Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Subotica i dalje u ulozi promatrača

Na sjednici Skupštine Euroregionalne suradnje Dunav-Drava-Sava, održanoj u petak 2. ožujka, predsjedavanje je od Mađarske preuzela Hrvatska, odnosno Osijek. Skupštini su bili nazočni i gradonačelnik Subotice Géza Kucsera i gradski menadžer Duško Guslov, a premda se očekivalo da će na ovoj sjednici Subotica umjesto dosadašnjeg statusa promatrača postati punopravnom članicom to se nije desilo. Gradonačelnik Kucsera kaže kako je tomu razlog to, što još uvijek nije definirano može li jedna općina biti članica dviju euroregija. Naime, Subotica je pridružena članica s pravom odlučivanja u Euroregiji Dunav-Kris-Mures-Tisa. 
»Subotica još uvijek ostaje u statusu promatrača, međutim, to ne znači da ne možemo sudjelovati u svim projektima koji su predviđeni u sljedećem razdoblju. Jedino nemamo pravo odlučivanja. Čak u sva radna tijela, a ima ih ukupno sedam, trebamo dati nove prijedloge i nove članove koji će sudjelovati u radu«, kaže gradonačelnik Géza Kucsera i dodaje kako ipak sveukupni dojam o radu Skupštine Euroregije u prošlom razdoblju nije osobito dobar.
»Od svih radnih skupina jedino je ona koja se bavi turizmom iskazala ozbiljne aktivnosti u prethodnom razdoblju. S jedne strane uzrok tomu je vjerojatno to, što je Mađarska, predsjedavajuća u prethodnom mandatu, bila više angažirana oko Europske unije, pa su možda manje pozornosti posvetili Euroregiji. Ovog puta rukovodstvo preuzima Hrvatska i grad Osijek i mi se nadamo da ćemo moći mnogo više koristiti tu suradnju, prije svega zbog sličnih i zajedničkih interesa. Naime, naša suradnja s Osijekom je i inače dosta razgranata i razvijena, a dio tih programa može se provesti i pod ovu regiju. U svakom slučaju želimo i dalje biti makar i u promatračkom statusu, jer postoje neke ‘kapije’ koje su otvorene i preko ove Euroregije, a ne samo preko Euroregije Dunav-Kris-Mures-Tisa. Na skupu sam posebno istaknuo zajedničko naslijeđe, tradiciju i veze između dvije regije, kao i naše prijedloge za sljedeće razdoblje«, kaže gradonačelnik Géza Kucsera.             
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika