Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova lica

Uključivanje mladih u aktivnosti unutar hrvatske zajednice, osobito studenata ili mladih stručnjaka, može se slobodno reći, nije redovita pojava. Možda se stoga često, istina tek u kuloarima, govori kako »hrvatsku zajednicu« čini tek mali broj aktivnih ljudi koji, zbog međusobne netrpeljivosti i starih zavada, sprječavaju da upravo ta hrvatska zajednica, na koju se često pozivaju, krene naprijed. 
Rasprave se vrte u krug s prepoznatljivim akterima i grupacijama a institucije osnovane radi dobrobiti hrvatske zajednice se, prečesto, bave same sobom. Sudjelovanje i doprinos mladih i obrazovanih u kulturnim, društvenim pa i znanstvenim projektima ili političkom životu više je izuzetak nego stalna tendencija. Ipak, ponekad se može vidjeti i neko novo lice u postojećim projektima, a ohrabruje činjenica da se to događa kroz instituciju koja je osnovana upravo radi afirmiranja i povezivanja akademski obrazovanih stručnjaka, znanstvenika i umjetnika.  
Uloga elita u razvitku svake države ili nacije, tijekom povijesti se pokazalo, velika je. Nema razloga zašto to ne bi važilo i za manjinske nacionalne zajednice. Premda je veliki broj studenata koji odlaze na studij u Hrvatsku kako bi tamo i ostali, nema razloga da se spona sa zavičajem ne njeguje kroz njihovo uključivanje u različite projekte gdje će surađivati kako sa starijim kolegama tako i studentima koji su se odlučili studirati u Srbiji. Dobitak je još i veći ukoliko će uključenjem u postojeće projekte, i svoj stručni i znanstveni interes, osobito na polju društvenih i humanističkih znanosti, usmjeriti na istraživanje naše povijesti i sadašnjosti te projiciranje budućnosti.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika