Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izravna distribucija kuhanih obroka

Crveni križ Subotica od 1. ožujka započeo je s realizacijom bonus projekta u okviru Programa »Briga o starima« pod nazivom »Kuhinja na točkovima«. Ovim programom predviđeno je da se svakog radnog dana priprema i na kućnu adresu distribuira ukupno 25 kuhanih obroka za naše najstarije sugrađane. 
Osim Crvenog križa u Subotici kao osnovnog inicijatora i realizatora projekta u radu »Kuhinje na točkovima« sudjeluju Općinsko udruženje penzionera, SO Subotica kao i Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji su financijski podržali ovaj projekt. Crveni križ Subotica je ovim projektom aplicirao na konkurs koji je raspisala Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i na nivou Republike Srbije osvojio visoko četvrto mjesto. Ovim programom znatno će biti obogaćena i ovako široka ponuda rada s najstarijim sugrađanima. Želja organizatora je da se na ovaj način pokaže osobama treće dobi kako im je stalo do njih, da im starost bude lakša, zdravija i ljepša. Ove nedjelje potencijalni korisnici programa »Kuhinja na točkovima« su obaviješteni, te je distribucija počela u ponedjeljak 5. ožujka 2007. godine. Cilj ovog projekta je podizanje nivoa egzistencijalne sigurnosti osobama preko 65 godina starosti s određenim invaliditetom (nepokretnost, slabovidost, duboka starost, bolest i slično) koja ih sputava. 
Inače, Crveni križ Subotica u sklopu programa »Narodna kuhinja«  priprema i distribuira po punktovima kuhane obroke za najugroženije stanovništvo. Projektom kuhinje na kotačima proširila bi se ponuda i obuhvatila staračka domaćinstva s oko 25 osoba kojima bi se kuhani obrok odnosio izravno na kućnu adresu.
Odabir i procjenu klijenata obavilo je Općinsko udruženje umirovljenika, koje ima bolji uvid na terenu. Kuhani obroci će se pripremati u kuhinji Crvenog križa koja odgovara svim higijensko sanitarnim uvjetima. Ručak će stizati svakog radnog dana na kućnu adresu za što je zadužen također Crveni križ, to su volonteri, aktivisti, te vojnici na civilnom služenju vojnog roka.
Sve korisnike tijekom programa redovito će obilaziti stručno osoblje–socijalni radnik, koji je također uključen u rad programa »Briga o starima«. Ovaj projekt će biti realiziran u periodu ožujak–prosinac 2007.godine. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika