Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dado Topić i Dragonfly putuju u Finsku

Samo jedan jedini poen odlučio je, na koncu, pobjednika ovogodišnjeg izbora za hrvatskog predstavnika na Eurosongu 2007 kojemu će biti domaćin Finska. S ukupno 31 osvojenim poenom (16 od strane stručnoga žirija i 15 glasovima publike (televoting)), pobjednici ovogodišnje Dore postali su Dado Topić i skupina Dragonfly tj. Dragonfly feat. Dado Topić s pjesmom »Vjerujem u ljubav«.
DORA 2007: Kristalna dvorana opatijskoga hotela »Kvarner« tijekom protekloga vikenda bila je središte pozornosti hrvatske javnosti, jer je ponovno ugostila izbor nacionalnoga predstavnika na ovogodišnjoj Pjesmi Eurovizije iliti Eurosongu kako se taj izbor danas popularno zove. No, ovoga puta u natjecateljskoj konkurencije je bilo ponajmanje afirmiranih zvijezda hrvatske pop, rock i zabavne scene, već je sasatav izvođača koji su se natjecati za naklonost stručnoga žirija i publike kraj telefona bio »prošaran« imenima za koje su samo njihovi najvjerniji fanovi čuli i vjerojatno ih slušali. Osim nekoliko već poznatih imena poput pobjednika Dade Topića, Guiliana, Jelene Rozge (ex. Magazin), Ibrice Jusića ili pak Kemala Montena, ostatak liste natjecatelja na finalnoj večeri činila su nova i nepoznata, za širi auditorij, glazbena imena poput: Danijele Pintarić, Tine Vukov, Klape Masline, Marka Tolja, Sick Swing Orchestra. Opet bilo je i interesantnih kombinacija kao što je to bio glumački par Anja Šovagović i Galiano Pahor ili pak Trio Fantasticus (operna pjevačica Ivanka Boljkovac, Davorin Bogović ex. Prljavo Kazalište i Mladen Burnać). 
TELEVOTING: Put u Finsku na Eurosong 2007 Dadi Topiću i skupini Dragonfly darivali su vjerni gledatelji Dore, koji su svojim pozivima (ukupno 99.232 telefonska poziva) odlučili o hrvatskom predstavniku na summitu najboljih predstavnika europskih država. Po drugi puta zaredom, Kraljevi ulica ovoga puta potpomog-nuti opernom pjevačicom Sandrom Bagarić, osvojili su najnezahvalnije drugo mjesto i za samo jedan glas im je izmakao naslov pobjednika finalne večeri. Za utjehu, njihova »Pjesma za novčić«, od mnogih je proglašena moralnom pobjednicom Dore 2007.
POST FESTUM: Zastori su pali, telefoni su odzvonili svojih gotovo 100.000 poziva, pobjednici su proglašeni i vrijeme do nastupa Dade Topića i Dragonfly-a u dalekoj Finskoj ostaje za pripremanje najatraktivnijeg mogućeg nastupa i prezentacije Hrvatske u glazbenom eteru staroga kontinenta. Hoće li vremešni rocker praćen mladom skupinom uspjeti polučiti neki zapaženiji euro rezultat ostaje nam da sačekamo svibanjski nastup na kvalifikacijskoj večeri Eurosonga. Jer, prošlogodišnja predstavnica Severina i njezina »Štikla« nisu uspjeli »ušetati« među prvih 12 pjesama koje imaju osiguran izravni nastup na finalnoj natjecateljskoj večeri.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika