Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manjine u »tranziciji«

Većina modernih država danas su nacionalne države, ali isto tako u većini tih država egzistiraju i nacionalne zajednice sa zakonski uređenim statusom manjine. Nacionalne manjine nisu nestale niti u zemljama članicama Europske unije. Dapače, njihov je položaj poboljšan i opstanak osiguran. 
U zemljama takozvane tranzicije, poput svega ostalog i status manjina je u »tranziciji«. Pri tomu, institucionalni odgovor na vlastiti položaj u društvu, koji je po svojoj prirodi, u izvjesnom smislu marginalan, različit je i ovisi kako od brojnosti tako i od drugih specifičnosti određene manjine. Organiziranje kroz političke stranke put je kojim se želi ostvariti politička participacija i utjecaj. Hrvatska nacionalna manjina u Srbiji jedna je od onih koja je i politički organizirana kroz vlastitu nacionalnu stranku. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je od početka višestranačja jamačno najutjecajnija i stranka s najduljim stažem, koja je već u samim počecima demokracije imala svoga zastupnika u parlamentu države i danas ga poslije dugo vremena ponovno ima. 
Ova stranka je tijekom svog postojanja generirala i druge hrvatske stranke na ovim prostorima. Ponajprije, Hrvatski narodni savez, formiran od strane bivših članova DSHV-a, koji su bili isključeni ili su sami podnijeli ostavke. Ova je stranka na valu DOS-ove »revolucije« participirala tijekom jednog mandata u subotičkoj i pokrajinskoj skupštini, a nakon toga je nestala s političke scene ponovnim spajanjem s DSHV-om. Nakon izbora novog predsjednika DSHV-a na lokalnoj političkoj sceni pojavila se još jedna stranka, Hrvatska bunjevačko šokačka stranka, opet po istom scenariju, kada isključeni, nezadovoljni član osniva novu stranku. Ova stranka, međutim, nije uspjela osvojiti mandat niti u lokalnoj skupštini.
I ovih dana vijesti iz DSHV-a počinju isključenjima i ostavkama. Hoće li opet grupa nezadovoljnih (bivših) članova stranke krenuti u avanturu osnivanja političke stranke? 
Dosadašnje iskustvo govori da osnivanje i opstanak stranaka nije niti laka, niti jednostavna stvar, osobito onih manjinskih.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika