Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spriječimo rušenje kazališta

Predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera priopćio je na redovitom brifingu u ponedjeljak da je razriješio dužnosti gradskog arhitekta zbog nezadovoljstva sveukupnim njegovim radom. 
»Osnovna okolnost razrješenja jest da ovaj grad, koji to treba postati i službeno, mora imati mnogo jasniju viziju o svome razvoju. Na tom polju nisam zadovoljan njegovim doprinosom. Ova odluka nije došla odjednom, već je ona rezultat dugotrajnih razgovora koji nisu dali nikakvih rezultata«, rekao je među ostalim Kucsera. 
Razrješenju je prethodilo priopćenje općinskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara koji su zbog, kako se navodi, njegovog neprimjerenog ponašanja u  nastupu u programu lokalne televizije, tražili smjenu s dužnosti mr. Zsombora Szabóa.
Reagirajući na ovo priopćenje,  mr. Szabó, izjavio je u svome priopćenju kako je razriješen dužnosti zato što je u programu lokalne televizije i radija govorio o »tabu temama« i poručio kako, kao glavni arhitekt i stručnjak, ne može sebi dopustiti da šutke, bez riječi gleda »kako će se rušiti zgrada kazališta koja je simbol i određujući element vizualnog identiteta glavnog trga, da bi na tom mjestu nikao, tko zna kada, 28 metara visok betonsko-stakleni monstrum s 14500 m² površine«. Po njegovom mišljenju dosad se mogla postojeća kazališna zgrada po etapama rekonstruirati, gledalište i scena obnoviti i dograditi nedostajući sadržaji. »Ni sad nije kasno, zgrada još stoji, samo treba biti malo realniji« poručio je mr. Szabó ističući kako ne želi da se njegovo ime u budućnosti spominje kao jednog od‚ »sudionika« graditelja novog betonskog kostura u zaštićenoj jezgri grada.    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika