Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Smotra postignuća u poljoprivredi

U Osijeku je od 1. do 4. ožujka na sajamskom prostoru Pampas, održan 14. Sajam poljoprivrede i prehrane, koji je na više od 2000 četvornih metara zatvorenog i gotovo 5000 otvorenog prostora okupio gotovo 200 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Francuske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije. 
I ovaj je Sajam bio mjesto susreta ideja, inovacija, novih strojeva i suvremenih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji i pratećoj industriji s naglaskom na preradi poljoprivrednih proizvoda u zdravu hranu, koja će vrhunskom kvalitetom i prepoznatljivošću biti prihvaćena na sve zahtjevnijem europskom tržištu.
POLJOPRIVREDA U HRVATSKOJ: Direktorica Osječkog sajma Ines Teskera pozdravila je sve posjetitelje, sudionike otvaranja, goste i izlagače a srdačan doček priredili su im Stjepan Jeršek – Štef i Davor Dretar – Drele, koji je odmah podnio zahtjev za poticaj, jer »baš tu noć su se navodnjavali do ranih jutarnjih sati«. Kako se Sajam organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo, nazočne je pozdravila i predstavnica Ministarstva Ružica Drmić te istaknula i nekoliko strateških smjernica ovoga ministarstva vezano za poljoprivredu. Prije svega, to je unapređivanje stočarske proizvodnje s naglaskom na proizvodnju mesa i mlijeka i visokodohodovnu proizvodnju voća i povrća. U ove dvije proizvodnje operativni programi već danas daju rezultate, jer su praćeni sve većim poticajima, što je značajno podiglo hrvatsku poljoprivredu, a naglasila je i strateški nacionalni program navodnjavanja, usvojen prije dvije godine, koji bi do 2010. godine trebao osigurati navodnjavanje na više od 35.000 ha, što bi u odnosu na sadašnjih negdje oko 9.000 ha bio značajan pomak.
Župan Bubalo je također pozdravio sve nazočne i zaželio im ugodan boravak u gradu, te istaknuo napore ove županije koja je za poljoprivredu samo u ovoj godini izdvojila više od 50 milijuna kuna, povezujući pri tom sve segmente od značaja za ovu oblast, od analize tla i obrane od tuče do čišćenja kanala i podizanja dugogodišnjih nasada, angažiranja znanosti, a tu su Poljoprivredni fakultet i Poljoprivredni institut i dalje do pakirnica i sortirnica, hladnjače i poslovnih banaka.
Dogradonačelnik Šišljagić »odapeo« je par strelica ka Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH, s nadom da će imati sluha i uslišati vapaje Slavonije i Baranje koja zaostaje u razvoju, ne svojom krivicom. »Samo želimo, i to zahtijevamo i tražimo, jer više ne molimo, da naš seljak može raditi i živjeti od svojega rada, imati život dostojan čovjeka. A vidite, u Osijeku i okolici još je mnogo miniranih površina, poljoprivrednih površina koje bi trebalo privesti kulturi, ali ako se razminiranje i dalje bude provodilo ovim tempom, naša će županija biti očišćena od mina tek 2065. godine, a dotle, tko živ, tko mrtav. To je samo jedan od primjera, i da ne nabrajam«.
VOJVOĐANI NA SAJMU:  U Paviljonu 1 nekoliko je predstavnika Republike Srbije, a posjetili smo štand Regionalne privredne komore iz Somboru i razgovarali s gospodinom Miloradom Paskašom. »Objedinili smo skupinu gospodarstvenika iz Sombora i okolice i došli pokazati što to imamo, tu su Rapid iz Apatina, ponajbolji proizvođač silikatne opeke, Aluplast iz Apatina, proizvođač alu-stolarije i trakastih zavjesa, tu je i privatni poduzetnik, sarač Đuran iz Sombora s kompletnim programom od kvalitetne kože za paradne i svatovske zaprege, za poljoprivredu i kasački sport, tu je i Bonel iz Odžaka, proizvođač pumpi i prskalica za poljoprivredu. Ja osobno, bio sam više puta u Osijeku i na ovakvim sajmovima, ali kao članovi Regionalne privredne komore prvi puta smo ovdje, nadam se ne i posljednji, jer nama je Osijek uvijek bio mjesto dobre suradnje, gdje nemamo jezičnu barijeru, a mogu se pohvaliti da smo i ranije imali s Osijekom vrlo dobru i korektnu gospodarsku suradnju«.
Milivoj Stefanović predstavljao je na sajmu tvrtku As-union iz Subotice. »Subotičani su već niz godina prisutni na Osječkom sajmu, a ja dolazim već treću godinu za redom i nastupamo zajedno s našim partnerom Vumi-comercom iz Osijeka. Nudimo mikrobiološka gnojiva i sredstva za zadržavanje vlage u tlu, mjerne uređaje za poljoprivredu i predstavnici smo nekoliko europskih tvrtki a svake godine bilježimo sve bolju prodaju, pa sam tim i bolje prihode. Imamo vrlo dobre odnose sa Osijekom i cijelo, Slavonijom i Baranjom, idemo u Posavinu, u Bosnu i Hercegovinu, idemo u Crnu Goru i Makedoniju i uglavnom smo zadovoljni. Baš prije Nove godine proslavili smo 15. godišnjicu naše tvrtke, bili su nam mnogi naši suradnici iz svih regija koje sam nabrojao što samo znači da gospodarstvo i ekonomije na priznaju granice«.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika