim ustvrdio kako je u odnosima dvaju naroda došlo do znatne pozitivne promjene, osobito u posljednjem razdob-lju. 
»Ako želimo da te pozitivne promjene u međusobnim odnosima dvaju naroda i u slici koju stvaraju jedan o drugome postanu trajne, mora se još mnogo toga učiniti. Tu ne mislim samo na političare, već i na druge, ponajprije na povjesničare koji se moraju potruditi oko uklanjanja negativnih stereotipa iz udžbenika«, rekao je dr. Šokčević i dodao kako bi umjesto tih stereotipa u udžbenicima i drugim knjigama mjesto morale dobiti objektivne analize međusobnih povijesnih odnosa, ali tako da se oni ne izdvajaju ni iz općih europskih trendova, ni iz složenih međunacionalnih odnosa u Habsburškoj Monarhiji.
U glazbenom dijelu predstavljanja knjige dr. Dinka Šokčevića »Hrvati u očima Mađara, Mađari u očima Hrvata« sudjelovala je operna pjevačica, mezzosopran Dragana Ištvančić.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika