Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nezadovoljstvo vođenjem stranačke politike

Na konferenciji za novinare održanoj u Subotici 26. ožujka, članovi Predsjedništva DSHV-a Josip Jaramazović i Antun Merković, te članovi ove stranke Antun Hupko i Dragan Hupko, kao i Đorđe Čović, koji je nedavno isključen iz stranke, a prije čega je obnašao dužnost jednog od pet potpredsjednika stranke, izrazili su nezadovoljstvo vođenjem stranačke politike zbog toga što se, prema njihovim tvrdnjama, krše odluke legalno izabranih tijela stranke, ne podnosi se financijsko izvješće po stavkama na koje je trošen novac u protekloj godini, a ugovor koji je predsjednik stranke Petar Kuntić potpisao s Demokratskom strankom prigodom sklapanja koalicijske suradnje na nedavno održanim parlamentarnim izborima – nije stavljen na javni uvid članovima stranke.
KRITIKE: Nezadovoljni članovi DSHV-a kritizirali su i način na koji su nedavno smijenjeni dopredsjednici stranke Đorđe Čović i Josip Pekanović, kao i odluku stranke kojom su s dužnosti u upravnim odborima javnih poduzeća smijenjeni članovi DSHV-a Antun Merković, Ernest Mutnjaković, Dragan Hupko i Josip Jaramazović. Odluke o isključenjima iz stranke i smjenama u upravnim odborima nezadovoljni članovi DSHV-a okarakterizirali su kao grubo kršenje Statuta stranke.
Članovi DSHV-a, koji su na konferenciji za novinare izrazili nezadovoljstvo vođenjem stranačke politike, podnijeli su javne ostavke na dužnosti i članstvo u stranci, a predočena je i ostavka člana Predsjedništva DSHV-a Stipana Stantića, koja je dostavljena pismenim putem.
ISLJUČENJA I SMJENE: »Željeli smo konstruktivnim radom i dijalogom riješiti neke od aktualnih problema u stranci, ali takva inicijativa nekih članova Predsjedništva i Vijeća stranke okarakterizirana je kao frakcionaško djelovanje i uslijedile su odluke o isključenjima iz stranke i smjenama u upravnim odborima javnih poduzeća. Tvrdnja o frakcionaškom djelovanju nije istinita, jer smo htjeli riješiti postojeće probleme, ali čelništvo stranke na čelu s Petrom Kuntićem, Josipom Gabrićem i Martinom Bačićem to nije dozvolilo. Oni su iz stranke odstranili članove koji imaju drugačije mišljenje od njih, a takve su odluke donesene kršenjem važećeg Statuta stranke«, rekao je Đorđe Čović.
»Odbija se pokazati ugovor potpisan s Demokratskom strankom glede koalicijske suradnje na nedavnim parlamentarnim izborima, a postoje indicije da se DSHV tim ugovorom obvezao da će na budućim izborima sudjelovati u koaliciji s Demokratskom strankom na svim razinama«, rekao je Antun Merković i naglasio kako je to protivno odluci stranke o dogovoru suradnje s Demokratskom strankom samo za republičke izbore.
»Takvi postupci predsjednika DSHV-a dovest će do utapanja ove stranke u jednu veliku stranku čije je sjedište u Beogradu«, zaključio je Merković.
Na pitanje novinara hoće li nezadovoljni, sada već bivši članovi DSHV-a, osnovati novu stranku, odgovoreno je kako će oni pružiti potporu organizaciji u kojoj će prepoznati mogućnost zastupanja interesa hrvatske zajednice.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika