Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Što je hrvatski književni jezik danas?

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, Područnog ureda Vukovar i ogranka Matice hrvatske iz Vinkovaca, održan je u Vinkovcima, 23. i 24. ožujka, seminar hrvatskoga jezika i književnosti za nastavnike i profesore iz Vojvodine. Sudjelovalo je 50-ak učitelja, odgajatelja i profesora koji izvode nastavu na hrvatskom jeziku iz Žednika, Subotice, Sombora, Tavankuta, Đurđina, Male Bosne, Sonte i drugih mjesta.
»Želja nam je bila pokrenuti jedan seminar hrvatskoga jezika i književnosti za pomoć nastavnicima i profesorima koji sudjeluju u nastavi na hrvatskom jeziku u području Vojvodine, odnosno Bačke. Vjerovali smo da ćemo im na taj način približiti ono što je hrvatski književni jezik danas, dovodeći stručnjake koji će ih s tim upoznati«, kaže doc. dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, na čiju je ideju i poticaj organiziran seminar. 
PREDAVANJA I RADIONICE: Sudionike seminara su u svečanoj dvorani Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima pozdravili zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Branimir Lončar, ispred Ministarstva znanosti i tehnologije Milan Bošnjak, voditeljica Odjela za školstvo u Hrvatskoj matici iseljenika Lada Kajet-Šimić, te ravnatelj Gimnazije Stipo Tomić. 
Predavanja i radionice tijekom dva dana seminara držali su ugledni stručnjaci ling-visti i povjesničari književnosti, poput prof. dr. sc. Sande Ham, suautorice novoga Školskog pravopisa, od kojega su po primjerak dobili svi sudionici. Ham je u svom predavanju govorila o aktualnim neslaganjima jezikoslovaca glede službenog pravopisa. Prof. Marko Landeka održao je predavanje o kulturnoj prošlosti Vinkovaca, a posebno zanimljivo i inspirativno bilo je predavanje doc. dr. sc. Ružice Pšihistal o prvom klasiku hrvatske književnosti Marku Maruliću i novim marulološkim otkrićima. Radionicu o nastavi hrvatskoga jezika u gimnazijskom programu održala je prof. Višnjica Sorčik; radionicu pod nazivom »Sinonimi i antonimi kao razlikovni vodič hrvatskoga i srpskoga književnoga jezika« vodila je prof. Lilijana Radobuljac, a prof. Helena Voda je predstavila nastavnu jedinicu »Prezent i funkcije prezenta«.
POSJET VUKOVARU: Za sudionike seminara organiziran je posjet Vukovaru gdje su prisustvovali knjige »Na pragu« autorice Lilijane Radobuljac, koja živi i radi u Vukovaru, te posjet Gradskoj knjižnici u Vinkovcima, a radni je dio završen okrug-lim stolom čija je tema bila – inicijativa za pokretanje srednje škole na hrvatskom jeziku u Subotici.
»Trebao bi to biti poticaj razmišljanju, vjerujem za sljedeće dvije-tri godine, da se pokrene i hrvatska srednja škola u Subotici poput one koja postoji u Budimpešti. Naravno, vjerujemo da će se do tada steći uvjeti i da će se pronaći neki prostor i organizirati sve ono što treba, od nastavnog kadra i pomagala, a da će svi ljudi koji su dobre volje u tome pomoći. Isto tako, na kraju ovoga seminara vidjet ćemo u anketi sa sudionicima koliko su oni zadovoljni, pokušat ćemo prilagoditi i promijeniti što treba, a ono što je najvažnije, nastojati ovo pretvoriti u jedan trajan vid edukacije«, kaže  Dražen Švagelj.  
Prema riječima Silvija Jergovića, voditelja vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika, očekuje se da će se dogodine u ovakav vid edukacije uključiti i Ministarstvo znanosti i tehnologije s tim da se planiraju sadržaji po nastavnim predmetima: za kemičare, fizičare…    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika