Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Priopćenje DSHV-a
Kazniti počinitelje

Demokratski savez Hrvata Vojvodine izdao je priopćenje za javnost povodom incidenata koji u posljednje vrijeme pogađaju Hrvate, ali i Mađare u Subotici i drugim mjestima. U njemu se pozivaju Hrvati u Vojvodini da ne nasjedaju na provokacije, te da i dalje imaju povjerenja u organe sigurnosti Republike Srbije i da eventualne nove slučajeve odmah prijave policiji. U njemu se podsjeća i da su provokacije kulminirale prijetnjom smrću članovima redakcije jedinog tjednika na hrvatskom jeziku »Hrvatska riječ« ako izađe još jedan broj. »Smatramo da se nalazimo u periodu normalizacije odnosa sa susjedima, jer se počeo realizirati Sporazum o suradnji između srpske manjine u Hrvatskoj i novoizabrane vlasti u Republici Hrvatskoj. Stoga i od aktualne vlasti u Republici Srbiji tražimo da odmah energično reagira i uhvati počinioce prijetnji i rušilačkih akcija, te ih primjerno kazni, bez obzira kojoj naciji počinitelji pripadaju«, stoji u priopćenju.                       

Saldo

U skorije vrijeme obnovljeni su stari načini »komuniciranja«, oni iz devedesetih. Svima »poruke« stižu s krivih mjesta, s crkve, srušenog spomenika, križa, a ponekima se kažu i izravno putem telefona.
    Tako se dogodilo razbijanje prozora na Hrvatskom domu u Somboru, rušenje spomenika Matije Gupca u Tavankutu, Đukićevog križa u Maloj Bosni, urezivanje četiri S po automobilima u božićnoj noći u Subotici, prijetnje telefonom Uredništvu »Hrvatske riječi«. No, prijetilo se prije desetak dana i urednici TV produkcije »Urbans« Marini Fratucan koja je svojedobno imala problema jer se usudila napravit emisiju o nesretnoj sudbini hrtkovačkih Hrvata.
    Na pravoslavni Božić netko je u centru Sjenice izlijepio plakate s jasnim, prijetećim šovinističkim porukama: »Oj, Sjenice, druga Srebrenice« i »Oj, Pazaru, drugi Vukovaru«.
    Pripadnici Tajništva unutarnjih poslova Subotica podnijeli su u 16. siječnja, kaznenu prijavu protiv Roberta Kincsesa, rođenog 1970. godine, zbog osnovane sumnje da je došao do mjesta gdje se gradi Pravoslavna crkva, iz zemlje izvadio drveni križ i bacio ga u iskopan temelj hrama. Zatim, na parohijskom domu pri Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici osvanuo je i grafit napisan na mađarskom jeziku: »Dižite se Mađari, tu je domovina«.                                                       

Organizacija za medije
u jugoistočnoj Europi

No­vi­na­ri­ma
ga­ran­ti­ra­ti si­gur­nost

Organizacija za medije u jugoistočnoj Europi (SEEMO) izrazila je zabrinutost zbog prijetnji urednicima i novinarima »Hrvatske riječi«, časopisa hrvatske manjine u Srbiji. SEEMO navodi da su, prema saznanjima te organizacije, prijetnje listu »Hrvatske riječi« dio kampanje zastrašivanja hrvatske manjine u Vojvodini u protekle dva tjedna. U priopćenju se dodaje da policija do sada nije uhapsila niti jednu osobu zbog takvog djelovanja.
    Generalni sekretar SEEMO-a Oliver Vujović upozorio je da su se svi ti incidenti desili u multietničkoj sredini, poput Vojvodine i to nakon parlamentarnih izbora u Srbiji 28. decembra prošle godine.
    SEEMO je pozvao vlasti u Srbiji i lokalne vlasti u Vojvodini da pokrenu istragu i odgovorna lica za incidente izvedu pred pravosudne organe.      

Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine
Nespojivo sa su­vre­me­nom Eu­ro­pom

Pokrajinski tajnik za propise, upravu i nacionalne manjine dr. Tamás Korhecz uputio je sredstvima informiranja priopćenje sljedećeg sadržaja:
    »Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine najoštrije osuđuje šovinističke ispade koji su sve učestaliji u sjevernom djelu naše Pokrajine i ozbiljno prijete da poremete vjekovima izgrađivane međunacionalne odnose u ovoj sredini. Ovih dana smo svjedoci ponovljenih izgreda uperenih protiv hrvatskog stanovništva za što najnovije primjere predstavljaju prijetnje smrću članovima redakcije i uposlenima u »Hrvatskoj riječi«, glasilu čiji je osnivač Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, listu koji je pokrenut kako bi i pripadnici hrvatske nacionalne zajednice mogli ostvariti svoje ustavno pravo na informiranje na materinjem jeziku. Ovaj i slični incidenti, motivirani mržnjom i netrpeljivošću prema tuđem i drugačijem, izazivaju strepnju i osjećanje nesigurnosti što je nespojivo s jednim suvremenim društvom koje pretendira da postane integralni dio demokratske, tolerantne i civilizirane Europe.
    Zahtijevamo da organi krivičnog gonjenja što hitnije poduzmu energične mjere u cilju otkrivanja i kažnjavanja poticatelja i izvršilaca ovih nedjela, jer će u protivnom samo ohrabriti izgrednike na nove akcije, dovesti do dalje radikalizacije situacije i eskalacije primitivizma u Vojvodini.«                                                     
Pri­jet­nje ni­su slučaj­ne

Prijetnje redakciji »Hrvatske riječi« i novosadskoj novinarki Marini Fratucan osudio je i pokrajinski tajnik za informiranje Rafail Ruskovski, dok je predsjednik Odbora za informiranje Skupštine AP Vojvodine Đorđe Subotić izjavio kako je »nekome očigledno stalo da provocira međunacionalne odnose u Vojvodini i učini ih nepodnošljivim. Oba slučaja su za svaku osudu i govore kako se još u Srbiji nacionalno prebrojavamo. Prijetnje »Hrvatskoj riječi« nisu slučajne, jer su izrečene uoči izlaska jubilarnog pedesetog broja. Policija i pravosudni organi hitno trebaju pronaći i kazniti krivce«.
Savjet ministara SCG
Zah­ti­je­va­mo br­zu re­ak­ci­ju

Direkcija za informiranje Savjeta ministara SCG zatražila je od nadležnih državnih organa brzu i adekvatnu reakciju na prijetnje uredništvu subotičkog tjednika »Hrvatska riječ« i na još neke verbalne prijetnje novinarima u Vojvodini proteklih dana »s nacionalističkim predznakom«.
    Direkcija ističe da se demokratski karakter vlasti i države dokazuje »i efikasnom zaštitom integriteta novinara i redakcija i osiguranjem regularnih uvjeta za dostupnost informacija i sloboda informiranja i izražavanja«.       
Mr. Mato Groznica, potpredsjednik HNV-a
Vlast na potezu

Nasrtaji na hrvatski narod, odnosno hrvatske institucije, žalosni su događaji za koje smo svi vjerovali da su ostali u vremenu za nama. I na ovaj način izražavam solidarnost sa svim pripadnicima hrvatske zajednice koji su na bilo koji način pogođeni ovim incidentima, mada je ovo atak na svakog umnog čovjeka, a pogotovu na pripadnike neke od brojnih manjina u Srbiji. Rušenje spomenika kulture, anonimni telefonski pozivi, rušenje simbola vjere jednog naroda…, to su djela koja osim toga što unose nemir i strah, pokazuju svu tragediju počinitelja, nesvjesnih da to nikome ne služi na čast, legitimirajući se da su protiv civiliziranog društva.
    Toliki broj incidenata (sedam) u veoma kratkom vremenu, u vrijeme veoma burnih političkih događanja, kada ova zemlja treba pokazati sebi i međunarodnoj zajednici kojim putem želi ići, zaslužuju energičan odgovor vlasti. Na taj način će pokazati da su to ipak ostaci retrogradnih političkih načina razmišljanja, a ne politika koja ovu zemlju može uvesti u europske i svjetske tokove.
 Apeliram na sve pripadnike hrvatskog naroda da sačuvaju pribranost i ne dopuste da najnoviji nemili događaji budu protumačeni kao sustavni pritisak, nego kao ispadi pojedinaca ili grupa čije djelovanje sigurno nije u suglasju s demokratskim procesima u ovoj zemlji. Veoma je teško shvatiti kome i zašto je ovakvo što potrebno.
    Očekujem da organi vlasti zaduženi za ispitivanje ovih incidenata pokažu kako su voljni otkriti tko stoji iza ovoga i tako izraze spremnost zaštititi svakog građanina ove zemlje, bez obzira na njegovu bilo kakvu pripadnost.
    Još jednom u svoje osobno ime i u ime Hrvatskog Nacionalnog Vijeća Državne Zajednice Srbije i Crne Gore, te u ime Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ«, izražavam ogorčenje zbog ovih događaja i izražavam nadu da će se sve ipak okončati na miran način i bez posljedica širih razmjera.                                     
Đorđe Đukić, predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine AP Vojvodine
Čuva­ti de­mo­krat­ske vri­jed­no­sti

Poučeni lošim iskustvom iz dalje, ali i najsvježije prošlosti, koje smo, na žalost, stekli zbog izražavanja nacionalne netrpeljivosti i isključivosti, za najoštriju osudu je svako takvo i slično ponašanje, koje dovodi u pitanje one tekovine Vojvodine, koje su svi njeni žitelji godinama, pa i vjekovima tradicionalno gradili – izjavio je predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine AP Vojvodine Đorđe Đukić, povodom nacionalističkih poteza izraženih posljednjih dana u Subotici, Novom Sadu, Čurugu i još nekim mjestima.
    »Smatram kako je zajednički život svih građana Vojvodine sa svim njihovim različitostima i u međusobnom uvažavanju, upravo prednost Vojvodine i dokaz visokog stupnja ostvarenja demokracije na ovim prostorima, rekao je Đukić i dodao, kako će Izvršno vijeće Vojvodine i dalje stvarati institucionalne i sve druge uvjete za osiguranje temeljnih ljudskih prava, podizanje razine međunacionalne tolerancije i uvažavanja, te će beskompromisno, u okviru svojih nadležnosti, čuvati pozitivne vrijednosti ostvarene u ovom domenu nakon listopadskih promjena.     
    Organizacija za medije
u jugoistočnoj Europi

No­vi­na­ri­ma
ga­ran­ti­ra­ti si­gur­nost

Organizacija za medije u jugoistočnoj Europi (SEEMO) izrazila je zabrinutost zbog prijetnji urednicima i novinarima »Hrvatske riječi«, časopisa hrvatske manjine u Srbiji. SEEMO navodi da su, prema saznanjima te organizacije, prijetnje listu »Hrvatske riječi« dio kampanje zastrašivanja hrvatske manjine u Vojvodini u protekle dva tjedna. U priopćenju se dodaje da policija do sada nije uhapsila niti jednu osobu zbog takvog djelovanja.
    Generalni sekretar SEEMO-a Oliver Vujović upozorio je da su se svi ti incidenti desili u multietničkoj sredini, poput Vojvodine i to nakon parlamentarnih izbora u Srbiji 28. decembra prošle godine.
    SEEMO je pozvao vlasti u Srbiji i lokalne vlasti u Vojvodini da pokrenu istragu i odgovorna lica za incidente izvedu pred pravosudne organe.                  Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine
Nespojivo sa su­vre­me­nom Eu­ro­pom

Pokrajinski tajnik za propise, upravu i nacionalne manjine dr. Tamás Korhecz uputio je sredstvima informiranja priopćenje sljedećeg sadržaja:
    »Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine najoštrije osuđuje šovinističke ispade koji su sve učestaliji u sjevernom djelu naše Pokrajine i ozbiljno prijete da poremete vjekovima izgrađivane međunacionalne odnose u ovoj sredini. Ovih dana smo svjedoci ponovljenih izgreda uperenih protiv hrvatskog stanovništva za što najnovije primjere predstavljaju prijetnje smrću članovima redakcije i uposlenima u »Hrvatskoj riječi«, glasilu čiji je osnivač Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, listu koji je pokrenut kako bi i pripadnici hrvatske nacionalne zajednice mogli ostvariti svoje ustavno pravo na informiranje na materinjem jeziku. Ovaj i slični incidenti, motivirani mržnjom i netrpeljivošću prema tuđem i drugačijem, izazivaju strepnju i osjećanje nesigurnosti što je nespojivo s jednim suvremenim društvom koje pretendira da postane integralni dio demokratske, tolerantne i civilizirane Europe.
    Zahtijevamo da organi krivičnog gonjenja što hitnije poduzmu energične mjere u cilju otkrivanja i kažnjavanja poticatelja i izvršilaca ovih nedjela, jer će u protivnom samo ohrabriti izgrednike na nove akcije, dovesti do dalje radikalizacije situacije i eskalacije primitivizma u Vojvodini.«                                                     

                                        

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika