Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Volim Suboticu

Kristijan Muharemović (1983.) rođen je u Poreču,  mjestu gdje su mu se roditelji i upoznali, vjenčali i živjeli skupa godinu dana, nakon čega se s majkom doselio u njen rodni grad, Suboticu. Kristijan često priča kako nije lako biti dijete iz razvedenog braka. Što je manje osjetio kada je bio mlađi. 
  »Kada sam se prvi put susreo sa ocem bio sam doista mali, na žalost nisu mi ga predstavili kao oca, pa sam se uplašio i bježao sam od njega. To ga je sigurno boljelo, ali ja  to tada nisam razumio.  Sada kada sam stariji sve više imam želju susresti se s njim. Ne bih želio da mi prođe cijeli život, a da bar nekoliko riječi ne popričam s ocem. Nažalost, ne mogu ga naći, čuo sam samo kako živi u Njemačkoj«, priča Kristijan Muharemović.
LIČILAC: Kristijan već nekoliko godina radi kao ličilac, tj. dekorater zidnih površina i voli svoj posao, premda kao i svaki drugi ima svoje slabije strane. 
»Mnoge mušterije ne cijene pošten rad, već traže od nas veoma mnogo i onda kada im sve uradimo obično gledaju da nam plate manje od dogovorenog. Često, kada dođe vrijeme naplate, mušterije nam ostaju dužne. U tim slučajevima ne vrijedi se svađati, jer ako je netko naumio da ti ne plati, onda je to sigurno tako. Osim toga ima jako zahtjevnih ljudi, osobito žena koje često tijekom posla više puta mijenjaju željenu boju, iako to nije problem osim ako sve završimo i tada kažu kako žele malo svjetlije. Osim toga ima puno lijepih dekoracija koje se mogu uraditi osim malanja, kao što su trajni radovi koji traju i po petnaest godina«, pojašnjava Kristijan Muharemović.
U Crnoj Gori je radio tri godine odlazeći na dva do tri mjeseca. Radeći tamo, nažalost spoznao je ista iskustva neplaćanja. Po njegovu mišljenju mladi trebaju otići u inozemstvo, snaći se, on bi rado otišao kad bi mu se pružila prilika. Kristijan kaže, kako jako voli Suboticu i stvarno mu je lijepa, ali treba malo gledati i na budućnost. Kristijan je prošle godine trebao ići raditi u Rusiju, ali nije mogao jer je civilno služio vojni rok. O tome je razmišljao i ove godine, ali neke su se stvari promijenile. Teškoća u Rusiji je odvojenost od doma i svakodnevni rad, radi malo veće plaće, i to bez obzira je li čovjek bolestan ili zdrav. San mu je raditi u Italiji jer malanje odatle i potječe. 
RAZONODA: Kristijana su, dok je bio mali, jako privlačila arheološka iskapanja, i redovito je te emisije gledao na televiziji. On i sada voli vidjeti kako u Egiptu otkapaju grobnice, ali za razliku od djetinjstva sada se ne trudi tražiti neki trag u svome vrtu. 
U slobodno vrijeme najbolje se osjeća među mirnim osobama, ugodnim druženjima doma, jer ne voli gužve, koje ga čine napetim. Trenutke koje nikad neće zaboraviti su krizmanje, kada se duševno osjećao ispunjenim i povratak brata nakon dvije godine rada u Rusiji. 
»Dugo sam se bavio karateom, a u slobodno vrijeme često idem na trčanje i to me ispunjava. Na žalost karate nisam mogao nastaviti zbog velike stanke nakon operacije stomaka, iako sam tad bio na putu za svjetsko prvenstvo. Prijatelji su mi otišli na natjecanja, naravno bilo mi je žao jer sam se jako trudio u tom sportu. Samo sam jednom izgubio borbu, svojom krivicom, i to teško zaboravljam. Bitna mi je pobjeda jer se inače ne isplati ulagati tako veliki trud«, kaže Kristijan Muharemović.
Mišljenja je kako mladi trebaju dobro razmisliti prije no što uđu u brak jer zajednički se život veoma razlikuje od zabave nakon koje svatko živi svoj život do sljedećeg viđenja.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika