Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dugo očekivane prostorije za rad

Realizacija projekta izgradnje doma Mjesne zajednice Verušić u završnoj je fazi. Gradnja ovog doma počela je u proljeće 2006. godine, pomoću financijskih sredstava koja su izdvojena iz proračuna lokalne samouprave Općine Subotica, a u kasnijoj fazi, izgradnju doma je pomoglo i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije. 
Završetak radova na izgradnji doma MZ Verušić očekuje se za mjesec dana, a realizacija ovog projekta stoji ukupno 10.000.000 dinara s PDV-om. Predsjednik Savjeta MZ Verušić Miroslav Kiš ne krije zadovoljstvo što će nakon 15. godina od osnivanja ove Mjesne zajednice, njeni članovi i organi imati službene prostorije za obavljanje poslova koji su u nadležnosti MZ, te za održavanje raznih programa edukacije poljoprivrednika, kao i za okupljanje i druženje svih građana s teritorija ove Mjesne zajednice. 
NEOPHODNE PROSTORIJE ZA VOĐENJE POSLOVA: Miroslav Kiš napominje kako je prošlo 15. godina od kada je MZ Verušić službeno osnovana, a formiraju je naseljeno mjesto Verušić i teritorije rubova 5 subotičkih prigradskih naselja i to Aleksandrova, Bikova, Male Bosne, Starog i Novog Žednika. 
»Do sada nismo imali sjedište Mjesne zajednice, te su se tako poslovi koji su u nadležnosti Mjesne zajednice vodili na jednom salašu. Stoga, bila je realna potrebna za izgradnjom doma u kojoj bi bile kancelarije za vođenje poslova i prostor za dokumentaciju. Naša Mjesna zajednica prostire se teritorijalno na 5.000 hektara površine, a prema popisu pučanstva iz 2002. godine, broji 998 članova. Uz pomoć lokalne samouprave pribavili smo 2005. godine, sve potrebne dozvole i suglasnosti za početak realizacije izgradnje doma, a na skupštini Mjesne zajednice svih devet članova je glasovalo kako je izgradnja potrebnih prostorija za rad prioritet ove Mjesne zajednice. Izgradnja doma je započela u proljeće 2006. godine, a financijska sredstva je osigurala lokalna samouprava. Iste godine Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije raspisalo je natječaj za sufinanciranje projekata koji poboljšavaju uvjete života u ruralnim sredinama. Naša Mjesna zajednica je konkurirala i tako smo putom tog natječaja za izgradnju doma dobili sredstva u iznosu od 3.400.000 dinara«, kaže Miroslav Kiš napominjući kako je projekt izgradnje doma izradio projektni biro Support iz Subotice.
FUNKCIONALAN GRAĐE-VINSKI OBJEKT: »Mislimo da je taj projekt kvalitetno i funkcionalno urađen, što se sada, pri realizaciji, može i vidjeti. Napravljeno je ono, što realno zadovoljava potrebe. U zgradi ima dvije kancelarije uz jedan mali arhiv. Riješeni su i sanitarni čvorovi, a u domu je i mala dvorana od 105 kvadrata, gdje će se moći održavati programi edukacije poljoprivrednika, a bit će to i mjesto okupljanja članova Mjesne zajednice prilikom drugih programa ili svečanosti. Očekujemo da će u narednih mjesec dana objekt biti završen, uz uređen parking. Najveći dio građevinskih radova je obavila firma Monolit-gradnja iz Subotice, završne poslove i uređenje parkinga je uradila firma Yu-mol, također iz Subotice, dok je radove vezane za elektriku uradila subotička firma Elgi. Iako ćemo za mjesec dana imati završen kompletan objekt, on će biti potpuno prazan, jer će nedostajati potreban inventar i namještaj, ali i to će se vremenom riješiti. Putom raspisanog natječaja Pokrajinskog sekretarijata za lokalnu samoupravu i međuopćinsku suradnju dobili smo prošle godine sredstva za kupovinu kompjutera, koji je već i kupljen«, kaže Miroslav Kiš.
MLADI OSTAJU: Većina žitelja Mjesne zajednice Verušić bavi se isključivo poljoprivrednom proizvodnjom, a tek nekoliko pojedinaca putuje na posao u grad. Miroslav Kiš ističe kako sve više mladih žitelja ove Mjesne zajednice odlučuje ostati na gazdinstvima da bi se bavili poljoprivredom, kao i njihovi roditelji.
»Nedavno su četiri mlade obitelji izgradile svoje četiri nove kuće. I to je jedan od pokazatelja kako mladi vide svoju budućnost i van gradske, urbane sredine.         
Mjesna zajednica je nadležna za iniciranje poslova koji neposredno utječu na svakodnevne potrebe, život i rad žitelja mjesne zajednice, a jedan od aktualnih problema je potreba za dobrim, asfaltiranim putem od Hrvatskog majura, koji se nalazi između Male Bosne i Starog Žednika, i od Purčarevog šora, koji naleže na Verušić i Stari Žednik. Asfaltiran put je potreban zbog žitelja tih dijelova naše Mjesne zajednice, ali ponajviše zbog djece kako bi lakše stizala do škole«, kaže Miroslav Kiš i naglašava kako će žitelji Mjesne zajednice Verušić pokrenuti inicijativu da njihova Mjesna zajednica dobije status naseljenog mjesta, što sada nije slučaj.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika