Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zakoni nisu dovoljni ukoliko se ne sprovode

Neposredni povod za najnoviji incident u Novom Slankamenu bio je posjet dužnosnika Hrvatskog nacionalnog vijeća i predstavnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu ovom srijemskom mjestu u utorak 20. ožujka 2007., koje je poznato po prisilnom iseljavanju Hrvata početkom i sredinom devedesetih godina XX. stoljeća. Mali broj preostalih Hrvata, koji su inače nekada činili većinu u ovom mjestu, pokušava održati svoju nacionalnu svijest djelujući u Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu »Stjepan Radić«, koje postoji više od 100 godina.
Izaslanstvo HNV-a vodilo je razgovore s domaćinima o problemima s kojima se susreću u radu te planovima za daljnji rad, da bi se sve završilo incidentom. Naime, nekoliko mladića upalo je nakon službenog dijela sastanka u prostorije Doma, vrijeđajući prisutne pripadnike hrvatske nacionalne zajednice i djelatnike HKPD »Stjepan Radić« nazivajući ih »ustašama« i upućujući im razne prijetnje. Policija, koja je brzo reagirala, spriječila je da dođe do ozbiljnijeg incidenta, ali strah se iznova pojavio među slankamenskim Hrvatima.
Ovim povodom predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat izdao je sljedeće priopćenje:
»Hrvatsko nacionalno vijeće osnovano je sukladno zakonima koji vrijede u Republici Srbiji i bavi se isključivo djelatnošću radi koje je osnovano. Jedan od tih poslova je i ostvarivanje prava na kulturnu autonomiju. Također, zakonima je zagarantirana sloboda nacionalnog izražavanja. No, sami zakoni nisu dovoljni, ukoliko se ne provode. Hrvati u Slankamenu nisu se bavili nikakvom nezakonitom djelatnošću. Krivi su bili i prije 15 godina kao što su izgleda krivi i danas, samo zato što su Hrvati.
Apeliramo na tijela državnih vlasti da sankcioniraju svaki oblik nacionalne diskriminacije i primjereno kazne počinitelje. Promptno, jer to je jedini način da se ovakvi nedolični i za svaku osudu incidenti spriječe u budućnosti« navodi se u priopćenju       
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika