Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zwan Mary Star of the Sea

Poslije veoma uspiješne karijere sa Smashing Pumpkins, rada na više projekata filmske muzike (Batmen, Lost Highway…), ingeniozni glazbeni arhitekt BILLY CORGAN se vratio na scjenu u najnovijoj inkarnaciji. Riječ je o supergrupi ZWAN, koja je konglomerat već uvjeliko oprobanih rock glazbenika. Tu su gitarista CHAVEZ-a Matta Sweeney i gitarista/basista post rock grupa SLINT i TORTOISE Davida Pajo, a u ritam sekciji basistica grupe A PERFECT CIRCLE Paz Lenchantin i njegov stari pratilac bubnjar Jimmy Chamberlin. Ovakvom postavkom skupina je postala nalik najvećim nogometnim momčadima Lige Šampiona, ostalo je samo pitanje kakve će rezultate oni ostvariti?
    Prije svega, opći dojam. Corganova boja glasa i osobeni stil pjevanja čine ono invarijantno u cijelom glazbenom produktu, te je Zwan mnogima veoma teško odvojiti od Corganovih prijeđašnijh Pumpkinsa. U biti, to i jest činjenica. Ipak, novina je da je u strukturi pjesama Corgan svojim novim suradnicima dopustio interveniranje, te time napustio svoju diktatorsku praksu iz ranije karijere. Na ovaj način, stvoren je utisak lakoće i slobode, utisak da Corgan više no ikada uživa u sviranju svojih pjesama. Očigledan utjecaj nove ekipe se ogleda i u prisutnosti čak četiri obrade tradicionala na ovom albumu, u kojima Corgan svojom vedrinom ne ostavlja puno mjesta country melankoliji.
    Ploča je kompletno gitarska, tri odlična gitarista nose zvučnu sliku ovog benda, u četrnaestominutnoj »Jesus, I/Mary Star of the Sea« možete čuti čak i njihovo zajedničko trostruko solo muziciranje! Poetika kojom se Corgan bavi jeste ona stara i prepoznatljiva propovjed o ljubavi kao putu za pronalaženje sebe. Ton pjesama je ovoga puta vedriji (posjebno »Lyric«, »Honestly« i »Yeah«), nema kompliciranosti koje unose pesimizam i malodušnost, neretko prisutni u tonu Pumpkinsa. Ploča zvuči kao da je autor nakon dugih nemira, konačno pronašao svoj mir, što možda ima i direktne veze sa tradicionalnim pjesmama koje se ovde nalaze.
    Iako bi mnogim prosječnim slušateljima aktualne glazbe ovo mogla biti još samo jedna u nizu ploča Smashing Pumpkins, a ne nešto novo, značaj ovog albuma je težnja da se gitaristička rock glazba održi u ravni sa novijim muzičkim žanrovima. Zbog toga je i prijed-lažem za slušanje…      

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika