Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nastavljači tradicije minulih naraštaja

Brojne hrvatske udruge u svojemu djelovanju razvijaju i prosvjetne aktivnosti u cilju očuvanja kulturne baštine i nacionalnog identiteta. Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega ove godine  slavi tri obljetnice: 80 godina kulturnog stvaralaštva, 10 godina Šokačkog prela i 10 godina »Mikinih dana«.  
O razvijanju prosvjetnog segmenta u radu ovoga Društva govori član Predsjedništva Zlatko Gorjanac, ističući kako će HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« ove godine obilježiti i 20 godina od smrti pjesnika Ante Jakšića, koji je rođen i pokopan u  Bačkom Bregu. 
POČAST PJESNIKU ANTI JAKŠIĆU: »Povodom ove obljetnice naše će Društvo prirediti književnu večer ovom velikom hrvatskom kršćanskom pjesniku. Članovi Društva već duže razdob-lje pokušavaju nabaviti djela ovog pjesnika kome žele odati počast kakvu je i zaslužio. Roman ‘Šana se udaje’ i zbirka pjesama ‘Prema drugoj obali’ jedina su djela Ante Jakšića koja se mogu pronaći u Beregu, a napisao je dvanaest zbirki pjesama. Anti Jakšiću je načinjena velika nepravda za života. Bio je kršćanski pjesnik, što nije odgovaralo ondašnjoj vlasti, pa su i njegove pjesme bile jako malo zastupljene u javnosti. Naše Društvo želi ispraviti ovu nepravdu nanesenu Anti Jakšiću, jednom od najboljih kršćanskih pjesnika u Hrvata i prvi će korak biti pribavljanje svih njegovih djela. Knjižnica Društva zasad nema ni jednu njegovu knjigu, a knjižnica trenutno broji oko stotinjak različitih djela. Sva ova književna djela dar su Hrvatskog nacionalnog vijeća, Hrvatske matice iseljenika, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatske čitaonice iz Subotice i mnogih kulturno umjetničkih društava. No, ozbiljan problem predstavlja i skučeni prostor za smještaj ovih vrijednih djela«, kaže Zlatko Gorjanac, napominjući kako je prije pet godina u Društvu s radom počela i Literarno-recitatorska sekcija, koju danas vodi Tamara Lerić. 
»Djeca od prvog do osmog razreda su pokazala veliko interesiranje i aktivirala su se u radu ove sekcije, a svoj su talent pokazala na raznim smotrama recitatora. U bliskoj je prošlosti osnovana i Dramska sekcija, koja je zbog nedostatka sredstava brzo prestala s radom. U Društvu djeluje  i Folklorna sekcija, koja je ove godine počela s ozbiljnijim radom i češćim probama, a i lijep je odaziv mladih.«
NJEGOVANJE HRVATSKE KULTURE: Hrvatski kulturni centar »Srijem« djeluje u Srijemskoj Mitrovici od 1997. godine, a osnovan  je s ciljem njegovanja hrvatske kulture i kulturne baštine, kao nasljednik brojnih i slavnih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava koja su djelovala u Srijemskoj Mitrovici do Drugog svjetskog rata. 
»Djelovalo je više hrvatskih društava, kao što su Hrvatsko pjevačko društvo ‘Nada’, Hrvatsko ratarsko pjevačko i prosvjetno društvo ‘Tomislav’, Hrvatsko prosvjetno društvo ‘Hrvatska omladina’, ‘Hrvatski sokol’ i hrvatske čitaonice. Postupak registracije našeg Centra kod mjerodavnih tijela trajao je dugo i konačno je dovršen 2001. godine», kaže predsjednik HKC »Srijem« Ivan Cingeli. 
»Hrvatski kulturni centar ‘Srijem’ ustrojen je po odjelima. Najstariji odjel je Folklorni odjel, koji se sastoji od dvije skupine plesača: mlađeg i starijeg uzrasta. Ovaj se odjel  bavi njegovanjem i prezentiranjem ne samo glazbene i folklorne baštine srijemskih Hrvata već i folklorne baštine cijelog hrvatskog naroda. Folklorna skupina mlađeg uzrasta broji oko 30 djece, koja svojim aktivnim radom i zalaganjem predstavljaju uzdanicu za budućnost. Skupina je nastupala uz Veliki folklorni ansambl na gradskim smotrama i priredbama. Posebno lijepu pohvalu od strane stručnih osoba dobila je mlađa folklorna skupina prilikom nastupa na ovogodišnjoj Općinskoj smotri folklora u konkurenciji s folklornim ansamblima koji su i po broju članova i po uvjetima rada i po opremljenosti daleko ispred ovog ansambla. Uz Folklorni odjel u okviru HKC ‘Srijem’ djeluje i Likovni odjel – atelje ‘Sveta Anastazija’, koji se bavi izradom minijaturne plastike koja u sebi sadrži karakteristične folklorne i etnološke motive s ovih prostora. Djelatnice ovog ateljea izlagale  su na brojnim  manifestacijama u Srijemskoj Mitrovici, Subotici i mjestima u Republici Hrvatskoj.« 
ODJEL ZA HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST: Ivan Cingeli ističe, kako u okviru HKC »Srijem« djeluje i Odjel za hrvatski jezik i književnost, koji se bavi afirmacijom i njegovanjem ljepote riječi materinjeg jezika kroz tečajeve hrvatskoga jezika i sudjelovanje na smotrama dramskog stvaralaštva i stvaralaštva recitatora. 
»Odjel je postigao velike uspjehe na smotrama stvaralaštva recitatora u Srijemskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, Subotici i Osijeku. Voditelji odjela sudjelovali su na brojnim seminarima stručnog usavršavanja kako bi što kvalitetnije i stručnije obavljali svoje aktivnosti. Postoji inicijativa u okviru ovog odjela za organiziranjem dopunskih sati na hrvatskom jeziku za učenike osnovnih škola. Kao i sve udruge koje se bave aktivnostima iz domene kulture, i HKC ‘Srijem’ susreće se s brojnim problemima koji su uglavnom financijskog predznaka. Nepostojanje dovoljno materijalnih sredstava za realizaciju planiranih aktivnosti ostavlja mnoge planove na razini pustih želja, s malim izgledima da budu realizirane. Ono što treba napomenuti jest lijepa i uspješna suradnja sa predstavnicima hrvatske države koji djeluju u Republici Srbiji. Uvijek su imali i oka i uha za potrebe HKC ‘Srijem’ i izlazili mu u susret spram svojih mogućnosti, imajući u vidu i  jednako važne potrebe drugih udruga koje se također bave očuvanjem i njegovanjem hrvatske kulturne baštine na ovim prostorima. Lijepu suradnju HKC ‘Srijem’ ostvaruje i na lokalnoj razini s tijelima lokalne samouprave, koja se trudi pomoći rad i djelovanje njegovih odjela i moralno i materijalno, sukladno svojim mogućnostima i raspoloživim sredstvima«, kaže Ivan Cingeli i naglašava kako u današnje vrijeme, kada su materijalna sredstva oskudna i do njih se relativno teško dolazi, te u razdoblju izraženih struja globalizacije koje u sebi nose potiranje i brisanje posebnosti svojstvene malim etičkim skupinama, Hrvatski kulturni centar „Srijem“ nastoji biti svjedokom, budnim čuvarem  i nastavljačem stare tradicije minulih naraštaja. 
SURADNJA S HKC »BUNJE-VAČKO KOLO«: Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Đurđin« iz Đurđina osnovano je 2002. godine. Predsjednica Upravnog odbora ovoga Društva Amalija Stipić kaže kako djeca u okviru rada Literarne sekcije koju vodi Vera Dulić njeguju materinji jezik.
»Djeca iz naše Literarne sekcije nastupaju na raznim natjecanjima recitatora, a voditeljica sekcije Vera Dulić priprema s djecom i igrokaze i skečeve koje djeca izvode za Božićni koncert, za doček svetog Nikole ili prilikom maškara. Problem je što se djeca pri polasku u srednju školu, koju pohađaju u Subotici, uključuju u rad gradskih hrvatskih udruga i institucija i tako se osipa članstvo našeg Društva. Imamo oko tridesetak starijih članova koji se uključuju u naše manifestacije, kakve su primjerice Prelo ili Dužijanca u Đurđinu. Naše manifestacije vezane su i za aktivnosti Hrvatskog kulturnog centra ‘Bunjevačko kolo’, ove ćemo godine pomagati u organizaciji manifestacije ‘Takmičenje risara’, koja će se održati u Đurđinu. U okviru Društva radi i Tamburaška sekcija, a voditeljica Folklornog odjela je Jasna Kujundžić. Po ugledu na rad ogranaka Folklornog odjela ‘Bunjevačkog kola’ na Bikovu i u Starom Žedniku, Centar pruža pomoć i radu našeg Folklornog odjela, čiji rad pomaže stručni voditelj Josip Buljovčić«, kaže Amalija Stipić i ističe dobru suradnju i s đurđinskim župnikom Lazarom Novakovićem, koji pruža potporu radu ovog Društva.
»U planu je obnavljanje zgrade u kojoj se nalazi izložbena postavka etno-zbirke Bunjevački salaš. U pitanju je karakteristična obiteljska nastamba u kakvoj su nekada živjeli bunjevački Hrvati. Ta se zgrada nalazi pokraj crkve sv. Josipa Radnika i u njoj je postavljena zavičajna izložba koja posjetiteljima prikazuje detalje iz života ovdašnjeg življa.« 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika