Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva će biti izgrađena

Planirana izgradnja zdanja rimokatoličke crkve na Novom Beogradu, čiji je župnik gotovo dvije godine velečasni Marko Kljajić, trebala bi uskoro ući u sljedeću fazu – razmatranje projekta crkve, prikupljanje odgovarajuće i potrebne dokumentacije za postavljanje kamena temeljca i nakon toga početak izgradnje, jer je predsjednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš postupio onako, kako je i dogovorio s vlč. Kljajićem na sastanku 17. siječnja ove godine.
Podsjećanja radi, toga je dana na sastanku predsjednika Bojana Kostreša i izlaslanstva Skupštine AP Vojvodine sa župnikom novobeogradske župe sv. Ivana Kapistrana vlč. Markom Kljajićem u Zemunu, u Franjevačkom samostanu Uznesenja Blažene Djevice Marije dogovoreno da predsjednik Skupštine pomogne razrješenju problema aktualiziranog posljednjih godina, a glede zastoja u realiziranju projekta izgradnje crkve u novobeogradskoj župi. 
UBRZANJE PROCEDURE: Sugovornici su tada dogovorili da predsjednik Skupštine AP Vojvodine uputi pismo gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanoviću, predsjedniku Općine Novi Beograd Željku Ožegoviću i glavnom gradskom arhitektu Beograda Đorđu Bobiću, u kojemu će tražiti, kako je tada izjavio Kostreš za »Hrvatsku riječ«,  objašnjenje »razloga koji sprečavaju daljnje aktivnosti glede izgradnje crkve i urgirati ubrzanje procedure slijedeći pravne okvire«. 
PISMA: Ubrzo nakon susreta i razgovora, Kostreš je uputio pisma na dogovorene adrese, s kojih su odgovori stigli u kratkom roku, kako su izvjestili iz ureda predsjednika Skupštine AP Vojvodine. Kako je rekao Kostreš za HR, dobiveni odgovori su pozitivni, izražavaju spremnost na suradnju i razrješenje postojećeg problema. Glavni gradski arhitekt Beograda Bobić, po riječima Kostreša, također je pozitivno reagirao na pismo, izrazio spremnost za pronalaženje rješenja, koje bi podrazumjevalo, kako zakon nalaže, razmatranje projekta objekta – rimokatoličke crkve s propratnim objektima u Bloku 45 Novog Beograda – i njegovo usvajanje, te potom pribavljanje potrebne dokumentacije, kako bi objekt bio legalan i kako bi se moglo pristupiti izgradnji crkve, koja bi, kako je rekao vlč. Kljajić na sastanku u siječnju, bila izgrađena u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. 
Kao rezultat prepiske i komuniciranja dogovoren je sastanak glavnog gradskog arhitekta Beograda Đorđa Bobića, župnika crkve vlč. Marka Kljajića i predsjednika Skupštine AP Vojvodine Bojana Kostreša u sljedećih desetak dana, na kojem bi usaglasili stajališta, dogovorili i nastavili daljnju suradnju. Zahvaljujući dobroj volji i angažiranosti aktera, moglo bi se uskoro desiti da više tisuća vjernika, kako onih sa stalnim boravkom na Novom Beogradu, tako i onih koji povremeno tu borave, dobiju mjesto na kojem će moći zadovoljiti svoje duhovne potrebe. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika