Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potrošač bira način plaćanja

Povod za ovaj kraći razgovor je pojašnjenje nekih nedoumica vezanih uz aktualne račune centralnog grijanja na teritoriju Subotice, ponajviše o tehnici obročnog plaćanja mjesečne nadoknade. O glavnim aspektima ove problematike porazgovarali smo s prvim čovjekom Subotičke toplane, Petrom Rikićem.
4Umjesto uvoda u razgovor pojasnite nam pravnu regulativu odluke o izmijenjenom načinu distribucije daljinskoga grijanja.
Kada je u pitanju mjerenje utrošene snage za grijanje na daljinu, mi obračunavamo prema važećoj odluci, koja postoji još iz 1998. godine i objavljena je u Službenom listu 13/98. U proteklom razdoblju je bilo nekoliko izmjena i dopuna ove odluke, a posljednja i jamačno najvažnija bila je 23. studenoga 2005. godine, s obveznom primjenom od datuma stupanja na snagu.
4O čemu se zapravo radi?
Ta nas odluka obvezuje da obračunavamo isključivo prema mjerenju, i shodno tome smo u svim pod-stanicama instalirali mjerače koji mjere potrošnju energije na nivou jedne zgrade.
4Na koji se način vrši obračun angažirane energije grijanja na daljinu?
Energija daljinskoga grijanja zasniva se na protoku i temperaturi zraka u prostorima koji posjeduju instalirane radijatore i grijaća tijela. Svakoga mjeseca obavljamo očitavanje, a u skladu s dogovorenom i usuglašenom procedurom dana je mogućnost nazočnosti građanima tj. predstavnicima kućnih savjeta prigodom postupka očitavanja. No, važno je istaknuti kako se cijeli proces obavlja elektroničkim putem i nema prostora za nikakve problematične situacije.
4Što mjerač registrira?
Mjerno tijelo registrira ukupnu potrošnju cijele zgrade, potom se raspodjela na sve stanove obavlja na temelju kvadrature tih stanova, tako se matematičkom operacijom dijeljenja dobivaju specifična količina utrošenih kilovata po četvornom metru, što trenutačno iznosi 3,62 dinara po kilovat satu plus 8 posto PDV-a. Važno je, također, istaknuti kako se obavlja i usporedni obračun prema četvornim metrima, pa ako je po kilovatnom mjerenju značajno veći iznos u odnosu na onaj po četvornim metrima i to prelazi 25 posto, faktički Toplana nema pravo naplate iznad tih spomenutih 25 posto. 
4Koliko iznosi cijena obračuna prema kvadraturi stana, tj. četvornim metrima stambeno-grijaće površine?
Ukoliko se obračun utrošene energije plaća na rok od 12 mjeseci onda je cijena 44 dinara, a kada se plaća u razdoblju trajanja grijaće sezone (6 mjeseci) onda je iznos od 88 dinara po četvornom metru plus dodatak PDV-a i granične vrijednosti od 25 posto što sve u konačnici iznosi 118,08 dinara po četvornom metru.
4Glavni problem predstavlja nedoumica koja nastaje prilikom odluke potrošača koju će izraženu vrijednost navedenu na računu platiti.
U biti sve je na potrošaču i njegovim platežnim mogućnostima. Prema važećoj odluci ostavlja se potrošaču mogućnost plaćanja na godišnjem (12 mjeseci) ili polugodišnjem nivou (6 mjeseci grijaće sezone). Ukoliko se izabere 12-mjesečni vid onda se plaća iznos naveden u rubrici akontacija, a po isteku grijaće sezone napravit će se konačni obračun po mjerenju, koji će izraziti ukupno zaduženje za proteklo razdoblje od kojega će se oduzeti iznos svih dotad uplaćenih akontacija i razlika koja se pojavi moći će se platiti na tri mjesečna obroka (svibanj, lipanj i srpanj) i zaključno s mjesecom srpnjem treba se isplatiti protekla grijaća sezona. S druge strane, oni koji mjesečno izmiruju ukupan iznos navedene utrošene energije, prva stavka na računu  – obračun za prošli mjesec – oni zaključno s posljednjim mjesecom grijaće sezone više nemaju nikakvih obveza prema Toplani.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika