Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Subotički gimnazijalci predstavili kulturu bačkih Hrvata

Prošlost je puna uzbudljivih priča ispisana različitim jezicima, pjesmom, plesom, običajima, pa su osječki gimnazijalci pozvali svoje vršnjake i sve zainteresirane građane Osijeka da u petak, 23. ožujka, upoznaju povijest na zanimljiv i pomalo neobičan način. Naime, Dan škole, II. (jezične) gimnazije i petnaestu obljetnicu postojanja i djelovanja, učenici i profesori obilježili su radno, projektnom nastavom, pod nazivom »Povijest u jeziku, jezik u povijesti«, a u goste su im došli prijatelji iz Subotice, učenici i profesori Gimnazije »Svetozar Marković«.
Petnaestak je poglavlja ove projektne priče ispričano na isto toliko načina, učenici i njihovi profesori uspjeli su brojnim gostima i posjetiteljima dočarati na zanimljiv način pojedinosti iz povijesti od  Stare Grčke preko Rima, Srednjega vijeka, renesanse, baroka i realizma, pa sve do 21. stoljeća i europskih integracija, i ne treba zamjeriti ako je neko poglavlje i izostavljeno, jer kako je rekla ravnateljica II. gimnazije Marija Šerić, pozdravljajući sudionike projekt-noga dana, goste i posjetitelje, glede povijesti neka bi razdoblja bilo najbolje preskočiti.
PROŠIRENJE SURADNJE: Pozdravljajući goste iz Subotice, gospođa Šerić je naglasila kako Osijek i Subotica već dugo njeguju prijateljske odnose, »a evo danas, naši su gosti učenici i profesori Gimnazije »Svetozar Marković« iz Subotice, koji će se uključiti u ovaj naš projekt, sa željom da nam približe povijest i kulturu njihovoga grada i lijepe običaje vojvođanskih Hrvata i ja se  nadam da je to samo početak jedne dugotrajnije i uspješne suradnje«.
Tako misli i ravnatelj subotičke Gimnazije prof. Slobodan Čamprag, koji je prvi puta službeno u Osijeku i doveo je osam profesora i četrdesetak učenika, među kojima polovicu onih koji u njihovoj gimnaziji fakultativno uče hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a druga polovica su učenici članovi Đačkoga parlamenta i došli su  vidjeti kako to u Osijeku funkcionira. »Imali smo i namjeru obići grad, ali nas je omela kiša, no kiša nam neće smetati da uspostavimo i razvijamo ovu lijepu suradnju, o kojoj je govorila i ravnateljica Šerić. Osijek je grad poput naše Subotice, i glede broja stanovnika i glede institucija, pa i lijepih secesijskih pročelja, dugo se već odvija suradnja na razini naših gradova pa nema razloga da je ne bude i na razini naših srednjih škola.«
Gostima iz Subotice dodijeljena je prostrana učionica br. 12, a oni su svoj dio projekta naslovili »Upoznajte Suboticu, jezik i običaje bunjevačkih Hrvata«, a voditeljica ovoga projekta Miranda Glavaš-Kul rekla je: »Već treću godinu radim u Subotici kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti a poslana sam od strane našega Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i nastojala sam povezati osječke gimnazije sa subotičkom, a kako predajem jezik odlučila sam se za jezičnu gimnaziju. Moje ideje prihvatili su i ravnateljica Šerić i direktor Čamprag, i evo, danas smo ovdje. Ali dogovorili smo da ne budemo samo posjetitelji, već da uzmemo udjela u programu i dostojno predstavimo i Suboticu i našu gimnaziju, ali i kulturu i običaje bunjevačkih Hrvata, koji tu svoju baštinu zdušno čuvaju i njeguju, promiču je diljem svijeta i prenose na mlade, a ova djeca su dala sve od sebe i baš su se radovali što će posjetiti Osijek.«
SVJEDOČENJE OPSTOJNOSTI: Djeca su doista bila oduševljena, a na ulazu goste su dočekivali djevojka i momak u bunjevačkoj nošnji, Karolina Stantić i Ivo Šokčić. »Došli smo iz Subotice našim vršnjacima u Osijeku predstaviti naše običaje i našu kulturu, naše predivne nošnje i našu ikavicu, kojom divanimo di god se nađemo«, rekla je Karolina, a Ivo je još dodao kako će Osječanima predstaviti čitavu lepezu običaja, od Bunjevačkog prela do Materica, Polivača i Dužijance, i da ne nabraja, jer puno je toga u Subotici i okolnim selima na sjeveru Bačke.
Običaj Polivača predstavila je Maja Kulić, naglasivši kako je u svim mjestima na sjeveru Bačke običaj da se na drugi dan Uskrsa, tzv. vodeni ponedjeljak, momci okupe i krenu od kuće do kuće »divojaka, pivaju i natpivavaju se i divojke polijevaju parfemom«.
Manifestaciju su pratili brojni gosti i dužnosnici iz Osijeka.           
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika