Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osnivanje knjižnica i literarnih sekcija

Mnoge hrvatske udruge u predznaku svog naziva imaju odrednicu, kojom se naznačuje i prosvjetna djelatnost tih udruga. Koliko je taj segment u njihovom djelovanju zastupljen, saznajemo u razgovoru s dužnosnicima nekih od hrvatskih udruga.
Razvijanje prosvjetnoga seg-menta u domeni kulture sigurno nije lagan posao, jer zahtijeva mnogo truda i znanja, ali, kako se čini, prvi koraci su učinjeni, što čelnicima, članovima udruga i »mladima koji dolaze«, stvara prostor za daljnje širenje aktivnosti i na tom polju djelovanja hrvatskih udruga.
GOLUBINCI: Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Tomislav« iz Golubinaca u nakani prosvjetnog djelovanja ovoga Društva osnovalo je knjižnicu, a prema riječima tajnika Društva Ivana Radoša, knjižnicu su počeli zajedno formirati župa sv. Jurja u Golubincima, tj. tadašnji golubinački župnik preč. Jozo Duspara  i članovi HKPD »Tomislav«.
»U početku smo prikupljali knjige od mještana Golubinaca i prijatelja Društva, dakle bili su to darovi za knjižnicu koju smo osnovali. Knjižnica trenutačno broji oko 3000 naslova raznih žanrova, od hrvatskih udžbenika za sve razrede osnovnih škola, do najvećih imena hrvatske i svjetske književnosti. Za ovoliki broj knjiga, koje se danas nalaze u našoj knjižnici, najzaslužniji je novinar katoličkog tjednika Glas Koncila Tomislav Vuković, koji je prije nekoliko godina, praveći reportažu o životu katolika i Hrvata u Srijemu, boravio u Golubincima. U razgovoru s tadašnjim golubinačkim župnikom preč. Jozom Dusparom i rukovodstvom Društva ‘Tomislav’, upoznao se i s idejom o formiranju knjižnice i tada je obećao pomoć u nabavku knjiga. I doista je pomogao, a pomogao je i  tjednik Glas Koncila, jer su u nekoliko brojeva tjednika čitatelji zamoljeni da prikupljaju knjige za djecu u Golubincima u Srijemu. Odaziv je bio nevjerojatan.  Čitajući pisma i poruke darivatelja, stekao se dojam da nije bilo župe i škole u Republici Hrvatskoj,  koji se nisu uključili u akciju Glasa Koncila, a zračna luka Split darovala je polovno računalo za evidentiranje knjiga«, kaže Ivan Radoš i objašnjava kako se vrlo brzo na nekoliko sabirnih mjesta u Republici Hrvatskoj sakupilo mnogo knjiga koje je trebalo prenijeti u Golubince. Do izgradnje prostorija koje će koristiti HKPD »Tomislav«, knjižnica ostaje u prostorijama župe.
VAJSKA-BOĐANI: Prosvjetnim aktivnostima pozornost posvećuje i Hrvatsko kulturno umjetničko prosvjetno društvo »Dukat« Vajska-Bođani, koje je osnovano prije pet godina. 
»Premda su naše prostorije male, u njima se rado sastajemo, vježbamo, družimo i donosimo odluke o aktivnostima Društva. U ulaznoj prostoriji postavili smo police na kojima se nalazi oko 250 knjiga različitoga žanra, od romana, poezije, povijesti, pa do udžbenika na hrvatskom jeziku za najmlađi uzrast. Najviše knjiga u našoj maloj knjižnici je na hrvatskom jeziku, ali imamo i knjige na srpskom jeziku. Nadam se da će se vremenom naša knjižnica proširiti brojem naslova. Zahvalio bih se Hrvatskoj matici iseljenika iz Zagreba, Hrvatskoj čitaonici iz Subotice i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, koji u svakoj prilici pomažu i obogaćuju našu knjižnicu«, kaže predsjednik HKUPD »Dukat« Pavle Pejčić i ističe kako članovi Društva svake godine sudjeluju na smotri hrvatskih recitatora koja se održava u Subotici, a recitatore priprema Ljubica Kitanović.
»U srpnju prošle godine, naše Društvo je bilo domaćin četvrte manifestacije ‘Lira naiva’, koju organizira Hrvatska čitaonica iz Subotice. Okupili su se pučki pjesnici iz cijele Vojvodine. Brojna publika je bila nazočna prilikom predstavljanja pjesnika u Vatrogasnom domu i to je za naše Društvo predstavljalo velik uspjeh. Što prije namjeravamo formirati Literarni odjel u čiji će rad biti uključeni najmlađi, ali i oni stariji.«
NOVI SLANKAMEN: Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Stjepan Radić« iz Novog Slankamena ima 320 članova. Aktivno rade Folklorni i Glazbeni odjel, a nedavno je osnovan i Likovni odjel.
Prema riječima tajnika Društva Ivana Gregurića,  glede aktivnosti u sferi folklornog stvaralaštva urađene su u proteklom razdoblju koreografije »Plesovi iz Srijema«, »Plesovi iz Posavine«, i »Plesovi iz Banata«, a privodi se kraju i koreografija pod nazivom »Šokački plesovi iz Bačke«. Starije članice naše Udruge su same uradile narodne nošnje za dvije koreografije, dok su nošnje za jednu koreografiju kupljene u Osijeku, a prikupljaju se sredstva za kupovinu materijala za izradu narodnih nošnji za posljednju od navedenih koreografija.
»Tijekom 2006. godine, Folklorni je odjel imao 15 nastupa, od kojih treba istaknuti one na manifestaciji Vinkovačke jeseni, na Etno-festivalu u Novom Sadu, kao i Božićni koncert koji je održan 23. prosinca prošle godine u Zemunu, u Domu zrakoplovstva. Naš glazbeni odjel broji 20 članova i podijeljen je u dvije skupine po uzrastu. Ovaj odjel formiran je prije 2 godine i na radost svih naših članova vratio je zvuke tambure, našeg tradicionalnog instrumenta, u Slankamen i okolicu. Glazbeni odjel je u 2006. godini imao 16 nastupa na raznim manifestacijama u Vojvodini, kao i u Republici Hrvatskoj. Što se tiče segmenta prosvjetne djelatnosti Društva, taj posao nije nimalo lak, jer treba znati kako je nakon tragičnih događaja tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća u Srijemu ostalo malo Hrvata. U našim prostorijama imamo knjižnicu, fond knjiga je oko 3000 naslova i naši članovi mogu pozajmljivati knjige iz knjižnice. U planu Društva je osnivanje Literarne sekcije, a razmišljamo i o mogućnosti održavanja nastave u našem Društvu za izučavanje hrvatskoga jezika s elementima nacionalne kulture«, kaže Ivan Gregurić.
NOVI SAD: Nekoliko članova Hrvatskog kulturno umjetničko prosvjetnog društva »Stanislav Preprek« iz Novog Sada, odmah po osnutku Društva, prije godinu i pol dana, udružilo se oko jedne ideje – njegovati i razvijati hrvatsku pisanu i živu riječ. 
»Budući da Društvo nosi ime Stanislava Prepreka, čovjeka skladbi i glazbe, plodnog pjesnika, ali i velikog ljubitelja knjiga uopće, prirodno je što je jedna od glavnih kulturnih djelatnosti Društva upravo usmjerena ka književnosti i literaturi«, kaže predsjednica Društva Zdenka Popov. 
»Naše prve aktivnosti usmjerili smo k promidžbi Preprekova književna i glazbena stvaralaštva, te smo, da podsjetimo, u siječnju 2006. organizirali umjetničku večer u Matici srpskoj na kojoj su recitirani stihovi Prepreka, čitani isječci iz njegova životopisa, a sve je to uljepšano njegovom nadahnutom glazbom«. 
U Društvu »Stanislav Preprek« aktivno djeluje i Literarna sekcija, čija je predsjednica  Jelisaveta Buljovčić Vučetić. Članovi ove sekcije pišu poeziju i prozu na hrvatskom jeziku, kako bi njegovali i sačuvali svoj materinski jezik. Vrlo brzo nakon osnutka, Literarna sekcija postaje član Zavoda za kulturu Vojvodine (ZKV), ali pod nazivom Sekcija za njegovanje hrvatskog jezika pri HKUPD »Stanislav Preprek«, od kada je aktivni sudionik svih manifestacija ZKV, s ciljem institucionalnog prezentiranja, kako hrvatskog jezika, tako i djela članova Literarne sekcije, ali i da bi radovi bili tiskani u Multijezičnom biltenu »Most«, koji ZKV distribuira diljem Vojvodine i prezentira na salonima knjiga ovdje i inozemstvu.
Zahvaljujući ljudima dobre volje, knjižnica HKUPD »Stanislav Preprek« tijekom vremena povećavala je obujam i raznorodnost književnog fonda. 
»U veljači ove godine, kada su nam bili gosti filmski djelatnik Rajko Ljubič i ravnateljica ‘Hrvatske čitaonice’ Katarina Čeliković, u povodu projekcije hrvatskih filmova i promocije naklade ‘Hrvatske čitaonice’ u Novom Sadu, broj djela u našoj knjižnici uvećao se za 40 naslova. Tom prilikom Katarina Čeliković je uručila Društvu knjige u izdanju ‘Hrvatske čitaonice’ i ‘Hrvatske riječi’, čime su izdanja ove dvije nakladničke produkcije na hrvatskom jeziku postala dostupna Novosađanima. To je najveća donacija knjiga koju je Društvo do sada imalo«, kaže Zdenka Popov. 
BAČKI MONOŠTOR: Kulturno umjetničko društvo Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora je u protekloj 2006. godini imalo mnoštvo nastupa u zemlji i inozemstvu, a ono što je također značajno za razvoj kulturnih aktivnosti u Bačkom Monoštoru su i aktivnosti Literarne skupine. Organizirane su književne večeri, likovne izložbe i promocije, koje na najbolji način dopunjuju djelovanje pjevačke, plesne i dječje skupine KUDH »Bodroga«.
Interesantan spoj tradicionalnih šokačkih pjesama i plesova u kombinaciji s pisanom riječju, izložbama slika i promocijama monoštorskih umjetnika amatera, te povezivanje monoštorskih udruga i crkvenog zbora uvijek naiđe na dobar prijem kod publike u selu, a to je osnovni cilj djelovanja Literarne skupine. Koordinator rada ove skupine je Vladimir Kamčević, koji ističe kako je u prethodnoj godini Literarna skupina organizirala oko 20 književnih večeri, izložaba slika i promocija knjiga, među kojima i izložbu slika Save Stojkova, književnu večer za Dan zaljubljenih, pjesničku večer Katice Pašić, recital za »Bodrog fest« i izbor za najljepšu cvjetnu bašču u Bačkom Monoštoru.
»Sakupljanje građe za monografiju Monoštora, kao i suradnja sa svima koji rade na očuvanju tradicije, stalni je zadatak skupine, kao i da u vidu foto novina informira mještane o svim aktualnim kulturnim dešavanjima u selu«, kaže Kamčević.
Predsjednica KUDH »Bodrog« Marija Turkalj kaže, kako će i u budućnosti večeri koje inicira Literarna skupina, skupa s Pjevačkom i Plesnom skupinom biti zajednički planirane i realizirane u skladu s osnovnim ciljevima djelovanja Društva »Bodrog«.
»Planovi Društva za 2007. godinu obuhvaćaju preko 30 koncerata, gostovanja, izložbi i književnih večeri. Najzahtjevniji zadatak za KUDH ‘Bodrog’ i Literarnu skupinu jest upravo prikupljanje građe i izdavanje monografije Bačkog Monoštora, a ako je suditi po entuzijazmu koji se u to ulaže, na realizaciju se neće još dugo čekati«, kaže Marija Turkalj.  
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika