Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Barski nadbiskup Zef Gashi novi predsjednik

Barski nadbiskup Zef Gashi novi je predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK). Tako je odlučeno na redovitom plenarnom zasjedanju MBK-a održanom od 5. do 7. travnja u Subotici. Po riječima tajnika MBK-a, zrenjaninskog biskupa mons. Ladislava Németha, po prvi je put za predsjednika izabran nadbiskup iz druge države. 
Teme zasjedanja bile su posvećene proslavi Godine obitelji, proslavi 1700. obljetnice Milanskog edikta u Nišu, pitanjima kršćanskih vrijednosti u današnjoj kulturi i posjetu Srbiji državnog tajnika Svete stolice za odnose s državama. 
Zasjedanje je započelo svetom misom u subotičkoj katedrali, predvodio ju je apostolski nuncij u Srbiji nadbiskup mons. Orlando Antonini. Konferencija je zatim održana u Pastoralnom centru »Augustinianum«, a sudjelovali su članovi biskupi iz Srbije, s Kosova, iz Makedonije i Crne Gore. Tijekom zasjedanja također se razgovaralo o suradnji spomenutih zemalja s Vatikanom, čiji je predstavnik, apostolski nuncij u Beogradu mons. Orlando Antonini, također bio sudionikom ovoga skupa.
Na kraju zasjedanja održana je konferencija za novinare u gradskom Press centru, na kojoj su govorili tajnik Subotičke biskupije preč. Mirko Štefković i zrenjaninski biskup Ladislav Németh, a nazočio je i subotički biskup Ivan Penzeš. 
Ovom je prigodom najavljeno i otvorenje Katoličkog informativnog centra u Srbiji. Kako se planira, agencija bi u elektroničkom obliku pružala informacije o svim crkvenim događajima i aktualnim životnim temama iz zemlje i svijeta, i to na hrvatskom i mađarskom jeziku, a određene informacije bit će dostupne i na srpskom jeziku.
Po riječima mons. Ladislava Németha, potrebno je promicati prave vrijednosti kršćanske Europe, i to je bio jedan od glavnih zaključaka konferencije. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika