Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naše galerije gube utrku s europskim

Edita Kadirić je, uz slikara Istvána Szajkóa, drugi subotički umjetnik koji uspostavlja suradnju s münchenskom galerijom »Prom«. Edita Kadirić slika na najrafiniraniji način svoje vizualne autobiografske fragmente. Njene slike su neka vrsta dokumenta vlastite povijesti, dinamički eksperiment o sebi samoj, u težnji ostvarenja umjetničkog identiteta. Snažna ekspresija je karakteristična za njeno slikarstvo. Duh koji je sadržan u njenim radovima oznaka je djelatnog ritma koji omogućuje energiju malim heroinama koje Edita slika, identificirajući vlastite kreativne potrebe s druge strane tradicionalne i klasične umjetnosti. Otkrivajući svoj svijet i izražavajući ga u svojim radovima, slikarica Edita Kadirić zaokružuje svoje duhovne napore i zadovoljstvo kada taj svijet prepoznaju i drugi.
»Poslala sam fotografije svojih slika galeriji »Prom« u München na preporuku povjesničara umjetnosti Bele Durancija, nakon čega su me pozvali da dođem i donesem originale«, kaže za »Hrvatsku riječ« ova umjetnica.
»Ponudili su mi ugovor i odmah su otkupili dvadesetak mojih slika. Oni su sada moji promoteri na njemačkom i portugalskom tržištu, jer galerija »Prom« ima dvije lokacije: jednu u Berlinu i drugu u Portugalu, u gradu Quinta do Lago. Za moju prvu izložbu »Doba nevinosti – doba smrti«, otvorenu 13. prosinca u galeriji »Prom« tiskan je ekskluzivni katalog s reprodukcijama mojih slika«.
Suradnja s galerijom «Prom» ovoj slikarici nesumnjivo pruža priliku izlaska na europsku likovnu scenu. Na otvorenju izložbe svi njeni izloženi radovi su prodani. Edita kaže da je velika razlika u radu naših i njemačkih galerija, jer su kulturne institucije i same galerije u Njemačkoj bogate i ne štede kada je u pitanju promidžba umjetnika. 
»Naše galerije su željne rada, ali je financijski moment presudan. Ja sada mogu kupiti prostor za vlastiti atelje, zahvaljujući izložbi u galeriji »Prom«. Interesantno je da u Njemačkoj mnogi umjetnici žive u napuštenim i adaptiranim vojarnama, gdje im je osigurana pristojna egzistencija i uvjeti za rad, putem dotacija i otkupa radova, a ako netko od njih želi bolje uvjete i bolju zaradu, mora se pojaviti na galerijskom tržištu«.
Nakon uspješne münchenske izložbe, slikarica Edita Kadirić priprema se za izložbu u Pečuhu, gdje će izložiti svoje crteže.                              Zvonko Sarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika