Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iznošenje paušalnih optužbi i netočnih podataka je neprihvatljivo

U povodu održane konferencije za tisak, 26. ožujka 2007. godine, od strane smijenjenih članova Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i onih koji su najavili istupanje iz članstva na istoj konferenciji, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, uputio je priopćenje za javnost u kojem se navodi kako je pristup stranci dragovoljan, a tako i istup. »Svi oni koji imaju druge i drugačije ideje od aktualnog vodstva stranke uvijek su mogli, a moći će ih i ubuduće iznijeti na sjednicama tijela stranke, podružnica i mjesnih organizacija. Naravno, ukoliko to žele mogu i istupiti iz članstva. Međutim, ono što je neprihvatljivo za svaku stranku, a time i za DSHV, je iznošenje paušalnih ocjena i netočnih podataka o djelovanju stranke u javnosti. Spomenuta gospoda nas uvjeravaju da je sklopljen nekakav ugovor s Demokratskom strankom na svim razinama. To je notorna neistina za koju i oni znaju. Dogovor s DS je sklopljen za republičke izbore i ništa više od toga. Srećom, ova koalicija se pokazala uspješnom i za DSHV i za DS. O daljoj suradnji ćemo se dogovarati kada dođe vrijeme za to. Paušalna je i netočna izjava da DSHV gubi vezu s narodom i da svojim aktivnostima vodi svom uništenju. Upravo je suprotno od toga. DSHV je uvijek imao uporište u narodu i osluškivao bilo naroda, a uspjeh na izborima i prisutnost, nakon dužeg vremena, zastupnika DSHV-a u parlamentu pokazuje da je vodstvo stranke dobro odlučilo«.
U priopćenju se dalje navodi kako je svakim danom sve veći broj mladih i obrazovanih ljudi koji se učlanjuju u DSHV, te da je to »primjer potpore liniji koju zastupa čelništvo DSHV-a i najbolji protuargument grupici nezadovoljnika da DSHV gubi članstvo. Odgovorno tvrdimo da je posljednjih mjeseci najveći broj primljenih članova DSHV-a u posljednjih desetak godina«.
Na kraju priopćenja se navodi kako je gospodin Đorđe Čović  isključen iz stranke »i bilo bi logično da je uložio žalbu na odluku Predsjedništva ako je siguran u svoje podatke i potporu članstva DSHV-a. Međutim, on nije podnio žalbu ali zato izlazi u javnost iznoseći netočne podatke i paušalne optužbe. Niti jedna ozbiljna stranka ne može trpjeti frakcije u okviru stranke, tako da nas nije iznenadilo da su pojedinci koji su podržavali ovakvo djelovanje i sami napustili stranku. Na žalost, njihove ideje i koncepti ostali su nam nepoznati, a toga je ostala lišena i javnost, osim ako je njihov ‘program’ rušenje čelništva DSHV-a radi rušenja. Financijsko izviješće DSHV-a je prihvaćeno, a niti jednu primjedbu nismo dobili što je to DSHV ‘neracionalno i nenamjenski’ financirao. Bilo koju financijsku stavku može vidjeti bilo koji član, ali se zna gdje i kada« poručio je predsjednik ove stranke Petar Kuntić.
 
 
Pokrenut postupak i protiv dopredsjednika Općine Subotica 
Poštovat ćemo zakon
 
Kako prenosi novosadski Dnevnik u utorak, 27. ožujka, Republički odbor za rješavanje sukoba interesa, na šestoj sjednici Odbora, pokrenuo je postupak protiv šest narodnih zastupnika novoizabrane Skupštine Srbije koji istodobno obnašaju i dužnost dopredsjednika Općina. Među šest narodnih zastupnika je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić koji pokraj funkcije narodnog zastupnika obnaša i funkciju dogradonačelnika Općine Subotica. 
Prema riječima Kuntića on za sada još nije dobio nikakav službeni dokument i za ovu informaciju je saznao preko medija.  »Naša stranka smatra kako pojašnjenje od Republičke izborne komisije, objavljeno u Službenom glasniku od prosinca 2006. godine, jasno govori da oni koji su postavljeni na dužnost nisu u sukobu interesa. U svakom slučaju DSHV, obnašajući dužnosti u izvršnoj vlasti u Subotici i Somboru u proteklih sedamnaest godina, niti jednoga momenta nije bio u sukobu interesa niti je djelovao protivno zakonu, pa će biti tako i ovoga puta. Svakako, pošto sam izabran na listi Demokratske stranke, odlučujuću riječ će u vezi ovog pitanja imati stav DS-a. Poštovat ćemo sve što se bude odlučilo a, u krajnjem slučaju, ako bude tako odlučeno, na mjesto u Općini Subotici postavit ćemo našeg predstavnika koji mora odgovoriti zahtjevima ovog posla po stupnju obrazovanja i struci. Prema informacijama kojima raspolažemo s današnjim danom su tri potpredsjednika uložili kontratužbu Republičkom  odboru za sprječavanje sukoba interesa, tako da na ovo pitanje još nije stavljena točka« kazao je Kuntić.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika