Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Mo­li­tve­ne Osmi­ne za je­din­stvo kr{}ana
Od 18. do 25. siječnja je Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Ceremonijar subotičke katedrale vlč. mr. Andrija Kopilović mandatom Biskupskog ordinarijata pozvao je braću svećenike Rimokatoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve, kao i kolege Evangelističke i Reformatske crkve na ovo bogoslužje i susrete po svim sestrinskim kršćanskim crkvama. Vlč. mr. Andrija Kopilović ističe kako je vrlo važno navijestiti vjernicima i potaći na sudjelovanje u susretima Svjetske molitvene osmine. Prema redoslijedu prvi dan susreta je u Pravoslavnoj crkvi Uznesenja Gospodnjeg 18. siječnja u 17 sati, naredni dan u Župnoj crkvi sv. Jurja u 17 sati, a sljedeći dan u Crkvi Isusova uskrsnuća, također u 17 sati, što je vrijeme početka i svih ostalih susreta. Bogoslužje 21. siječnja je u Crkvi svetoga Roka, 22. siječnja u Kršćanskoj reformiranoj crkvi, 23. siječnja u Crkvi Svetog križa, 24. siječnja u Evangeličkoj crkvi, a osmoga dana 25. siječnja u Katedrali-bazilici Svete Terezije. Na dan 25. siječnja u Katoličkoj crkvi se slavi Obraćenje svetoga apostola Pavla. To je blagdan zaštitnika Subotičke biskupije. Toga dana je završetak Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana uz sudjelovanje predstavnika svih vjerskih zajednica i gradskog poglavarstva na pontifikalnoj misi u subotičkoj katedrali.

Pred­sta­vlje­na »Su­bo­ti~ka ma­ti­ca«
U čitaonici Gradske biblioteke »Pučka kasina 1878« organizirala je 14. siječnja književnu večer na kojoj je predstavljena knjiga vlč. Josipa Temunovića »Subotička matica«, koja je nastavak knjige o »Zadužbini biskupa Lajče Budanovića«. Nakon uvodne riječi Ljudevita Vujkovića Lamića, tajnika »Pučke kasine«, publiku je pozdravio mr. Ivan Rudinski, predsjednik »Pučke kasine«, a zatim je Josipa Ivanković recitirala pjesmu »Molitva Bunjevaca« koju je napisao Matija Evetović. Kamerni orkestar »Musica chorda« pod ravnanjem Nele Skenderović izveo je pastorale od Frederica Couperina, nakon čega je Ljudevit Vujković Lamić pročitao recenziju knjige vlč. Josipa Temunovića »Subotička matica« koju je napisao Krešimir Bušić, suradnik Instituta »Ivo Pilar« iz Zagreba. U nastavku programa orkestar »Musica chorda« izveo je kompoziciju »Recuerdos de la Alhambra« Fredirica Tarrege, a o značaju Subotičke matice govorio je vlč. mr. Lazar Ivan Krmpotić. Kako je večer organizirana u povodu 70 godina od osnivanja Subotičke matice, te prvih održanih razgovora o biskupu Ivanu Antunoviću, vlč. mr. Krmpotić govorio je o radu i značaju Matice koja je udruživala ili povezivala sva hrvatska udruženja, a potom je i sam autor knjige, vlč. Josip Temunović govorio o viziji preporoda biskupa Budanovića koja je počivala na dva stožera: vlastitom kapitalu i dobroj organizaciji. Zbog ostvarenja te vizije biskup Budanović je dekretom iz 1933. godine od Senata crkvenih općina u Subotici stvorio Humano-prosvjetni odbor. Iz tog Odbora nastale su dvije najvažnije institucije za katolike Hrvate na području Bačke, a to su Zadužbina i Matica. Te dvije institucije nastale su iz istih odluka, istodobno s istim ciljem: karitas, prosvjeta i umjetnost. Vlč. Josip Temunović istakao je i sveto pravilo biskupa Budanovića koje je bilo: razgovor-razgovaranje. Na koncu programa orkestar »Musica chorda« izveo je kompoziciju »Slavujev poj«.

O `ena­ma u hr­vat­skoj knji`ev­no­sti
U subotičkoj će se Gradskoj knjižnici 22. siječnja, u četvrtak, s početkom u 19 sati održati književna večer naslov-ljena »Žene u hrvatskoj književnosti na našim prostorima«. Tom će prigodom biti predstavljeno djelo autorice Tone Kujundžić »Žena na harfi patnje«. Organizator ove priredbe je Matica Hrvatska Subotica.

Bo­go­vi} u Be­o­gra­du
Negdašnji pjevač i frontman zagrebačke kultne novovalne rock-skupine »Prljavo kazalište«, Davorin Bogović, gostovati će 20. veljače u beogradskom Domu omladine. Nakon 15 godina će, tako, publika glavnog grada domicilne nam države imati prigodu da ugosti vidi i čuje prvog i najpoznatijeg vokalistu ove popularne hrvatske grupe, koji je svojim prepoznatljivim nastupom i vokalom u maniru punka i post-ska beata obilježio prvi i po mnogima najbitniji i najkvalitetniji dio djelanja skupine, početkom 80-ih godina, kada su najpoznatiji beogradski sastavi novoga vala bili popularniji u Zagrebu, a zagrebački u Beogradu (»Azra«, »Haustor«, Jura Stublić i »Film«). Zenit uspjeha kako Bogovića tako i skupine pa i cijelog hrvatskog novovalnog rocka, bio je svakako album »Crno-bijeli svijet«, s naslovnom skladbom na tekst leadera skupine, gitarista i skladatelja Jasenka Houre, koju je tako nezaboravno i neponovljivo otpjevao upravo Davorin Bogović. Posljednji album na kom je Bogović bio pjevač »Kazališta« (bio) je album »Korak od sna« iz 1983. godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika